Informatie over het coronavirus

Wij begrijpen dat je als zwangere veel vragen hebt over het coronavirus. Op deze pagina proberen wij een aantal van deze vragen te beantwoorden.

Laatst gewijzigd op: 20 december 2021

Wij blijven kraamzorg verlenen!

De Kraamvogel blijft kraamzorg verlenen en assisteert bij bevallingen. Wij zetten echter geen kraamverzorgenden in die symptomen van het coronavirus hebben. Het kan zijn dat hierdoor in sommige regio’s piekbeleid gevoerd moet worden. In dat geval worden de beschikbare kraamverzorgenden zo goed mogelijk verdeeld over alle kraamgezinnen.

Richtlijnen
De Kraamvogel volgt de richtlijnen van het RIVM en de GGD op. Daarnaast nemen wij als kraamzorgorganisatie de maatschappelijke verantwoordelijkheid om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. We hebben daarom zelf ook maatregelen genomen. Zo verkleinen we de kans op besmetting en zorgen ervoor dat alle belangrijke processen kunnen doorgaan. Dit zijn de volgende maatregelen:

  • Wanneer je belt met een van onze medewerkers van de Planning voor de start van kraamzorg of assistentie bij je bevalling dan zullen zij vragen naar eventuele klachten/symptomen binnen het gezin. Op die manier kunnen wij extra maatregelen nemen wanneer nodig.
  • Onze kraamverzorgenden schudden geen handen en nemen, voor zover mogelijk, zoveel mogelijk afstand (1,5 meter).
  • Onze kraamverzorgenden nemen extra hygiënemaatregelen, zoals het dragen van handschoenen en mondneusmaskers, het extra schoonmaken van deurgrepen en lichtschakelaars.
  • Opstartzorg is de zorg die je krijgt als je bent bevallen in het ziekenhuis of geboortehuis en je naar huis mag. Kom je in de avond of in de nacht thuis? Tussen 18.00 uur en 08.00 uur ontvang je dan opstartzorg wanneer je hier nadrukkelijk om vraagt of wanneer dit medisch noodzakelijk is. De opstartzorg vindt bij voorkeur bij jou thuis plaats, maar kan ook telefonisch plaatsvinden.
  • Intakegesprekken vinden telefonisch plaats.

Kraamvisite
Als kersverse ouders wil je familie en vrienden tijdens de kraamtijd graag kennis laten maken met je baby. Nu het coronavirus zich weer verder verspreidt, is het beter om daarmee te wachten. Het advies luidt momenteel om sociaal contact zoveel mogelijk te vermijden.

Wij vragen jou daarom liever geen bezoekers te laten komen tijdens de kraamweek. Wil je toch kraamvisite ontvangen? Ontvang dan visite wanneer de kraamverzorgende weg is.

Uiteraard begrijpen wij dat dit heel moeilijk is, vooral in die eerste week die juist zo speciaal is. Toch is het helaas nodig, ook voor de bescherming van de moeder, de baby en de kraamverzorgende.

Het vaccineren van onze medewerkers
Wij adviseren alle medewerkers om zich te laten vaccineren. Wij gaan ervan uit dat het merendeel van onze medewerkers, gezien het belang van het vaccineren, dit ook daadwerkelijk doet. Maar de keus is uiteindelijk aan de medewerker zelf. Wij registeren niet of en wie gevaccineerd is. Dit mogen wij als werkgever ook niet doen. In verband met de privacy doen wij dan ook geen mededelingen over het al dan niet gevaccineerd zijn van individuele medewerkers.

We verwachten dat onze klanten hier respectvol mee omgaan en de kraamverzorgende niet zullen bevragen over het wel of niet laten vaccineren. Onze kraamverzorgenden hoeven hier ook geen mededelingen over te doen.

Tips om besmetting te voorkomen

  • Was regelmatig je handen tenminste 20 seconden of gebruik hygiënische handgel
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes als je je neus snuit
  • Houd afstand als mensen hoesten of niezen
  • Geef geen hand ter begroeting of bij afscheid

Meer weten?
Voor meer informatie kan je ook kijken op www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden. Voor het actuele nieuws over het corona-virus kijk je hier: https://www.rivm.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavirus. Ook kun je bellen met het speciale telefoonnummer 0800 – 1351. Maak je je zorgen of heb je klachten? Neem dan contact op met je huisarts.

Op de website van Pharos staat ook informatie over het Coronavirus voor anderstaligen: https://www.pharos.nl/coronavirus/.

Deel deze pagina