Wennen aan het ouderschap

Na de kraamtijd ga je het ouderschap verder ontdekken en je baby leren kennen. Dat is voor iedere ouder weer een ontdekkingsreis en gaat met ups en downs. Wat vind je belangrijk? Praat erover met je partner. Het is heel fijn als je samen op één lijn zit. Twee dingen willen wij met je delen, omdat die zo belangrijk zijn voor de gezondheid van je baby: voed je kind rookvrij op en voorkom het Shaken Baby Syndroom.

DSC07538-bewerkt

Ritme en je signalen van je baby steeds beter herkennen

Je bent nu een gezin. Samen met je kraamverzorgende heb je een goed ritme gevonden in de zorg voor je baby, slapen, voeden en voor jezelf zorgen. Met de ontwikkeling van je baby kom je steeds weer nieuwe dingen tegen waar je als ouders je weg in gaat vinden. (Ja, zelfs wat de gebroken nachten betreft.) Je leert elke dag beter herkennen wat je baby wil en nodig heeft. Zoek met elkaar naar een ritme in de dag dat voor het hele gezin werkt. Vind bijvoorbeeld een prettig avondritueel en houd steeds dezelfde volgorde aan, zodat je baby weet dat het tijd is voor nachtrust.

En het allerleukste: je gaat je baby steeds beter leren kennen en zijn of haar karakter ontdekken.

Zara heeft heel veel verschillende gezichtjes. Dat is wel leuk. Dan trekt ze eerst zo met haar gezichtje, dan gaat ze lachen en dan… komt er een hele harde scheet! Dat heb ik al wel door.

Log in op Mijn Kraamvogel als je tegen dingen aanloopt waar je niet direct raad mee weet. Je kunt ook altijd terecht bij het consultatiebureau met (opvoed)vragen. En moeders, verdiep je in je mogelijkheden voor borstvoeding en werken als na je zwangerschapsverlof weer aan het werk gaat.

Goed en gezond eten in de kraamtijd en daarna

Veel trotse ouders komen al doende achter allerlei handigheidjes om in hun ‘nieuwe leven’ gemakkelijk maar gezond te eten. Omdat het nieuwe ritme vinden nu eenmaal wat tijd kost en dat de ene dag beter lukt dan de andere, helpen we je graag op weg. Enkele handigheidjes die wellicht bij je passen:

  1. Slim en gezond boodschappen doen (als je dat niet al deed): laat je partner al tegen het einde van je zwangerschap voedzame, gezonde dingen in huis halen voor ontbijt, lunch en tussendoortjes. Denk aan muesli(repen), noten, bouillon, bonen, gedroogd fruit.
  2. Je kunt van tevoren maaltijden koken en invriezen. Je hebt niet altijd tijd of puf om uitgebreid te koken.
  3. Vraag onbeschaamd aan familie en vrienden of ze de eerste weken na de bevalling een keer een pan eten langs willen brengen. Ook dat kun je eventueel invriezen voor dagen dat koken erbij inschiet.
  4. Maak alvast een lijst met ‘altijd een succes’ maaltijden die je gemakkelijk kunt bereiden. Haal de houdbare ingrediënten die je daarvoor nodig hebt alvast in huis. Als je per maaltijd een lijst maakt van de verse ingrediënten, kun je die er gemakkelijk bij pakken wanneer je je boodschappenlijst maakt.
  5. Cluster het boodschappen doen. Veel mensen zonder kinderen vinden het prima om boodschappen te doen wanneer het nodig is of uitkomt. Met een baby is dat niet meer altijd praktisch of logistiek haalbaar. Misschien lukt het om boodschappen voor een paar dagen (of de hele week) te doen.

Rookvrij opvoeden

Al tijdens de zwangerschap is tabaksrook schadelijk voor je baby. Daarom is stoppen met roken het belangrijkste dat je kunt doen om je baby een gezonde start te geven. Het Trimbos Instituut heeft de site Rokeninfo.nl gemaakt om je goed te informeren over meeroken en de gevolgen van roken tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Ook vind je er veel informatie die je helpt bij het stoppen met roken. Veel mensen zijn blijvend gestopt met roken toen zij vader of moeder werden. Dat gunnen we jou en je baby ook!

Voorkom het Shaken Baby Syndroom

Het Shaken Baby Syndroom betekent letterlijk: het syndroom van de door elkaar geschudde baby. Het is ontzettend belangrijk dat je als ouder leert omgaan met gevoelens van onmacht. Aanhoudende stress of paniek zijn de twee belangrijkste redenen waarom ouders hun jonge kinderen door elkaar schudden. Daarom moet je je realiseren hoe gevaarlijk het is om je kind heftig door elkaar te schudden: de hersenen van je baby kunnen blijvend beschadigd raken.

Deel deze pagina