Meest gestelde vragen over kunstvoeding

Onze kraamverzorgenden zijn getraind om jou en je baby te ondersteunen bij de borstvoeding. Regelmatig beantwoorden zij allerlei vragen over borstvoeding en kunstvoeding. Daarom hebben we de meest gestelde vragen over kunstvoeding voor jou op een rijtje gezet.

1. Mijn pasgeboren baby wil ik kunstvoeding gaan geven, welke voeding wordt aangeraden?

Alle kunstvoedingen die in Nederland te koop zijn veilig en goedgekeurd. Het merk dat je kiest maakt dan ook niet uit, zolang je maar start met een voeding voor baby’s van 0-6 maanden.

2. Hoeveel kunstvoeding heeft mijn baby nodig?

Je baby geeft zelf aan hoeveel hij of zij nodig heeft. Je kunt je baby op verzoek voeden. Als richtlijn kun je 150 ml per kilo lichaamsgewicht per dag aanhouden. Dit is echter een richtlijn en kan per baby verschillen.

3. Mijn baby heeft veel last van krampjes wat kan ik hieraan doen?

Krampjes horen er een beetje bij in het begin, de ene baby heeft er meer last van dan de andere. Het kan helpen om tijdens het voeden een pauze in te lassen en de baby te laten boeren. Heb je het idee dat het met de voeding te maken heeft of heb je vragen over het gebruik van middelen tegen krampjes? Overleg hierover dan met het consultatiebureau.

4. Mijn baby verslikt zich regelmatig tijdens een voeding wat kan ik hier tegen doen?

Wellicht gaat de melkstroom te snel voor de baby. Een fles + speen met een langzamere stroom kan helpen. Ook de fles horizontaal aanbieden zorgt ervoor dat de baby rustiger kan drinken. Dit noemen we therapeutisch voeden. Daarbij een pauze in lassen om de baby te laten boeren.

5. Kan ik borstvoeding combineren met kunstvoeding?

Dat is mogelijk. De eerste 4-6 weken na de geboorte zijn de opbouwweken van de borstvoeding. Om de melkproductie goed op gang te laten komen wordt het gebruik van kunstvoeding in die fase alleen aangeraden op indicatie.

DSC02490-bewerkt