Tips voor een jeukende huid tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap gieren de hormonen door je lichaam en groeit je buik. Dit heeft impact op je huid. Je huid verandert en dit kan gepaard gaan met jeuk. Van een jeukende huid wordt natuurlijk niemand blij. Helemaal niet als je zwanger bent en misschien ook last hebt van andere zwangerschapskwaaltjes. Wij geven 5 tips om een jeukende huid tijdens je zwangerschap tegen te gaan. Maar voordat we deze tips delen, duiken we eerst in de oorzaak. Want hoe ontstaat jeuk tijdens de zwangerschap eigenlijk?

Hoe ontstaat zwangerschapsjeuk?

Groei van lichaam
Zwangerschapsjeuk ontstaat vaak op lichaamsdelen die in omvang groeien tijdens de zwangerschap, zoals je buik en borsten. Tijdens deze groei wordt je huid opgerekt en flink op de proef gesteld. De groei kan sneller gaan dan de huid kan bijhouden, waardoor er spanning op de huid komt te staan. Hierdoor kan de huid uitdrogen en dit veroorzaakt jeuk.

Betere doorbloeding
Tijdens je zwangerschap is de doorbloeding in je lichaam beter. Hierdoor krijg je het sneller warm en ga je zweten, wat kan resulteren in jeuk.

PUPP
PUPP (Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy) veroorzaakt rode, jeukende bultjes, vaak verspreid over het hele lichaam, behalve je gezicht. Deze huiduitslag is onschuldig voor jou en je baby, maar natuurlijk niet prettig. Neem contact op met je huisarts voor advies.

Galstuwing
Onder invloed van hormonen kan stuwing van gal in de galwegen ontstaan. Hierdoor kunnen galzuren in het bloed komen. Dit kan met name de laatste drie maanden tijdens de zwangerschap jeuk geven. Raadpleeg je huisarts voor advies.

jeukende-huid-zwangerschap

5 tips voor een jeukende huid tijdens de zwangerschap

1. Niet krabben
Het klinkt als een flinke uitdaging, maar probeer de jeuk niet weg te krabben. Dit maakt de jeuk alleen maar erger en kan daarnaast je huid beschadigen. Houd je nagels kort om de kans dat je je huid open krabt te verkleinen.

2. Smeren!
Je huid insmeren met balsem of olie zorgt ervoor dat je huid goed gehydrateerd blijft en helpt jeuk te voorkomen. Maak bijvoorbeeld gebruik van de Naïf Pregnancy Line. De Soothing Pregnancy Belly Balm heeft een kalmerende werking op de huid. Of ga voor de Pregnancy Body Oil, een ontspannende zwangerschapsolie, waarmee je gegarandeerd heerlijk kan ontspannen.

3. Drink voldoende water
Door voldoende water te drinken houd je je vochtbalans op peil. Uitdroging kan jeuk veroorzaken. Zorg dat je minimaal 1,5 liter water drinkt op een dag. Water drinken saai? Voeg dan wat smaak toe met bijvoorbeeld schijfjes citroen of komkommer.

4. Draag zachte stoffen
Kleed je niet te warm en draag zachte, luchtdoorlatende stoffen, zodat je huid kan ‘ademen’. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stoffen als katoen, linnen, hennep, zijde of lyocell. Ditzelfde geldt voor beddengoed. Door ademend beddengoed te gebruiken verklein je de kans op jeuk.

5. Vermijd doucheproducten met SLS
Veel zeep- en doucheproducten bevatten SLS (Sodium Laureth Sulfate), een schuimmiddel bedoeld om snel vet en vuil op te lossen. Hierdoor kan je last krijgen van een droge, jeukende huid. Gebruik daarom liever natuurlijke doucheproducten zonder SLS.

Deel deze pagina