Thuis of in het ziekenhuis bevallen

De vraag of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen wordt je vast wel een keer gesteld nu je zwanger bent. In elk geval je verloskundige wil weten wat je voorkeur heeft. Heb je nog geen idee? Laat deze overwegingen dan eens rustig op je inwerken. Kies in elk geval voor een oplossing waar jij je rustig en ontspannen bij voelt.

Overwegingen om thuis te bevallen

Thuis voel je je op je gemak. Je kunt gaan, staan, liggen, hangen en puffen waar je wilt. Je hebt de regie, bijvoorbeeld om te bepalen wie er bij je bevalling aanwezig zijn en of ze bij jou in de kamer zijn of in een andere ruimte totdat de baby er is.

In je eigen huis bevallen is vertrouwd. Je verloskundige heeft de kennis en kunde om je baby thuis geboren te laten worden en je kraamverzorgende is er ook om te assisteren. Je kunt na de bevalling in je eigen douche douchen en daarna meteen in je eigen bed kruipen. Je kunt bevallen in je bed, bad of elders als dat voor jou prettig is. Overigens is je bed met de beschermmatjes uit het kraampakket goed beschermd. Je kraamverzorgende helpt de verloskundige naderhand met opruimen en zal je bed verschonen. Tijdens je bevalling denk je er waarschijnlijk niet eens aan, maar ook van tevoren hoef je je dus geen zorgen te maken dat je huis of je bed vies worden.

Krijgen jij of je baby het onverhoopt moeilijk tijdens de bevalling, dan zal je verloskundige met de gynaecoloog of kinderarts overleggen of het nodig is dat je snel naar het ziekenhuis gaat.

Alternatief voor thuis: kraamhotel

Misschien past het bij je om te bevallen in een kraamhotel (ook wel kraamzorghotel) en is er een bij jou in de buurt. Dan beval je poliklinisch onder begeleiding van je verloskundige in een huiselijke afdeling in het ziekenhuis. De afdeling verloskunde is vlakbij en er is 24 uur per dag een deskundige in de buurt. Bevallen in een kraamzorghotel kan een passende oplossing zijn als je bijvoorbeeld in een verbouwing zit, je geen zorgen wilt maken over ‘overlast’ voor de buren of als je om een andere reden de rust van een kraamhotel nodig hebt. Na je bevalling kun je in het kraamhotel blijven om uit te rusten en als je wilt de eerste kraamvisite ontvangen.

Aan bevallen in een kraamhotel zijn extra kosten verbonden. Vraag bij je zorgverzekeraar na wat je eventueel vergoed krijgt.

Overwegingen om in het ziekenhuis te bevallen (poliklinisch)

Het is belangrijk dat je kunt ontspannen tijdens je bevalling. Je kunt van tevoren aangeven als dat voor jou betekent dat je in het ziekenhuis wilt bevallen. Je bevalt dan onder begeleiding van je verloskundige. Dat noemen we poliklinisch bevallen (veel mensen noemen het ook wel een ziekenhuisbevalling). Dat is iets anders dan als je onder controle bent bij een gynaecoloog vanwege een kans op complicaties. Dan beval je op medische indicatie (waarschijnlijk) in het ziekenhuis.

Als je in het ziekenhuis bevalt, ben je weg van de dagelijkse beslommeringen in je eigen huis en kun je in alle rust bevallen. Je bevalling begint gewoon thuis en tijdens de ontsluitingsfase ga je naar het ziekenhuis. Ja, dit betekent dat je met weeën in de auto zit, maar je verloskundige bespreekt met je wanneer een goed moment is om te gaan. Je moet overigens zelf voor vervoer naar het ziekenhuis zorgen.

Het besluit om in het ziekenhuis te bevallen kan rustgevend zijn: er zijn meer mogelijkheden bij de hand als je pijnstilling nodig hebt. Mocht je bevalling onverhoopt anders lopen, dan ben je al in het ziekenhuis. Dit vind je wellicht een veilige gedachte. In sommige ziekenhuizen kan je kraamverzorgende assisteren bij je bevalling.

Aan poliklinisch bevallen zijn extra kosten verbonden. Vraag bij je zorgverzekeraar na wat je eventueel vergoed krijgt.

Uitzetlijst bevalling en kraamtijd

Voor een goede bevalling en kraamtijd heb je van alles nodig. Om te zorgen dat je niets vergeet, hebben we een uitzetlijst samengesteld. Je kunt deze als checklist gebruiken bij het winkelen en afvinken wat je gekocht of wat je al in huis hebt. Deze lijst is slechts een advies. Eventuele vragen kun je altijd stellen tijdens het intakegesprek.

Bestandsnaam Grootte
Uitzetlijst 'Wat heb ik allemaal nodig voor een thuisbevalling of een bevalling in het ziekenhuis?' 0.1 MB
Deel deze pagina
DSC04413-bewerkt

Zwanger

Hoe kies je een babynaam en wat heb je allemaal nodig voor de baby? Alles wat je moet weten en regelen tijdens je zwangerschap.

Lees verder
shutterstock_1829762177

Geboorte

Alles wat je moet weten over je bevalling. Hoe bereid je je voor? En kies je voor een thuis- of ziekenhuisbevalling?

Lees verder
DSC05671-bewerkt

Kraamtijd

Alles over je kraamtijd. Hoe ziet een kraamdag er uit? Wat doet je kraamverzorgende?

Lees verder