“Ik heb aan de wieg gestaan van alle veranderingen in de borstvoeding”

Ik heb het leukste beroep dat er bestaat. Tijdens een huisbezoek mag ik altijd even de baby bewonderen en vasthouden. Het komt wel eens voor dat de kraamvisite nog niet eens is geweest. “Wat heb ik toch een mazzel dat ik jullie baby mag vasthouden,” zeg ik dan. Ik maak heel even deel uit van een van de belangrijkste momenten in iemands leven.

Ik heb aan de wieg gestaan van alle veranderingen in de borstvoeding. Ik was een van de eerste honderd lactatiekundigen in Nederland. Een van de jongsten ook, begin twintig. Vroeger was het totaal anders, toen werd zo’n beetje iedere baby bijgevoed met een flesje. Ik ben wel blij dat het beeld dat mensen bij borstvoeding hebben verandert. Zoals Doutzen Kroes die mooie foto’s op Facebook plaatste. Dat geeft borstvoeding iets hartstikke hips en moois.

Borstvoeding geven is meer dan alleen voeding geven. Elke druppel is er één. Maar het is ook het contact, het gevoel met je kind, troost, huidcontact.
Het Kraambureau-5
Lactatiekundige Susan

Elke moeder, elke baby, elke situatie is uniek

Je zou denken dat ik mijn eigen ervaringen meeneem in mijn werk. Maar dat doe ik juist niet. Want het is altijd een persoonlijk advies. Het is maatwerk.

Dat heb ik zelf als een van belangrijkste punten ervaren. Ik heb mijn kinderen elk acht maanden aan de borst gehad. Maar… ik had niet genoeg melk en ik heb ze altijd moeten bijvoeden.

Vertrouwen geven

Moeders komen met tal van vragen. Het aanleggen duurt lang, pijnlijke tepels, de baby laat de borst steeds los, de baby spuugt veel. Soms komt de borstvoeding niet op gang. Soms willen ouders advies over wat ze kunnen doen als hun baby vooral ’s nachts komt. Als ik bij moeders thuiskom, kan ik even zien hoe de voeding gaat. Dan zie ik bijvoorbeeld dat de moeder haar borst naar het mondje van de baby brengt in plaats van andersom. Ik zie dit heel vaak. Moeders willen graag de borst geven!

Het is fijn als er tijd is dat ik even kan praten met de ouders en de kraamverzorgende. Wat is er aan de hand? Waar heb je advies over nodig? Wat heb je al geprobeerd, hoe vaak heb je aangelegd?

Vaak zit er een vraag achter de vraag. Of ik hoor in de loop van een gesprek bijvoorbeeld dat de baby met een keizersnee is geboren. Dat is belangrijke informatie. Want bij een keizersnede komt het vaker voor dat de melkproductie wat later op gang komt. Soms kom ik binnen en is er geen tijd voor een gesprek of tref ik een moeder in tranen aan. Ja, dat vraagt weer iets anders van mij. Maar elke keer weer is het een kortdurend, intens contact. Ik probeer ouders vertrouwen te geven en adviezen te geven waar ze echt mee zijn geholpen.

susan-3
Susan met haar kinderen
Mijn belangrijkste advies aan aanstaande ouders is: maak je keuze voor borstvoeding of flesvoeding op basis van objectieve informatie.

Ga niet af op de ervaringen van je buurvrouw, maar bezoek een informatiebijeenkomst, lees de brochures over flesvoeding en borstvoeding van het Voedingscentrum. En volg je eigen gevoel en je hart.

Deel deze pagina