“Ik dacht: bij de intake komt ze mijn huis controleren. Maar dat is dus helemaal niet zo.”

Weet jij wat je moet verwachten als je straks je intakegesprek krijgt? Yvette Toonder heeft het intakegesprek al gehad en vertelt waarom dit anders was dan ze had verwacht.

Yvette vertelt: "Ik had enorm opgeruimd, want ik dacht: ze komen mijn huis en de babykamer controleren. Maar dat is dus helemaal niet zo. Helga, die de intake kwam doen, en ik hadden gewoon een heel leuk gesprek. Ze legde veel uit en wilde vooral van mij weten wat ik in een kraamverzorgende zoek, wat ik graag wil, wat ik belangrijk vind.

Maak je dus niet druk dat je hele huis schoon moet zijn en hoeveel hydrofiele luiers je hebt. Ik zou het gesprek een beetje over je heen laten komen, heb ik ook gedaan. Helga ging heel erg van mij uit en ik kon al mijn vragen stellen, ook praktische. Zoals over het bed dat op klossen moet.

Wij hebben een boxspring met een hoofd- en voetbord. Het leek mijn vriend wel wat gedoe om dat ding op klossen te zetten. Nu hebben we een andere oplossing.

Ik heb namelijk nog een eenpersoonsbed staan, veel makkelijker. En dat imag dus ook gewoon. Ook vragen over het kraampakket kun je stellen. Zelf had ik die nog niet in huis toen Helga er was. Er zit in totaal geen beschrijving in die doos. Wel allerlei zeiltjes en matjes, maar hoe gebruik je die en welke moet ik in mijn bed leggen in de laatste weken voor de bevalling? Ik heb het uiteindelijk op internet opgezocht, maar dat was wel een vraag voor de intake geweest.

Het is ons eerste kindje, dus ik zit er een beetje blanco in. Ik verwacht wel dat de kraamverzorgende mij en mijn kind goed begeleidt, zodat we het straks ook zonder haar hulp kunnen. Wat voor mij belangrijk is, is de borstvoeding. Ik heb me goed voorbereid, maar ik weet natuurlijk niet hoe dat straks gaat. Ik wil in elk geval niet dat ik te snel opgeef als het niet meteen soepel gaat. Want ik kan me voorstellen dat ik daar best gevoelig voor ben straks - vol in de emotie en hormonen.

Voor borstvoeding vertrouw ik op de kraamverzorgende en ik laat me daarin graag door haar leiden. Dat heb ik allemaal tegen Helga gezegd en dat schreef ze op.
intakegesprek-de-kraamvogel
Yvette Toonder

Helga legde uit dat alle kraamverzorgenden door lactatiekundigen zijn getraind en dat je zo nodig gebruik kunt maken van de lactatiekundige. Dat geeft mij een gerust gevoel. Aansluitend hebben we het gehad over ‘rooming-in’, dus dat de baby bij ons slaapt. Ik snap dat dat bij borstvoeding belangrijk is, maar ik wil ook dat de baby went aan een eigen kamertje. Na de intake hebben mijn vriend ik besloten dat de baby de eerste weken bij ons slaapt en dat we overdag proberen de baby op een eigen kamertje te laten slapen. Daarover kan de kraamverzorgende straks met ons meedenken.

De intaker die bij jou komt zal ook zeker vragen of je er bezwaar tegen heb als de kraamverzorgende met een stagiair komt. Mijn tip is: beslis daar zelf over en laat je niet leiden door wat vriendinnen zeggen. Zelf vind ik het prima. Ik ben schoonheidsspecialiste en wij hebben op het werk ook stagiaires. Helga zei dat ik het trouwens altijd kan aangeven als er een stagiaire meekomt en dat onverhoopt niet goed voelt.

Je krijgt ook heel gedetailleerde tips, wat heel prettig is. Zo moet ik een muntstuk van twee euro in de bevalkoffer stoppen zodat we een rolstoel kunnen pakken bij het ziekenhuis.

Heel scherp en handig dat Helga dat noemde. Op de voorlichtingsavond in het ziekenhuis gaven ze deze tip ook. Ik voelde me helemaal op mijn gemak bij de intake. En daarna, in mijn achtste maand toen ik bijna met verlof ging, kreeg ik nog keurig een mailtje van Helga. Of ik nog vragen had. Maar alles is duidelijk. Ik ben er klaar voor. Laat die baby maar komen.”

FAM JORNA_2015-10-07_014