NL

Een week met een gouden randje bij baby B

Kraamverzorgende Ilse begeleidt een bevalling in het ziekenhuis. En wanneer het gezin naar huis mag, verzorgt ze de kraamweek. Een kraamweek met een gouden randje.

Partusassistentie: begeleiding bij de bevalling

Er is een bevalling gaande in het ziekenhuis. Snel wat gegevens opschrijven, wat te eten in mijn tas en mijn werkkleding aan. Tussendoor krijg ik nog de melding dat er een KIO (Kraamverzorgende In Opleiding) meekomt.

Bij aankomst in het ziekenhuis, mondkapje op en handen ontsmetten en door naar de afdeling. Het nummer van de verloskamer met bevalbad is doorgegeven, dus ik kan meteen door.

Roept u maar!

Als ik binnenkom loopt de kraamvrouw rond. Ze wordt gesteund door haar partner tijdens de weeën. Er volgt een korte kennismaking tussen de weeën door en een update van de verloskundige hoe het er inmiddels voor staat.

Na een kwartiertje arriveert ook de KIO. Grappig genoeg heet ook zij Ilse en heeft de verloskundige ook bijna dezelfde naam met 1 letter verschil. 1 naam roepen is dus genoeg…

Van ontsluitings- naar persweeën

De kraamvrouw heeft het aardig zwaar en nadat ze getoucheerd is op hoeveel cm de ontsluiting is, gaat ze heerlijk in bad. Daar kan ze tussen de weeën door nog even ontspannen in het warme water. Ondertussen zijn ook de ontsluitingsweeën veranderd naar persweeën.

Uiteindelijk zet de bevalling toch niet genoeg door en verplaatsen we de kraamvrouw terug naar het bed. Dan gaat het wel snel en wordt er om half 2 ’s middags een klein mannetje geboren die al helemaal onder de meconium (1e ontlasting van een baby) naar buiten komt. Ook de placenta (nageboorte) volgt snel.

Na de fotoshoot zetten we nog even de puntjes op de i en daarna is het tijd om afscheid te nemen.“ Kraamverzorgende Ilse

Alles aan kant

Mama, papa en de kleine man moeten even bijkomen. Ondertussen ruimen de KIO en ik alvast wat spullen op en maken het bad schoon dat volgens een speciaal protocol gebeuren moet. Ook meteen een leermoment!

Na even bijgekomen te zijn is het tijd voor de kleine man om aan de borst te gaan. Dit doen we meestal binnen een uur na de geboorte in verband met ‘het gouden uur’. In dit uur zijn baby’s goed wakker en alert.

Mama is niet helemaal ongeschonden uit de strijd gekomen dus de verloskundige moet nog even aan de gang. En na wat gegeten en gedronken te hebben mag mama douchen, maar dat laatste gaat niet helemaal goed doordat mama duizelig wordt dus weer terug naar bed.

Rustig aan en halverwege de avond gaat het wat beter en lukt het douchen wel en kan het gezin naar huis.

De KIO en ik ruimen de rest op en maken de verloskamer weer schoon en gereed voor de volgende. Ik ga de kraamweek bij het gezin aan het werk, dus ga na afloop ook achter hun aan voor de opstart voor de nacht en de KIO keert ook weer huiswaarts.

De start van de kraamweek

De start was wat zwaar en ook het begin van de kraamweek verloopt wat pijnlijk voor mama.

De kleine man valt de eerste dagen veel af, maar doet zijn best aan de borst. Zijn extra bijvoeding neemt hij niet, dus toch een teken dat hij genoeg krijgt. Hij drinkt met een tepelhoedje en dat gaat heel goed. Er worden grote slokken genomen. En inderdaad in de loop van de dagen krijgt hij goede volle plasluiers.

Hij heeft ons ook nog te pakken. Wanneer zijn luier afgaat, schiet zijn ‘brandweerslang’ omhoog en hebben we weer of een nat washandje of piemelhoedje. Pas op dag 3 poept hij weer omdat hij na de bevalling helemaal leeg was. En zo snel als hij afgevallen is, groeit hij ook alweer.

Alle rust

In de loop van de week gaan we de goede kant op met moeder en kind. De ene dag voelt mama zich beter dan de andere en pakt zij samen met papa en de kleine man extra rust. Er komt in verband met corona nog geen visite, dus ook alle tijd om de jonge ouders alles te leren over de verzorging van hun kleine ‘Beertje’ en samen te oefenen. Behalve de verloskundige en de screener komt er niemand.

In de loop van de week gaan we ook weer naar beneden waar een lief hondenvriendje regelmatig even komt snuffelen en zijn bal brengen, zo lief!

In de kraamweek wordt er gevraagd door een voor mij bekende fotografe of het gezin en ik mee willen werken aan een artikel voor de branchevereniging van verloskundigen, het KNOV. Dit gaat over wat een kraamverzorgster eigenlijk doet en hoe ze haar uren verdeelt in het gezin. Het gezin en ik vinden dat heel erg leuk, dus op dag 8 vindt dit plaats. Ook nog wat extra foto’s van het gezin apart en van mij met de kleine man. Na de fotoshoot zetten we nog even de puntjes op de i en daarna is het tijd om afscheid te nemen.

Ook dit gezin gaat het weer redden zonder mijn hulp.

Deze kraamvogel vliegt weer door… groetjes kraamverzorgster Ilse Zwaan.

Andere bijzondere mensen, gebeurtenissen & verhalen