Kraamperiode met broer of zus

Gefeliciteerd! Er is een baby opkomst en dat betekent dat jullie kind grote broer of zus wordt.
Elk kind reageert anders op de komst van de nieuwe huisgenoot. Sommige kinderen zijn ontzettend dol op de baby en willen je bij elke poepluier helpen. Maar het kan ook zijn dat jullie kind de baby ziet als een kleine indringer.

Hoe dan ook is het voor grote broers en zussen vaak even wennen aan de nieuwe gezinssamenstelling. Onze kraamverzorgster Nienke geeft tips om deze overgang zo rustig mogelijk te laten verlopen.

Weer gedragen als baby

Kinderen kunnen behoorlijk jaloers zijn op alle aandacht voor de baby. Vooral peuters kunnen moeite hebben met de nieuwe gezinssituatie. Ze zitten vaak in de ik-fase en betrekken alles op zichzelf. Met een baby erbij zullen jullie als ouders de aandacht verdelen, wat lastig schakelen is voor ze. Dit uiten ze vaak doormiddel van verwarde, boze en jaloerse reacties.

Je kind kan zich soms angstig voelen en schreeuwt dan letterlijk om aandacht of zet de hele boel op stelten. Je kind kan ook regelmatig de strijd met jullie als ouders aangaan, bijvoorbeeld met het weigeren om naar bed te gaan of te eten. We zien ook kinderen die zich weer als een baby gaan gedragen. Zo willen ze ineens weer gevoerd worden, een luier om of een speen in.

Deze gedragsveranderingen bij je kind gaan vanzelf weer over. De beste remedie is door je kind de ruimte te geven om met de nieuwe gezinssamenstelling om te gaan. Blijf wel aangeven dat sommige acties niet kunnen door zelf de controle te houden en duidelijk grenzen aan te geven.

DSC04902-bewerkt

Je kind voorbereiden op de baby

Door je kind op tijd voor te bereiden op de baby, kan hij/zij langzaam wennen aan de nieuwe gezinssituatie. Bij voorkeur begin je hiermee ruim voordat de baby is geboren.

Moet je kind van kamer wisselen om plaats te maken voor een babykamer? Doe dit dan een aantal maanden voor de uitgerekende datum. Geef aan dat het tijd is voor een grote meiden- of jongenskamer in plaats van aan te geven dat de kamer nodig is voor de baby. Door de nadruk te leggen op je kind kunnen jaloerse gevoelens verminderden.

Nog een aantal handige tips:

  • Vertel dat er een baby in je buik groeit en betrek hem/haar bij de groei van je buik
  • Neem je kind mee naar de verloskundige
  • Betrek je kind bij het kopen van babyspullen en het inrichten van de babykamer
  • Lees boeken voor over het krijgen van een broertje of zusje

Kraamperiode

Hoewel de kraamperiode voornamelijk in het teken staat van moeder en baby, kan de kraamverzorgster van de Kraamvogel jullie uiteraard helpen om de oudere kinderen te laten wennen aan de nieuwe situatie.

Geef als ouder de grote broer of zus ook de nodige 1 op 1 aandacht als jullie baby is geboren.

Je kan je kind op verschillende positieve manieren helpen tijdens de kraamperiode:

  • Erken het gedrag van het kind
  • Moedig positief gedrag aan met complimenten
  • Geef extra knuffels
  • Geef een kleine verrassing namens de baby
Deel deze pagina