Meest gestelde vragen over borstvoeding

Regelmatig houdt onze lactatiekundige Susan een spreekuur op Facebook waar allerlei vragen over borstvoeding voorbij komen. Dit zijn de vragen die zij het meest hoort (en de antwoorden natuurlijk!)

1. Tijdens het voeden heb ik last van pijn aan mijn tepels en borsten wat kan ik hieraan doen?

Pijn is een signaal dat er iets niet goed gaat. Zorg er voor dat de baby voor de voeding met zijn neus tegenover je tepel ligt. Zodra hij een grote hap maakt, breng je hem naar je borst. Je kan de baby ook zelf laten zoeken naar je borst/tepel. Indien ondanks alle inspanningen de klachten niet verminderen, kun je het beste een afspraak maken met een lactatiekundige voor een persoonlijk advies.

2. Mijn baby wil heel vaak drinken soms wel ieder uur, is dit normaal?

Het kan zijn dat je baby zich vaak meldt voor een voeding, zeker in de eerste 4-6 weken na de bevalling. Borstvoeding werkt op vraag en aanbod. Tijdens deze beginperiode is dit nog niet helemaal afgestemd. Dit worden ook wel regeldagen genoemd. Door vaak aan te leggen, ook al voelt de borst “leeg”, zorgt dit ervoor dat de melkproductie goed op gang komt en op peil blijft.

3. Hoe bouw ik een voorraad afgekolfde melk op?

Na ongeveer 4-6 weken kun je gaan starten met het opbouwen van een voorraad moedermelk. Vaak heb je in de ochtend voldoende productie na de nacht. Je kan bijvoorbeeld een uur na de eerste ochtendvoeding gaan starten/oefenen met kolven. Het kolven van melk kan heel anders zijn dan het drinken van je baby aan de borst. Verwacht de eerste keer dan ook niet meteen een ruime opbrengst.

4. Mijn 10 weken oude baby weigert om (afgekolfde) melk uit een fles te drinken. Binnenkort ga ik starten met werken, wat nu?

Het is verstandig om, als de baby goed drinkt aan de borst, na ongeveer 4-6 weken te starten met het (dagelijks/om de dag) oefenen van drinken uit een fles. Dit om te voorkomen dat je baby tegen de tijd dat je bijna weer start met werken de fles niet accepteert.

Indien dit laatste toch het geval is kun je een fles met een smalle speen proberen of de ( afgekolfde) melk uit een tuitbeker ( zonder anti-lek ventiel) aanbieden.

5. Mijn baby is 6 weken oud en drinkt soms wel 45 minuten aan een borst, ik ben bijna anderhalf uur bezig met voeden. Hoe kan ik de voedingstijd inkorten?

45 minuten per borst is vrij lang. Indien je kindje actief drinkt en dit na een tijdje minder wordt zou je op dat moment kunnen wisselen naar je andere borst. Daarna weer terug. Tussentijds wat vaker wisselen kan helpen om je baby actiever te laten drinken.

DSC02480-bewerkt
DSC07102-bewerkt

De kraamtijd

Hoe ziet een kraamweek er uit? Wat doet de kraamverzorgende? En wie komen er op kraambezoek? Wij geven jou meer informatie.

Lees meer
fam-jorna2015-10-117

Borstvoeding & flesvoeding

Hoe bereid je je voor? Wat zijn darmkrampjes en wat kan je er aan doen? En hoe krijg ik hulp bij het geven van borstvoeding?

Lees meer