Herstellen na je bevalling

Meteen na je bevalling begint je lichaam zich te herstellen van je zwangerschap en bevalling. Je lichaam en geest hebben zich negen maanden ingesteld op het beste voor de baby in je buik. Weer ‘ontzwangeren’ gaat (minimaal) een paar maanden duren. Er gebeurt een boel.

Het nut van naweeën

Naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder krimpt en na anderhalf of twee maanden weer haar normale omvang heeft. Je kraamverzorgende controleert elke dag de stand en grootte van je baarmoeder. Aan het eind van de kraamweek is je baarmoeder al flink gekrompen. Je kunt een paar dagen naweeën hebben. Het verschilt per vrouw hoeveel je ervan voelt. Van lichte kramp tot hevige menstruatiepijn. Als je borstvoeding geeft, merk je de eerste dagen dat je baarmoeder samentrekt tijdens het voeden (of kolven).

De eerste dagen na je bevalling verlies je nog veel bloed en stolsels, maar dit neemt in een paar dagen tijd af totdat het op een flinke menstruatie lijkt. Je mag vanwege de kans op infecties niet in bad zolang je nog vloeit. En je mag ook nog even geen tampons gebruiken (de eerste twee maanden). Dat is ook de reden dat je voor je bevalling alvast een paar pakken kraamverband in huis moet halen. Al met al kan het vloeien ongeveer zes weken duren. Tijdens de kraamweek houdt je kraamverzorgende samen met jou in de gaten of je niet teveel bloed verliest. Uiteraard neemt zij zo nodig contact op met je verloskundige.

Het is mogelijk dat je lichaam al na een maand of twee je normale menstruatiecyclus oppikt, maar dit kan ook een paar maanden duren.

Beurs gevoel, hechtingen, keizersnede?

Misschien moest je gehecht worden na je bevalling. Je kraamverzorgende heeft tips voor je als je last hebt van je hechtingen. Ook zonder hechtingen kun je een beurs gevoel hebben. En misschien heb je aambeien. Allemaal logisch gevolg van het bevallen. Vertrouw op het zelfhelend vermogen van je lichaam en op de tips die je kraamverzorgende heeft voor je ongemakken. Als je gaat plassen is het goed en fijn daarna te spoelen met fris water. Zet dus een altijd een kan klaar in het toilet. Zie je op tegen je eerste ‘grote boodschap’ na de bevalling? Het valt de meeste moeders ontzettend mee! Je kraamverzorgende zal je aanwijzingen geven en kan je geruststellen als je je zorgen maakt.

Heb je een keizersnede, dan moet je herstellen van een operatie. Jouw herstel duurt daardoor langer dan van een gewone bevalling. Je mag geen zware dingen tillen en het is beter om je niet te veel in te spannen. Dat betekent dat je partner misschien wat vaker je baby verschoont. In de kraamweek kun je advies vragen aan je kraamverzorgende om aan je rust te komen, goed te herstellen en wat je kunt doen bij ongemakken zoals pijn bij het lachen.

Praten over je bevalling

Dat bevallen een van de meest bijzondere ervaringen in je leven is, staat buiten kijf. Dus daar mag over gepraat worden! In elk geval met je partner, met je kraamverzorgende, met je verloskundige. Je verloskundige kan je vertellen over momenten die je zelf misschien niet meer zo goed weet of niet bewust hebt meegekregen. Misschien heb je vragen aan haar. Er is in de kraamweek zeker gelegenheid om met haar na te praten. En verder is het natuurlijk aan jou aan wie en hoe gedetailleerd je je bevallingsverhaal vertelt. Of misschien wil je het zelfs opschrijven voor je jezelf of voor je kind later.

Wat als je emoties met je op de loop gaan?

Negen maanden lang stond je leven in het teken van de baby in je buik. Nu moet je er daadwerkelijk voor zorgen! Er worden van de een op de andere dag nieuwe dingen van je verwacht. Je bent (samen met je partner) verantwoordelijk voor een levend wezentje. Je lichaam is zich bovendien aan het herstellen, dat kost energie. En misschien geef je ook borstvoeding. Reken maar dat ook je hormonen je wiebelig maken. Maak je geen zorgen. Het is voor bijna alle moeders ontzettend wennen. Maar als de kraamtranen en het verdrietige gevoel niet weg gaan of het moederschap te zwaar valt, is het goed er met je verloskundige of huisarts over te praten. Dan kun je samen een oplossing vinden die jou vooruit helpt.

Weer in vorm komen na je zwangerschap

Gun je lichaam eerst even de tijd om te herstellen als je weer wilt gaan sporten. Je eerste zwangerschapskilo’s raak je kwijt doordat in de eerste weken vocht en vet verdwijnt. Er zijn wel spieren die je al mag trainen in het kraambed: je bekkenbodemspieren. Deze spieren hebben het zwaar te verduren gehad, dus vergis je niet: de eerste keren dat je deze spieren probeert aan te spannen voel je misschien maar een piepklein beetje. Maar blijf volhouden. Het is belangrijk om je bekkenbodemspieren te trainen, want ze geven steun aan de organen in je buik en dragen bij aan de stabiliteit van je bekken. Buikspieren trainen is nog even uit den boze, want eerst moeten je rechte buikspieren weer goed tegen elkaar aan liggen (dit duurt zes weken tot een half jaar) en je bekkenbodemspieren weer sterker zijn. Zeker als je een keizersnede hebt gehad, mag je even geen buikspieroefeningen doen.

Misschien is een postnatale (gymnastiek) cursus bij jou in de buurt iets voor je. Dan kun je onder deskundige begeleiding je spieren weer versterken. Dit kan vanaf zes weken na je bevalling en is een goede opstap om daarna weer rustig te gaan sporten. Het is ook meteen een leuke manier om in contact te komen met andere jonge moeders.

Deel deze pagina