Een kraamweek met handen en voeten

Kraamverzorgende Ilse komt deze week bij een gezin waarbij de kraamvrouw alleen Arabisch spreekt. Hoe Ilse deze week heeft beleefd lees je in haar laatste blog!

Geen Nederlands

In mijn avondwacht wordt aan mij gevraagd of ik een telefonische opstart wil doen. Het gezin woont niet in mijn werkgebied, maar komt wel uit het ziekenhuis in mijn werkgebied. Een opstart wordt dan verwacht als het gezin huiswaarts keert.

Zo gezegd zo gedaan. Meneer praat heel goed Nederlands, maar zijn vrouw die Marokkaans is helemaal niet. Zij verstaat wel wat woorden, maar praat verder alleen Arabisch.

Als de vader er even niet is, praat ik met handen en voeten en via Google Translate. Deze tool kan ik goed gebruiken om gesprekken te kunnen voeren.
kraamweek-google-translate
Ilse
Kraamverzorgende

Zoeken

De volgende dag start ik weer met een nieuwe werkweek en mag ik naar het gezin van de opstart toe. Het is even flink zoeken naar de woning, omdat de woning zich bevindt op een industrieterrein boven een loods. Uiteindelijk vind ik de woning, al moet ik nog even meneer bellen omdat de deurbel het niet doet.

Omdat de woning nog niet overal verwarmd is, het gezin woont er namelijk pas net 2 weken, blijven moeder en dochter in de warme kamer en slaapt vader ‘s nachts met veel dekens in de slaapkamer.

Wat zijn ze blij dat ik er ben! Meneer zegt heel veel info gekregen te hebben met de telefonische opstart, genoeg om de nacht door te komen.

Google Translate

Mevrouw ligt op de bank met veel dekens over haar heen. Naast haar een wiegje met een klein meisje. Meneer vertaalt alles voor mij wat zijn vrouw vertelt en andersom. Tussendoor stellen ze hun vragen, want er bestaan geen stomme vragen!

De borstvoeding vindt de kraamvrouw nog erg lastig en het doet pijn. Als ik met de voeding mee kijk zie ik inderdaad dat de kleine meid niet zonder tepelhoedje aan kan happen. Door het proberen zijn de tepels al wat gehavend. Ik wil een hoop dingen aan haar uitleggen. Als de vader er even niet is, praat ik met handen en voeten en via Google Translate. Deze tool kan ik goed gebruiken om gesprekken te kunnen voeren.

In bad

Opa en oma komen tussendoor ontbijten en het hele gezin zit aan tafel. Na het ontbijt gaat iedereen weer zijn eigen gang en ga ik met de ouders de kleine meid in bad doen.

Meneer heeft nog een zoon die in België woont. Zijn zoon heeft deze week herfstvakantie (een week later dan in Nederland) en hij gaat hem samen met opa en oma ophalen. Meneer is dus de hele dag weg.

Hulp van een lactatiekundige

Door de problemen met de borstvoeding hebben we in overleg met het gezin en de verloskundige toch maar besloten om een lactatiekundige mee te laten kijken. De tepels blijven pijnlijk en ik heb mijn twijfels over de grootte van het tepelhoedje.

Als de lactatiekundige binnen stapt, bedenken we een plan de campagne om zo goed mogelijk uitleg te geven. De lactatiekundige typt dingen via Google Translate, maar soms klopt de vertaling niet helemaal. Daarom bellen we de vader in de auto en we praten via hem met de kraamvrouw. Ondertussen film ik alles, met toestemming van beide partijen, en app dit door naar de vader. Zo kan hij in de rustpauzes wat terug kijken en 's avonds nog dingen met zijn vrouw bespreken. En het werkt! Op deze manier praten we ook met de verloskundige en de verpleegkundige van de GGD die langskomt voor de hielprik en de gehoortest. Tussendoor nemen we nog pakketjes aan, want de bel doet het inmiddels, zelfs met camera. Nou, ik heb het best wel even druk in mijn eentje!

Het blijkt inderdaad dat de tepelhoedjes te klein zijn en de kraamvrouw wat moeilijke tepels heeft met veel pijn, doordat ze verkeerd in het hoedje gezogen zijn. De lactatiekundige overlegt met de vader, de verloskundige en met mij wat nu handig is. We besluiten om de borsten te kolven om de tepels rust te geven en te laten helen. De borstvoeding wordt nu met een flesje aan de baby gegeven. Het kolven moet wel elke 3 uur en 1 keer ‘s nachts om de productie op gang te houden.

Dit is nog wel even een dingetje, want soms vertelt de kraamvrouw andere dingen dan ze doet. In de loop van de week begint ze het door te krijgen en groeit de kleine meid goed.

Verliefd

De grote broer van 6 is helemaal verliefd op zijn kleine zusje en hij vindt het heerlijk om met haar te knuffelen. Als hij mij wat wil vragen of zeggen dan roept hij; 'dokter', dus ik ben ook nog gepromoveerd deze week ;).

De kraamweek vliegt voorbij en om nog extra ondersteuning te bieden, overleggen we met de verloskundige om nog wat extra dagen en uren erbij te doen.

Op dag 10 heeft de kraamvrouw het door en doet ze ook wat ze vertelt. De productie komt nu meer op gang en het aanvullen met kunstvoeding is bijna niet meer nodig.

We nemen afscheid en met een goed gevoel sluit ik dit gezin af.

Toch wel fijn om te ervaren dat je met Google Translate en met handen en voeten een heel eind komt!

Deze kraamvogel vliegt weer door.

Groetjes van kraamverzorgende Ilse Zwaan.