Hoe bereid je je voor op de kraamtijd?

In feite is je hele zwangerschap natuurlijk één grote voorbereiding op de kraamtijd. Je lichaam verandert en je baby groeit. Daarnaast zijn er praktische zaken die jij en je partner kunnen doen om je goed voor te bereiden.

Voorbereiden kraamtijd

  1. Voorop staat dat het fijn is als je weet wat je kunt verwachten van de kraamtijd. Lees je vast in! Hoe ziet een kraamdag eruit, wat doet je kraamverzorgende?
  2. Daarnaast zorg je natuurlijk dat de babykamer klaar is voor de komst van je baby. Maar daar hoeven we je vast niet aan te helpen herinneren.
  3. Geef je zorgverzekeraar door dat je een baby verwacht en vraag een kraampakket aan, zodat je straks de spullen in huis hebt die nodig zijn bij je bevalling.
  4. Je moet je natuurlijk ook voorbereiden op de bevalling. Waar en hoe wil je bevallen, wie wil je erbij hebben, wat vind je belangrijk?
  5. Ga je borstvoeding geven? Je kraamverzorgende begeleidt je er straks goed bij, daar kun je op vertrouwen. Maar het is voor jou en je baby fijn als je weet wat erbij kan komen kijken.
  6. Lees alvast de informatie op Mijn Kraamvogel, je online kraamdossier. Er staan tips en adviezen in met betrekking tot de zorg voor je baby en jouw herstel na de bevalling.
  7. Vul alvast informatie in op Mijn Kraamvogel, ter voorbereiding van het intakegesprek.
  8. Er is een aantal praktische zaken dat je moet regelen. Zo moet je bed op klossen, zodat je verloskundige je goed kan begeleiden (vóór week 37).
  9. Bekijk ook wat je in huis moet halen voor de bevalling en kraamtijd. Wij hebben alvast een uitzetlijst voor je samengesteld.

Deel deze pagina