Aangemeld in de laatste week van maart 2022?

Heb jij je aangemeld voor kraamzorg van de Kraamvogel in de laatste week van maart 2022? Neem dan even contact op met onze Klantadviseurs via info@dekraamvogel.nl om te kijken of al jouw gegevens bij ons bekend zijn. Door de overgang naar een nieuw systeem kan het zijn dat wij bepaalde gegevens missen.

Kan die baby ook uit….?

Kraamverzorgende Ilse mag deze keer een gezin uit West-Friesland ondersteunen. Het is voor de kraamvrouw haar derde kindje. Ilse merkt dat het niet alleen weer even wennen is voor de ouders, ook grote broer en zus moeten een klein beetje wennen aan het nieuwe gezinslid. Maar mede door het organiseren van een 'grote broer en zus-dag' geniet iedereen in het gezin volop van de nieuwe aanwinst. Lees maar mee!

Warme overdracht

Na een aantal rustige wachtdagen tijdens de feestdagen gaat ‘s morgens op 2 januari mijn telefoon. De planning heeft een zorg voor mij in West-Friesland. Een collega van mij was ‘s morgens vroeg opgeroepen voor de bevalling en nu mag ik de zorg overnemen.

Voor meneer is het zijn eerste kindje en voor mevrouw het derde kindje. Het is even zoeken want Google Maps kent het adres niet maar gelukkig heeft de intaker een aantekening gemaakt in de portal met een routebeschrijving.

Een trotse vader opent de deur. Binnen zitten een grote broer van 8 en een grote zus van 5 jaar en een trotse opa en oma heerlijk te smikkelen van beschuit met muisjes. Boven ligt een trotse, stralende mama met haar dochter in een heerlijk schoon bed. Ook ontmoet ik hier mijn collega want een warme overdracht is niet alleen belangrijk maar ook altijd erg fijn!

Er is een klein meisje geboren dat heel veel haast had!

Snelle bevalling

Mama vertelt hoe de bevalling is gegaan. De bedoeling was om in het ziekenhuis te gaan bevallen ook i.v.m. eventuele medische complicaties. Maar de kleine meid had zo’n haast dat er heel snel een keuze gemaakt moest worden door de verloskundige en het gezin: nemen we het risico om eventueel te bevallen langs de weg of voor de ingang van het ziekenhuis? Of toch maar thuis wat eigenlijk niet de bedoeling was?

Het werd de laatste optie en het ging supersnel maar alles is goed gegaan! Een gezonde meid en een blakende mama die verder zonder ‘kleerscheuren’ de bevalling doorstaan heeft.

Als papa en mama even rustig samen zitten, draagt mijn collega de zorg aan mij over en vullen we de formulieren van de bevalling samen in.

Grote broer en zus

Grote broer en zus zijn alweer druk aan het tekenen voor hun nieuwe zusje. Vooral de grote broer heeft even tijd nodig om alles een plekje te gegeven want hij is licht autistisch (een milde vorm uit het autistisch spectrum) en verwerkt alles op zijn eigen manier. Heel rustig en met veel structuur. Bovendien hebben de kinderen nog kerstvakantie dus zijn ze de hele week thuis.

De mantelzorg er omheen is wel heel goed geregeld met familie en vrienden want papa is koeienboer en op spitstijden net aan het melken.

Het koffiezetapparaat maakt overuren en de beschuiten met muisjes smeren we volop!

Ons kent ons

De kraamdagen zijn druk gevuld met visite. Een echt West-Fries dorp en waar iedereen elkaar kent. Ook opa is een bekend persoon binnen de gemeenschap dus met regelmaat komt er iemand even binnenwaaien. Ook stromen de kaarten binnen. Het koffiezetapparaat maakt overuren en de beschuiten met muisjes smeren we volop!

Uitknop

Grote zus is een 2e moeder voor haar zusje, helemaal verliefd! Ze helpt met alles: sokken uit en aan en ook het wegen en het badje is een feest! De mini schortjes gaan aan en ze helpen met alles.

Grote broer doet het op zijn manier. Ook hij knuffelt graag met zijn zusje maar heel af en toe vindt hij het ook wat lastig als ze huilt en vraagt hij of ze net als babypop Annabel ook een ‘uitknop’ heeft

Samen met het kleine zusje in bad. Om de beurt even vasthouden en liedjes voor haar zingen. Iedereen geniet van dit moment.
anneroos-1
Kraamverzorgende Ilse

Grote broer en zus-dag


We besluiten een grote broer en zus-dag in te lassen en doen we allemaal leuke dingen. Zoals voetjes stempelen met vingerverf. Dat vinden de kindjes ook wel weer spannend want wat gaan we doen? Daarom wordt papa op een stoel gezet en beginnen met het verven van zijn voet. Lachen, gieren, brullen want ja het kietelt… Het ijs is gebroken en alle kindervoetjes drukken we af op papier.

Daarna is het grote bad aan de beurt. Samen met hun kleine zusje in bad. Om de beurt even vasthouden en liedjes voor haar zingen. Iedereen geniet van dit moment. Ook van fruit maken we allerlei creaties en we knutselen wat af! Tussen de middag zijn de pannenkoeken aan de beurt en de twee pakken zijn zo op!

De borstvoeding loopt als een trein

De kleine zus krijgt borstvoeding en dit loopt als een trein. Aan het eind van de kraamweek zit de groei er dan ook weer flink in!

Na 8 dagen is het weer tijd om afscheid te nemen en laat ik met een voldaan gevoel dit gelukkige, trotse, lieve samengestelde gezin weer achter. Die gaan het wel redden zonder mij!

Deze kraamvogel vliegt weer door.

Groetjes van kraamverzorgende Ilse Zwaan

Deel deze pagina