Aangemeld in de laatste week van maart 2022?

Heb jij je aangemeld voor kraamzorg van de Kraamvogel in de laatste week van maart 2022? Neem dan even contact op met onze Klantadviseurs via info@dekraamvogel.nl om te kijken of al jouw gegevens bij ons bekend zijn. Door de overgang naar een nieuw systeem kan het zijn dat wij bepaalde gegevens missen.

Kramen in een Somalisch gezin

Kraamverzorgende Ilse mag deze week een gezin uit Somalië ondersteunen. In haar nieuwste blog vertelt ze hoe deze week verliep.

Na een dag op wacht gaat de volgende morgen de telefoon: ik mag aan het werk bij een Somalisch gezin.

Als ik aanbel bij het gezin hoor ik een hoop gerommel en stemmen. De vader doet open met achter hem een nieuwsgierig klein mannetje. Na een kennismaking en een wisseling van schoenen kom ik in de slaapkamer van de moeder die trots in bed zit met haar pasgeboren zoon. Vader praat een paar woorden Nederlands en begrijpt niet alles, dus met behulp van handen en voeten en door sommige dingen te tekenen kan ik hem wel uitleg geven. Moeder praat iets meer Nederlands en kan ook verschillende dingen voor vader vertalen.

Het gezin woont klein en alles gelijkvloers. In de slaapkamer van de ouders staat een tweepersoons bed, 2 kinderledikantjes en een kastje dat als commode gebruikt wordt. In de andere slaapkamer staat een stapelbed en daar slapen de oudste kinderen van 5 en bijna 4 jaar. Een klein mannetje van 1,5 jaar oud rommelt er een beetje tussendoor…

Tussendoor gaat regelmatig de telefoon en wordt er een taal gesproken die ik echt niet kan verstaan. De borstvoeding geeft bij dit soort culturen eigenlijk geen problemen en de kraamvrouw legt de baby aan als hij ook maar een kik geeft.

Iedereen doet eigenlijk zijn eigen ding in het gezin. Vader is veel aan het koken. Allerlei heerlijke geuren komen uit de keuken en hij komt regelmatig wat eten brengen wat ik mag proeven. De tv staat de hele dag aan en de 2 broertjes van 1,5 en bijna 4 lopen of zitten ervoor. Grote zus van 5 is naar school en soms gaat de bel en komt er visite. Grote broer van bijna 4 is toe aan school en hij verveelt zich stierlijk, dus doet hij tussendoor allerlei dingen om maar de aandacht te krijgen. Hij loopt te springen op de grote bank terwijl zijn kleine broertje daar net op slaapt.

Als de bel gaat hoopt hij op een speelkameraadje, maar de vrouwen die op visite komen hebben hun dochtertjes meegenomen. Als hij de deur open doet roept hij: “Alweer meisje!"

Ik ben per dag vier uur in het gezin, dus dan doe ik controles bij moeder en kind en het badje. En ook de zorg voor de borstvoeding wat dus eigenlijk vanzelf gaat. Huishoudelijke klussen doen ze zelf of er komt een vriendin schoonmaken. Heel bijzonder maar ook weer leuk om deze cultuur mee te maken.

Ik krijg als cadeau een Somalische jurk die ik ook meteen voor de foto aan moet.
img20190313105957-1
Kraamverzorgende Ilse

En de laatste dag krijg ik als cadeau een Somalische jurk die ik ook meteen voor de foto aan moet. Een vriendin komt en de vrouwen maken zich mooi om een fotoreportage te maken, waar ik zo nu en dan ook deel van uit maak.

Als kraamverzorgende ben je van alle markten thuis en maak je een hoop verschillende gebruiken mee!

Deze Kraamvogel vliegt weer door.

Groetjes van kraamverzorgende Ilse Zwaan

Deel deze pagina