Een babymassage in 8 stappen

Dat je je baby door middel van een babymassage volledig kan laten ontspannen wist je misschien al. Maar wist je ook dat een babymassage de spijsvertering van de baby bevordert en de beweeglijkheid van de spieren en gewrichten stimuleert? Naast deze gezondheidsvoordelen biedt een babymassage geborgenheid. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk, zo’n babymassage? Wij leggen het uit!

De voorbereiding

  • Bepaal een goed moment: vanaf ongeveer zes weken kan je starten met het geven van een massage aan je baby. Masseer je baby liever niet direct na een voeding. Laat je baby zijn of haar voeding eerst verwerken. Wacht daarom ongeveer een uur na een voeding voordat je start met de babymassage. Neem daarnaast echt de tijd voor de babymassage. Zorg ervoor dat je niet naar de klok hoeft te kijken. Zo creëer je zowel voor jou als voor de baby een ontspannen setting.
  • Kies een plek: je baby masseren kan overal waar jij je prettig voelt. Denk bijvoorbeeld aan het bed of de commode. Zorg in ieder geval voor een veilige plek met een warme en zachte ondergrond. Probeer een rustige omgeving te creëren. Zet storende geluiden uit en zet eventueel een rustgevend muziekje op.
  • Breng de kamer op temperatuur: maak de kamer lekker warm. Een voorverwarmde kamer tussen de 22 en 24 graden voelt voor je kleintje het meest aangenaam.
  • Bereid je handen voor: doe sierraden af, was je handen en zorg dat er geen scherpe randjes aan je nagels zitten.
  • Zet de olie klaar: gebruik speciale olie die gemaakt is voor babymassages. Kies bijvoorbeeld voor de verzachtende babyolie van Naïf.
  • Bereid je baby voor: kleed je kindje uit en leg hem of haar op de rug neer.

Helemaal klaar? Masseren maar!

babymassage (3)

De babymassage

  1. Houd gedurende de massage continu oogcontact. Houd daarnaast steeds een hand op het lichaam van je baby. Pak met je andere hand wat olie.
  2. Voer de massage uit door met je vingertoppen een lichte druk uit te oefenen. Hoe steviger je kind is, hoe harder de druk mag zijn. Begin bij de benen en voeten. Maak van je hand een cirkel en maak strijkende bewegingen vanaf de liezen richting de voeten.
  3. Pak vervolgens de onderbenen en maak fietsbewegingen met de knieën naar de buik toe.
  4. Masseer de onderkant van de voeten met je platte duim.
  5. Doe met de armen en handen hetzelfde als met de benen en voeten.
  6. Leg nu je handen op de borst en maak met je handen strelende bewegingen van de borst naar de zijkant van het lichaam.
  7. Strijk daarna van de rechterschouder naar de linkerheup en van de linkerschouder naar de rechterheup.
  8. Sluit de massage af door met je platte hand cirkels over de buik van je baby te draaien.

En de rug van de baby? Die kan je alleen masseren als het hoofd van je kindje helemaal ontspannen is. Gebruik hiervoor dezelfde beweging als bij de buik. Twijfel je of lukt het niet? Sla de rug dan over.

Goed om te weten: gaat je kleintje tijdens de babymassage huilen, wordt hij of zij onrustig of merk je op een andere manier dat je baby iets niet prettig vindt? Stop er dan mee.