Informatie voor partners

Gefeliciteerd jullie zijn zwanger! Daar komt een hoop bij kijken. Veel informatie rondom zwangerschap is vooral op de zwangere vrouw gericht. Als partner kan je je hierdoor soms minder belangrijk voelen. Bij de Kraamvogel vinden we het belangrijk om ook de partners goed bij de zwangerschap te betrekken. Op deze pagina vertellen wij wat jij als partner kan regelen en doen in de verschillende trimesters van de zwangerschap én in de kraamtijd.

Trimester 1: week 1 – 12

  • Het is nu mogelijk om je aan te melden voor kraamzorg bij de Kraamvogel. Klik hier om je aan te melden.
  • Voordat je je aanmeldt, is het belangrijk om bij je zorgverzekeraar te controleren hoe je verzekerd bent voor kraamzorg.
  • Het is goed om na te denken over de eventuele opvang die jullie straks willen hebben als jullie kindje er is. Er zijn soms flinke wachttijden, dus ga hier tijdig mee aan de slag.
  • Misschien ben je al begonnen met de babyuitzet. Wellicht kan je hier nog wel wat hulp bij gebruiken. Bekijk hier onze babyuitzetlijst.
17020zorg-in-nlkraamvogel018

Trimester 2: week 12 - 27

  • Bewegen is belangrijk voor je zwangere partner. Ga, wanneer dit mogelijk is, bijvoorbeeld regelmatig samen een stukje wandelen.
  • Je wilt er voor je vrouw zijn en niet het idee hebben dat je niets kunt doen. Als partner kun je héél veel doen, maar je moet wel weten wat. Tijdens een goede cursus is er ook aandacht voor jouw rol. Vind je het niks om naar een klasje te gaan of wil je je liever in je eigen tijd rustig voorbereiden op de bevalling en de tijd daarna? Er bestaan ook veel online cursussen. Het kan heel handig zijn om samen een cursus of scholing te volgen. Zo kunnen jullie je goed voorbereiden op de komst van jullie kindje. Benieuwd welke activiteiten er worden georganiseerd in jouw regio? Bekijk hier onze activiteitenkalender.
  • Wanneer je niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, dan moet je als partner je (ongeboren) kindje erkennen bij de gemeente waar je woont. Voor meer informatie kan je terecht op de website van de Rijksoverheid.
  • Misschien zijn jullie er al maanden over uit hoe jullie baby gaat heten. Het kan ook zijn dat dit nog een lastige keuze voor jullie is. Mochten jullie nog niet nagedacht hebben over een babynaam, dan is dit het moment om hiermee aan de slag te gaan. Tips voor het kiezen van een babynaam lees je hier.
  • Schrijf samen met je vrouw een geboorteplan. In het geboorteplan schrijven jullie de wensen omtrent de geboorte van jullie kindje. Het geboorteplan is bedoeld voor julliezelf, de verloskundige en andere zorgverleners. Door het geboorteplan laten jullie zien wat voor jullie belangrijk is. Degene die de bevalling begeleidt kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden.
  • Nadenken over ouderschapsverlof/geboorteverlof: wanneer de vrouw bevallen is, heb je als partner recht op geboorteverlof. Dit wordt ook wel vaderschapsverlof of partnerverlof genoemd. Het geboorteverlof voor partners bestaat uit de volgende onderdelen:
    - Geboorteverlof in de kraamtijd. Je krijgt in de kraamtijd het aantal dagen dat je werkt per week vrij. Werk je fulltime, dan krijg je dus vijf dagen verlof. Deze mag je opnemen in de eerste vier weken na de geboorte van het kind.
    - Aanvullend geboorteverlof. Sinds 1 juli 2020 is het geboorteverlof voor partners, die in loondienst werken, uitgebreid. Je krijgt, tegen 70% van het salaris, 5 extra weken aanvullend geboorteverlof die je zelf mag indelen. De voorwaarde is dat je deze opneemt in de eerste zes maanden na de geboorte. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.
fam-giessen2015-10-72

Trimester 3: week 27 – 42

  • Vóór week 30 van de zwangerschap neemt de intaker van de Kraamvogel contact op voor het intakegesprek. Handige tip: schrijf van te voren vragen op die je wilt stellen. Check of het kraambed op de juiste werkhoogte staat voor de kraamverzorgende/verloskundige (80 cm volgens de arbo).
  • Het is tijd om de babykamer af te maken. Zorg ervoor dat alles aanwezig is voor de komst van je kindje.
  • Vergeet vooral ook niet te genieten van het wonder dat in haar buik groeit en voel regelmatig aan de buik als de baby beweegt.
  • Bespreek het ouderschapsverlof/geboorteverlof met je werkgever.
  • Wil je een geboortekaartje versturen zodra de baby er is? Dan is het goed om na te denken over de tekst en het ontwerp van het geboortekaartje. Bestel eventueel alvast een proefdruk. Het is ook fijn om alvast een adressenbestand te maken met adressen van mensen die je een kaartje wilt toesturen.
  • Test het autostoeltje in de auto, want hoe zet je deze vast als het nodig is?
  • Zodra de uitgerekende datum nadert, zorg er dan voor dat er een vlucht koffer/tas klaar staat. Vergeet de fotocamera niet. En uiteraard ook gevuld met wat lekkers te eten en drinken voor jou als partner. Een bevalling kan lang duren. Denk daarom ook aan bijvoorbeeld een leesboek en een oplader voor je telefoon om de tijd te vullen.
  • Ga vooral mee naar de controles bij de verloskundige. Laat je informeren over wat je de laatste weken kunt verwachten en wanneer je precies de verloskundige mag bellen als de bevalling begonnen is.
  • Houd je telefoon aan en zorg dat je bereikbaar bent. De bevalling kan op elk moment beginnen..
DSC02589-bewerkt

