Een kraamweek zonder te ‘pushen’

Er is een derde kindje op komst! Kraamverzorgende Ilse mag bij deze bevalling assisteren. Het gezin kiest voor een bad bevalling en het gaat allemaal heel relaxed. Benieuwd hoe de bevalling en de kraamweek verder verliepen? Lees snel verder!

Temperaturen

Tijdens mijn nachtwacht word ik om 01.00 gebeld voor een bevalling in het ziekenhuis. Snel aankleden, brood mee, spullen mee en op weg. Bij het ziekenhuis is het een heel gedoe door Corona om binnen te komen. Eerst via de SEH, daarna naar een tent buitenom en in de tent getemperatuurd worden. Gelukkig geen koorts! Via de buitenkant weer terug naar de SEH waar de bhv-ers mij nu wel doorlaten naar de kraamafdeling. Al met al bijna een uur later kom ik de verloskamer binnen.

Bevalbad

Er heerst een hele rustige sfeer en de kraamvrouw zit ontspannen in het bevalbad met haar partner aan de buitenkant achter haar. De verloskundige zit er op een kruk op gepaste afstand naast. Tussen de weeën door maak ik op afstand kennis met het gezin. Het is heel rustig en tussendoor verzorg ik wat te drinken voor iedereen. De kraamvrouw vindt het fijner als we tijdens de weeën met elkaar praten dan dat het stil is.

Bijkomen

Wat zo rustig begon verandert plots in een weeën storm en binnen een mum van tijd schiet er een klein mannetje naar buiten met de vliezen nog op zijn hoofdje. Hij moet in de armen van zijn mama echt even bijkomen van de snelle bevalling maar al snel herstelt hij zich en zet een keel op. Snel warme doeken en een muts op en in het bad wordt de kleine man door de verloskundige afgenaveld en de navelstreng wordt doorgeknipt door papa. Ook de placenta volgt daarna snel en wordt in bad geboren. Na enkele minuten pakken we de kleine man en leggen we hem met droge warme doeken en een droge warme muts bij papa op de blote borst om op te warmen.

Wijs

Samen met de verloskundige help ik de kraamvrouw uit bad, daarna in de rolstoel en op bed. En daar kan de kleine man weer verder opwarmen bij zijn mama en verder kennismaken met papa en mama. Hij kijkt al heel wijs de wereld in.

Ondertussen ruimen de verloskundige en ik de nodige dingen op en maakt de verloskundige het bevalbad schoon zodat deze weer klaar staat voor de volgende.

Gewaarschuwd

De kleine man is het 3e kindje van het gezin. Thuis wachten nog een grote broer van 3 en een grote zus van 1,5 met opa en oma. De kraamvrouw wil wel borstvoeding geven maar niet ten kostte van alles. De verloskundige haakt hier op in dat de andere kindjes van dit gezin ook tot 10% waren afgevallen. Maar met wat hulp van kunstvoeding weer langzaam de groei inzetten. Oké, ik ben dus gewaarschuwd.

Verliefd

Na 2 uurtjes is de kraamvrouw weer fris gedoucht en zijn alle controles gedaan en gaat het gezin richting huis. We spreken af dat ik alles opruim en thuis nog even een paar uurtjes slaap probeer te pakken en om 10.00 weer aanwezig zal zijn in het gezin. Zo gezegd, zo gedaan en een paar uur later tref ik mama met haar pasgeboren zoon en grote broer en zus op het grote bed. Ze zijn helemaal verliefd!

We overleggen wat de wensen zijn van het gezin voor deze week. In principe niks bijzonders, doe maar gewoon wat je denkt wat je doen moet maar alsjeblieft geen gepush wat betreft de borstvoeding.
kraamweek
Ilse
Kraamverzorgende

Pushen

De kleine man is nog wat misselijk dus wil nu nog niet zo aan de borst. Dit is heel normaal zo vlak na de bevalling. We overleggen wat de wensen zijn van het gezin voor deze week. In principe niks bijzonders, doe maar gewoon wat je denkt wat je doen moet maar alsjeblieft geen gepush wat betreft de borstvoeding. Lukt het dan is het prima maar extra kolven met 2 kleintjes er omheen gaat niet werken. Dus als het niet gaat is de keus voor kunstvoeding snel gemaakt. Ik laat het gezin hier dus een eigen keuze in maken. We zien wel hoe het loopt.

Voetballen

De rest van de week loopt er ook een kraamverzorgende in opleiding (kio) mee in het gezin. We verdelen de taken en doen een dag rollenwisseling. Erg gezellig en dat vindt ook de grote broer van 3 want we ‘moeten’ regelmatig voetballen en ‘hard rennen’. Zijn zusje doet ondertussen ook vrolijk overal aan mee. De oudste zoon van papa die 10 jaar is, komt ook in de weekenden even kijken en spelen met zijn broertje en zusje en knuffelen met de allerkleinste.

Traditie

De borstvoeding lijkt te gaan lopen, regelmatig aanleggen op vraag lijkt goed te werken. Het kleine mannetje houdt zich aan de ‘traditie’ om 10% af te vallen en na een klein beetje kunstvoeding als aanvulling gaat zijn gewicht weer langzaam omhoog. En aan het eind van de week krijgt hij weer volledige borstvoeding. Zijn mama voelt zich daar prettig bij en het is te doen met de andere kinderen.

Feestje

De laatste dag besluiten kio Tanja en ik er een feestje van te maken. We stempelen voetjes met vingerverf (dit vindt grote broer van 3 niet fijn dus dat wordt een schoenafdruk). En daarna samen pannenkoeken eten en natuurlijk weer even voetballen, voorlezen en gek doen.

En dan na 8 dagen zit ook deze week er weer op. De voeding loopt als een trein met een tevreden mannetje, een blije mama en papa en ook de andere kinderen die hun draai weer gevonden hebben. En met een lief, leuk, gezond bedankje zwaaien we ook dit gezin weer uit.

Deze kraamvogel vliegt weer door.

Groetjes van kraamverzorgende Ilse Zwaan