Het kan ook anders…

Je hoort het vast vaak voorbij komen, elke zwangerschap en bevalling is anders. Dat geldt eigenlijk ook wel voor de kraamweek. Kraamverzorgende Ilse mocht de derde kraamweek voor dit gezin verzorgen. Lees haar nieuwe blog met als titel: ‘Het kan ook anders..’.

“We gaan je misen, want jij bent de liefste van de heelen wireld bol” dat staat op het zelfgetekende kaartje van de oudste dochter. Een schattig en lief cadeautje na een fijne kraamweek. Een week die begon na een rustige nachtwacht, totdat ik ‘s ochtends wordt gebeld. Er komt een gezin thuis uit het ziekenhuis.

Is hier een klein broertje geboren?

“Is hier een klein broertje geboren?” vraag ik als de voordeur opengaat. Papa, dochter en zoon roepen volmondig: “Ja!” Vervolgens loop ik naar binnen. Mama zit in de kamer met haar pasgeboren zoon en ik feliciteer haar op afstand. Snel trek ik mijn binnenschoenen aan, was ik mijn handen en doe een mondkapje op. We doen een korte voorstelronde met ook even een glimp van mij zonder mondkapje.

Wensen afstemmen

Het kleine mannetje is een paar dagen geleden geboren door middel van een keizersnede en ligt rustig te slapen. We bespreken de bevalling en de wensen van het gezin wat betreft de zorg voor de komende week.

Papa doet heel veel huishoudelijke taken en regelt ook altijd de was, dus dat willen ze graag zo laten. Misschien wil en kan ik het sanitair bij houden? Natuurlijk geen enkel probleem. Ook stellen hun privacy op prijs, dus 4 uur zorg per dag is voldoende.

Kraamzorg na een keizersnede

Zorg voor moeder en kind is prioriteit nummer 1. Vorige keren heeft de kraamvrouw ook een keizersnede gehad, maar dat was beide keren (8 en 3 jaar geleden) zeer problematisch geweest. Nu hebben ze extra begeleiding gehad en een ‘gentle-sectio’. Dat is een keizersnede met ruggenprik waarbij de ouders alles heel bewust mee kunnen maken en zien. Dit werd door de ouders heel fijn gevonden en helpt ook mee met de verwerking.

We gaan je misen, want jij bent de liefste van de heelen wireld bol” dat staat op het zelfgetekende kaartje van de oudste dochter.
tekening-faye-1
Kraamverzorgende Ilse

Een dingetje dat voeden

Net als de voorgaande keren gaat de kraamvrouw borstvoeding aan dit kleine mannetje geven,maar ook dit weer met een dubbel gevoel omdat de voorgaande keren met veel haken en ogen gepaard gingen. Destijds had ze niet zo veel productie (moest daarom veel kolven om de melk op gang te brengen), vervolgens veel overproductie, een spugende baby en ook nog borstontstekingen. Kortom, de kraamvrouw vindt het dus best wel weer een ‘dingetje dat voeden’.

Samen maken we een plan hoe we dit het beste kunnen aanpakken. Allereerst gaan we dit keer niet kolven. Verder gaan we zien hoe het gaat lopen.

Broer en zus helpen mee

Ondertussen wordt het kleine mannetje wakker en lopen we naar boven om hem te verschonen en te voeden. Op het grote bed klimmen broer en zus om mee te helpen. Sokjes uit en de drukkertjes van het pakje en rompertje losmaken. En dan kijken of hij gepoept heeft. Als snel trekken ze een vies gezicht bij het zien van de volle luier. En ook tijdens het temperaturen loost hij nog wat extra ontlasting.

Daarna gaan ze met papa naar beneden en ik assisteer mama met voeden. De kleine man hapt gretig en warempel horen we ook al wat slokken. Dat gaat goed, het begin is er! Na de voeding pakt mama nog even een uurtje haar rust, samen met de kleine man die in zijn co-sleeper ligt.

Iedereen thuis door corona

Omdat de scholen gesloten zijn door corona, heeft grote zus dagelijks online les en tussendoor doet ze crossfit met wat kinderen buiten of vermaakt zich op haar eigen kamertje. Grote broer van 3,5 doet ook leerzame spelletje op de tablet en speelt tussendoor met van alles. Papa regelt heel veel andere dingen in huis en verzorgt alles omtrent de kinderen. Hij doet tussendoor kleine boodschapjes en de rest wordt online gedaan. Als stofzuiger zetten we af en toe de robot aan.

Als ik de tweede dag in het gezin kom, vraagt het gezin of de uren aangepast kunnen worden. Ik mag zelf bepalen hoeveel ik nodig heb en qua werkzaamheden geeft papa aan dat hij het toch wel erg druk vindt om alles te doen. We spreken af dat hij de kids verzorgt, de was doet en de benedenverdieping verzorgt. Ik doe de bovenverdieping, verschoon de bedden, het sanitair en vouw de was op. Dat laatste is niet zo zijn ding.

Borstvoeding loopt als een trein

Mama doet rustig aan en voelt zich met de dag beter en sterker. De borstvoeding loopt als een trein en dat dit keer zonder extra kolven, geen overproductie en ontstekingen en ook de stuwing valt deze ronde erg mee! Grote broer is op z’n tijd een gezellige ‘wervelwind’, maar is erg lief voor zijn kleine broertje en geeft hem graag kusjes of wil hem op schoot.

Grote zus daarentegen helpt graag mee tussen alle schoolwerkzaamheden door met een uitgebreide was- of badderbeurt van haar kleine broertje. En als toetje haar broertje lekker vasthouden en knuffelen. En tussendoor vindt ze het erg leuk om mij met dingen te helpen, samen spelletjes te doen, te tekenen of te lezen.

Het gaat goed, iedereen doet zijn ding en met nog twee dagen extra zorg sluit ik op dag 10 de zorg in dit gezin weer af. Met twee hele lieve kaarten geschreven door de grote zus en een bos bloemen zwaai ik ook dit gezin weer uit. Ook zij gaan het redden zonder mijn hulp!

Deze kraamvogel vliegt weer door…

Groetjes van kraamverzorgster Ilse Zwaan.