De kraamtijd

Zodra je je kindje vasthoudt is de kraamtijd begonnen. De kraamverzorgster is soms al gebeld of heeft bij de bevalling thuis geassisteerd. Wat je als partner kunt verwachten en/of moet regelen:

  • Wanneer je vrouw in het ziekenhuis bevallen is en er bekend is wanneer jullie naar huis mogen, is het belangrijk de kraamzorg te bellen zodat er afgestemd kan worden hoe laat de kraamverzorgster zal starten. Hiervoor bel je 088 - 77 88 500.
  • Het is belangrijk om met de kraamverzorgster de wensen af te stemmen. Dit zal ze noteren in het zorgplan wat jullie krijgen bij de intake. Hier zal ze dagelijks in rapporteren hoe het met moeder kind gaat. Ook kan ze tijdens de kennismaking goed bespreken wat haar taken zijn.
  • Pak op de juiste momenten ook goed je rust. Hier kan de kraamverzorgster fijn in ondersteunen.
  • Vanaf de dag dat je kindje geboren is, heb je drie dagen de tijd om aangifte te doen bij de gemeente. Heb je je kind eerst erkend, dan neem je het erkenningsformulier mee. Bij de meeste gemeenten kan je zonder afspraak terecht, maar bij sommige gemeenten moet je eerst een afspraak maken. Neem ook je identiteitsbewijs mee. Let goed op de spelling van de naam van je kindje, de aangifte is namelijk definitief.
  • De kraamverzorgster zal tijdens de kraamtijd veel voorlichting, instructie en ondersteuning bieden. Een kindje komt helaas zonder gebruiksaanwijzing. Maar door veel te oefenen en het de tijd te geven zal je elkaar snel leren kennen.
  • Belangrijk voor een pasgeboren kindje is vooral liefde, voeding en slaap.
  • Tip: zorg voor veel huid op huid contact. Dit is goed voor de bonding en het kindje voelt hierdoor geborgenheid. Dit geldt voor de moeder, maar zeker ook voor de partner!
  • Willen je jullie vrienden, familie, kennissen en collega’s door middel van een kaartje op de hoogte stellen van de geboorte van jullie kindje? Dan is het nu tijd om geboortekaartjes te bestellen. Loop de kaartjes altijd even goed na op spelfoutjes.
  • De hielprik en de gehoortest worden afgenomen tussen de vierde en achtste dag na de geboorte. De informatiefolder die je krijgt bij de aangifte van je kindje bevat veel handige informatie hierover.
  • Kraambezoek: bespreek samen met je partner en de kraamverzorgster hoe jullie dit willen. Bezoek is leuk, maar ook vermoeiend. Maak hier goede afspraken over samen.
  • Ouderlijk gezag aanvragen. Zijn jullie niet getrouwd of geregistreerd partners? Dan moeten jullie ouderlijk gezag aanvragen om officiële voogdij over jullie kind te krijgen. Dit kan geregeld worden zodra het kindje is ingeschreven bij de gemeente. Gezag aanvragen is eenvoudig te doen via www.rechtspraak.nl
Deel deze pagina
DSC03471-bewerkt

Doen en regelen?

Tijdens de zwangerschap moet er al veel geregeld worden. Wat kan jij als partner doen tijdens van de zwangerschap én in de kraamtijd?

Lees verder
papa-met-baby

Do’s en don'ts

Wat zijn de do's and don'ts voor partners tijdens de zwangerschap en later in de kraamtijd?

Lees verder
zwangerschapskalender

Voorbereiden op de bevalling

Elke bevalling is anders. Toch kunnen jij en je partner zich redelijk goed voorbereiden op de bevalling.

Lees verder
shutterstock_1351553219

Tijdens de bevalling

Het is fijn om te weten wat jou te wachten staat en hoe de bevalling ongeveer kan verlopen. Met deze richtlijnen kun je er zeker voor haar zijn.

Lees verder
DSC06023-bewerkt

Tijdens de kraamtijd

De meeste zorg tijdens de kraamtijd gaat uit naar moeder en kind. Maar de kraamverzorgende denkt ook aan jou.

Lees verder