Kramen bij de baby van 27 jaar geleden

Kramen bij de baby waar je 27 jaar geleden bij gekraamd hebt en die nu zelf mama geworden is. Hoé bijzonder is dat? Kraamverzorgende (en oudtante) Ilse kraamt deze week bij haar nichtje, die eind mei veel te vroeg bevallen is van haar zoontje. Hoe Ilse deze bijzondere kraamweek ervaren heeft, dat lees je in deze blog. Lees je mee?

Kramen bij familie

Na mijn vakantie is het weer tijd om aan het werk te gaan. Via Whatsapp krijg ik een bericht van mijn nichtje. Ze is een maand terug veel te vroeg bevallen van haar zoontje, dat binnenkort naar huis mag. Daarbij krijg ik de vraag of ik het leuk zou vinden om nog een paar dagen wat uurtjes voor ze te zorgen. Tuurlijk vind ik dat leuk! Het is voor mij extra bijzonder, omdat ik 27 jaar geleden ook bij de mama heb gekraamd. En zo geschiedde.

Couveusebaby

Het gezin komt 's middags naar huis en krijgt nog 12 uur couveuse nazorg in drie of vier dagen. Dat is fijn aan goed verzekerd zijn, zeker in deze situatie. De kleine man had pas in juli geboren moeten worden, maar wilde er eind mei al uit. Hij had daarom nog wat ondersteuning nodig bij zijn ademhaling. Maar het gaat goed, hij is flink aan het groeien en zit alweer ruim boven zijn geboorte gewicht.

Therapeutisch voeden

Zijn mama kolft met regelmaat wat voeding af en de kleine man drinkt zijn flesjes leeg. Hij wordt op zijn zij gevoed, zodat hij geleidelijk kan drinken en zich niet tussendoor kan verslikken. Dit noemen we therapeutisch voeden. Hij gaat één keer per dag aan de borst, op een rustig moment, omdat hem dat nog best wel veel energie kost. De borstvoeding aan de borst wordt daarom rustig opgebouwd.

Hij wordt op zijn zij gevoed, zodat hij geleidelijk kan drinken en zich niet tussendoor kan verslikken. Dit noemen we therapeutisch voeden.
prematuur-op-de-zij-voeden-3
Ilse
Kraamverzorgende

Vertrouwd gezicht

De mama en papa vinden het fijn dat ik er ben. Na zoveel weken steeds onbekende gezichten om hen heen te hebben gehad, is het fijn om nu een vertrouwd gezicht in huis te hebben. In verband met corona is visite in huis nog niet geheel toegestaan, dus ook oma kijkt op afstand naar haar kleinzoon. Heel bizar en ook best sneu dat het zo moet. Maar goed, het is helaas niet anders. De twee poezenvriendjes in huis zijn ook nieuwsgierig naar hun 'broertje'. In het begin vinden de dieren het eng als de baby geluid maakt, maar langzamerhand durven ze steeds dichterbij te komen. Papa heeft af en toe een paar uurtjes een telefonische vergadering. Ook mama is alweer aardig op de been en doet haar eigen dingen.

Rust

Aan mij de taak om de ouders te leren hoe ze hun kleine man thuis kunnen verzorgen. Wat nu al opvalt, is de rust thuis. Niet de hele tijd piepjes van de ziekenhuisapparaten en geen gerace naar het ziekenhuis. Elke dag bleven papa of mama ook een nachtje slapen bij hun kleine prins in het ziekenhuis. Het is fijn dat ze nu weer lekker thuis zijn. Het verschonen en aan- en uitkleden hebben de ouders al grotendeels geleerd in het ziekenhuis, maar thuis is het toch even wennen zonder al die extra draadjes en spalkjes. Het badje thuis is wel even oefenen, want de kleine man is in het ziekenhuis nog maar één keer gebadderd. Hij vindt het heerlijk en ook mama en papa genieten ervan!

Voeding

Hoewel de kleine man zichzelf ook al af en toe meldt, houden we zijn voedingen om de drie uur wel in de gaten. Tussendoor even kangaroeën of buidelen op de borst van papa of mama. Dit vinden alle partijen heerlijk! Wegen doe ik nu elke dag om zijn groei in de gaten te houden. Wegen na de kraamweek kan ook op de eigen personen weegschaal met en zonder baby. Het verschil is dan het gewicht van de baby. Tempen doen we ook nog twee keer op een dag, ook omdat het warme dagen zijn.

Hielprik, gehoortest en consultatiebureau

De hielprik is binnen 8 dagen na de geboorte al gedaan maar de gehoortest mag het gezin zelf een afspraak voor maken binnen enkele dagen bij hun thuis. De intake voor het consultatiebureau (JGZ/GGD) vindt ook deze week plaats, maar wordt telefonisch gedaan. Tussentijdse vragen die opborrelen bij de jonge ouders kan ik beantwoorden en zo help ik ze ook thuis langzaam op weg.

Na 4 dagen is het dan alweer tijd om 'afscheid' te nemen en via de familieapp op de hoogte gehouden te worden van de ontwikkelingen van het jongste familielid. Met een heerlijke fles rosé als bedankje keer ik weer huiswaarts!

Deze kraamvogel vliegt weer door..

Groetjes van oudtante en kraamverzorgende Ilse Zwaan.

Deel deze pagina