“Ik wil heel graag voor deze moeders en hun baby’s zorgen, dat zit heel sterk in mij.”

Als kraamverzorgende wil ik iets kunnen doen voor mensen die uit hun land weggevlucht zijn. Dat vind ik heel belangrijk. Daarom kraam ik regelmatig bij gezinnen in het Asiel Zoekers Centrum (AZC) Dronten. Ik ben er echt voor de verzorging van moeder en baby.

Vaak ben ik maar drie uurtjes per dag bij een gezin, langer is niet nodig. Er komt bijvoorbeeld geen kraambezoek. En de andere bewoners houden het huis schoon.“

Sommige vrouwen zijn nog maar net hier. Ik weet meestal weinig over hun situatie, maar ze zitten niet voor het niets in het AZC. Soms zie ik geen vader en weet ik niet hoe de vrouw zwanger is geraakt en of een gezin herenigd zal worden.

Ik probeer altijd te laten merken dat ik het fijn vind om er voor moeder en kind te kunnen zijn, dat ze hier veilig zijn.“

Ik wil heel graag voor deze moeders en hun baby’s zorgen, dat zit heel sterk in mij. Ik kraamde een keer bij een moeder en kind en – je kunt het je niet voorstellen – ik zag in de ogen van dat baby’tje: dit kindje heeft al iets ergs meegemaakt. Wat was het goed om deze moeder te kunnen bemoedigen. Ik herhaalde steeds: je bent een goede moeder, je doet het goed, je mag veel dan je kindje houden.

Het is natuurlijk wel eens lastig dat je elkaars taal niet spreekt. De vrouwen kunnen vaak ook geen Engels. Het meest communiceren we toch met handen en voeten. Gelukkig zijn er nog meer manieren om elkaar te begrijpen. Zo gebruik ik het boek ‘Kraamzorg in beeld’ van de Kraamvogel, waarin met plaatjes staat uitgelegd wat ik in de kraamweek voor moeder en kind doe. Soms schakel ik de tolkentelefoon in. Zo moest ik een keer uitleggen waar de moeder een borstkolf kon huren. Vaak zijn ook wel kinderen in de buurt die willen helpen.

Kinderen pikken het Nederlands zo snel op en vinden het vaak leuk om iets te vertalen. Bijvoorbeeld als ik een moeder wil doorgeven hoe laat ik er de volgende dag weer ben.“

In een huis wonen meestal twee of drie gezinnen of bijvoorbeeld vijf alleenstaande vrouwen. Zij koken ook eten voor elkaar. Dat begint ’s morgens al met warm eten en ik mag daarin meedelen. Ik kreeg een keer iets aangeboden waar ik op dat moment niet direct trek in had, maar die bewoonster was heel druk voor mij aan het koken geweest. En zij kwam helemaal blij met haar bordje bij mij. Ja, dat kon ik natuurlijk niet afslaan.

Het is mooi te zien dat de mensen in het AZC elkaar helpen, voor elkaar zorgen. En het doet mij goed dat ik daar in de kraamperiode deel van mag uitmaken. En er vanuit mijn persoonlijke overtuiging kan zijn voor deze mensen.

Ooievaar-1_695-1050x
Deel deze pagina