Voorbereiden op de bevalling

Hoe jouw bevalling gaat valt niet te voorspellen. Zelfs een eventuele vorige bevalling zegt niet zoveel. Misschien breken je vliezen en komt de bevalling meteen erna op gang. Misschien heb je eerst een paar dagen voorweeën voordat er eindelijk iets gebeurt. Het kan snel gaan, het kan langzaam gaan. Elke bevalling is anders! Toch kun je je wel degelijk goed voorbereiden.

Je lichaam en de baby bereiden zich voor op de bevalling

Je baby gaat indalen

Tegen het einde van je zwangerschap gaat je baby indalen. Oftewel: je baby zakt dieper in je bekken. Dit kan al vanaf week 30, maar kan ook pas tijdens de bevalling gebeuren. Het kan je wat indalingspijn geven die gepaard kan gaan met harde buiken en/of bandenpijn. Je baby ligt in een aangename houding en waarschijnlijk met het hoofdje naar beneden. Doordat je baby lager in je buik komt, kun je weer allerlei andere dingen gaan voelen dan eerst. Zo kan lopen wat lastiger worden en ademhalen waarschijnlijk juist iets makkelijker omdat je longen meer ruimte krijgen.

Voorweeën (je baarmoeder wordt weker)

In de laatste weken van je zwangerschap kun je voorweeën of harde buiken hebben (ook wel oefenweeën genoemd). Die voel je goed, maar je hebt er nog niet echt last van. Ze komen onregelmatig, de pijn blijft gedurende de voorwee gelijk en de voorwee duurt ongeveer een halve minuut tot veertig seconden. Voorweeën stoppen weer. Ze zorgen er niet voor dat de baarmoedermond open gaat, maar wel dat die zachter (weker) wordt. Voorweeën kunnen ook overgaan in echte weeën.

Je verliest de slijmprop

Dit klinkt allemaal misschien wat viezig, maar het hoort er nu eenmaal bij. De slijmprop (die je baarmoedermond afsluit) beschermt je baby en baarmoeder tegen infecties van buitenaf. Niet alle vrouwen merken het als zij de slijmprop verliezen. Zodra de slijmprop loslaat, komt hij naar buiten met wat slijm en bloed. (Dit kan ook in kleine beetjes gebeuren, waardoor je het niet opmerkt.) Het loslaten van de slijmprop is niet het begin van de bevalling maar geeft wel aan dat de baarmoedermond er klaar voor is. Het kan al enkele dagen voor de bevalling, maar het is ook mogelijk dat je de slijmprop verliest tijdens de bevalling.

Goed voorbereid op de bevalling: 11 tips voor jou en je partner

Zeker als je zwanger bent van je eerste kind, kun je je waarschijnlijk niet zoveel voorstellen bij de bevalling. Deze 11 tips helpen je om je voor te bereiden.

  1. Zorg dat je op de hoogte bent van het verloop van een natuurlijke bevalling.
  2. Je verloskundige weet het allemaal: luister naar haar en stel je vragen. Ze vertelt je wat je kunt verwachten en je kunt eventueel samen met haar een geboorteplan maken, waarin staat wat belangrijk voor jou is rondom de bevalling.
  3. Als je er wat voor voelt, doe dan mee aan zwangerschapscursus bij jou in de buurt die bij je past. Zeker als je voor de eerste keer gaat bevallen word je hier een stuk wijzer van.
  4. Verdiep je in manieren en houdingen om te bevallen.
  5. Denk hierover na:
    • Waar wil je bevallen: thuis of in het ziekenhuis?
    • Wie wil je wel (of juist niet) bij je bevalling hebben, behalve je verloskundige en je kraamverzorgende? Je moeder, zus, vriendin en/of een doula (bevallingscoach)?
  6. Regel oppas als je een of meer oudere kinderen hebt. Misschien beval je thuis, in de nacht en verloopt de bevalling rustig, dan slapen oudere kinderen waarschijnlijk gewoon door. Het is hoe dan ook fijn als je van tevoren regelt dat je iemand kan bellen die (snel) paraat staat mocht het nodig zijn.
  7. Regel opvang voor de hond als je die hebt. Er is vast wel een familielid, vriend of goede buur die jullie huisdier onder zijn hoede kan nemen zodra de bevalling begint.
  8. Weet wanneer het moment is om je verloskundige te bellen en houd haar telefoonnummer bij de hand.
  9. Voor bevallen heb je energie nodig. Als de bevalling begint en het loopt nog niet zo’n vaart, eet gewoon je ontbijt, lunch of avondeten. Wanneer de weeën wat sterker worden is het goed om iets te eten en drinken in de buurt te hebben.
  10. Laat je niet gek maken door verhalen over bevallingen die anders liepen dan gepland. Vermijd tv-programma’s en magazines met artikelen over traumatische bevallingen en kap zulke verhalen van bekenden af. Ben je bang voor pijn bij de bevalling? Bespreek het met je verloskundige. Zij kan veel zorgen wegnemen door je goed te informeren.
  11. Bekijk ook wat je in huis moet halen voor de bevalling.

Deel deze pagina