Informatie over het coronavirus

Wij begrijpen dat je als zwangere veel vragen hebt over het coronavirus. Op deze pagina proberen wij een aantal van deze vragen te beantwoorden.

Laatst gewijzigd op: 15 maart 2023

De Kraamvogel blijft kraamzorg verlenen en assisteert bij bevallingen. Wij zetten echter geen kraamverzorgenden in die het coronavirus hebben. Het kan zijn dat hierdoor in sommige regio’s piekbeleid gevoerd moet worden. In dat geval worden de beschikbare kraamverzorgenden zo goed mogelijk verdeeld over alle kraamgezinnen.

Richtlijnen
De Kraamvogel volgt de richtlijnen van het RIVM en de GGD op. Daarnaast nemen wij als kraamzorgorganisatie de maatschappelijke verantwoordelijkheid om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. We hebben daarom zelf ook maatregelen genomen. Zo verkleinen we de kans op besmetting en zorgen ervoor dat alle belangrijke processen kunnen doorgaan. Dit zijn de volgende maatregelen:

  • Opstartzorg is de zorg die je krijgt als je bent bevallen in het ziekenhuis of geboortehuis en je naar huis mag. Kom je in de avond of in de nacht thuis? Tussen 18.00 uur en 08.00 uur ontvang je dan opstartzorg wanneer je hier nadrukkelijk om vraagt of wanneer dit medisch noodzakelijk is. De opstartzorg vindt bij voorkeur bij jou thuis plaats, maar kan ook telefonisch plaatsvinden.
  • Intakegesprekken vinden vanaf 1 mei 2022 zowel thuis als telefonisch plaats.

Kraamvisite
Je kunt (weer) kraamvisite ontvangen. Wel willen we je vragen om geen kraamvisite te ontvangen met klachten en graag in overleg met je kraamverzorgende wanneer zij een kwetsbare gezondheid heeft.

Het vaccineren van onze medewerkers
Wij adviseren alle medewerkers om zich te laten vaccineren. Wij gaan ervan uit dat het merendeel van onze medewerkers, gezien het belang van het vaccineren, dit ook daadwerkelijk doet. Maar de keus is uiteindelijk aan de medewerker zelf. Wij registeren niet of en wie gevaccineerd is. Dit mogen wij als werkgever ook niet doen. In verband met de privacy doen wij dan ook geen mededelingen over het al dan niet gevaccineerd zijn van individuele medewerkers.

We verwachten dat onze klanten hier respectvol mee omgaan en de kraamverzorgende niet zullen bevragen over het wel of niet laten vaccineren. Onze kraamverzorgenden hoeven hier ook geen mededelingen over te doen.

Tips om besmetting te voorkomen

  • Was regelmatig je handen tenminste 20 seconden of gebruik hygiënische handgel
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes als je je neus snuit
  • Houd afstand als mensen hoesten of niezen
  • Geef geen hand ter begroeting of bij afscheid

Meer weten?
Kijk voor meer informatie en het actuele nieuws over het Coronavirus op: https://www.rivm.nl/ Ook kun je bellen met het speciale telefoonnummer 0800 – 1351.

Op de website van Pharos staat ook informatie over het Coronavirus voor anderstaligen: https://www.pharos.nl/coronavirus/.

Deel deze pagina