NL

Informatie over het coronavirus

Wij begrijpen dat je als zwangere veel vragen hebt over het coronavirus. Op deze pagina proberen wij een aantal van deze vragen te beantwoorden.

Laatst gewijzigd op: 7 augustus 2020

Wij blijven kraamzorg verlenen!

De Kraamvogel blijft kraamzorg verlenen en assisteert bij bevallingen. Wij zetten echter geen kraamverzorgenden in die symptomen van het coronavirus hebben. Het kan zijn dat hierdoor in sommige regio’s piekbeleid gevoerd moet worden. In dat geval worden de beschikbare kraamverzorgenden zo goed mogelijk verdeeld over alle kraamgezinnen.

Richtlijnen
De Kraamvogel volgt de richtlijnen van het RIVM en de GGD op. Daarnaast nemen wij als kraamzorgorganisatie de maatschappelijke verantwoordelijkheid om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. We hebben daarom zelf ook maatregelen genomen. Zo verkleinen we de kans op besmetting en zorgen ervoor dat alle belangrijke processen kunnen doorgaan. Dit zijn de volgende maatregelen:

 • Wanneer je belt met een van onze medewerkers van de Planning voor de start van kraamzorg of assistentie bij je bevalling dan zullen zij vragen naar eventuele klachten/symptomen binnen het gezin. Op die manier kunnen wij extra maatregelen nemen wanneer nodig.
 • Onze kraamverzorgenden schudden geen handen en nemen, voor zover mogelijk, zoveel mogelijk afstand (1,5 meter).
 • Onze kraamverzorgenden nemen extra hygiënemaatregelen, zoals het dragen van handschoenen, het extra schoonmaken van deurgrepen en lichtschakelaars en het dragen van schoenen voor binnen gebruik.
 • Opstartzorg is de zorg die je krijgt als je bent bevallen in het ziekenhuis of geboortehuis en je naar huis mag. Kom je in de avond of in de nacht thuis? Tussen 18.00 uur en 08.00 uur ontvang je dan opstartzorg wanneer je hier nadrukkelijk om vraagt of wanneer dit medisch noodzakelijk is. De opstartzorg vindt bij voorkeur bij jou thuis plaats, maar kan ook telefonisch plaatsvinden.
 • Onze kantoormedewerkers werken thuis waar dat kan.

Inzet medewerkers
Mocht een kraamverzorgende van ons contact hebben gehad met iemand met (verdenking van) het corona-virus of zelf symptomen hebben van het Coronavirus dan wordt zij niet ingezet in de zorg.

Kraamvisite
Als kersverse ouders wil je familie en vrienden tijdens de kraamtijd graag kennis laten maken met je baby. Het is mogelijk om thuis kraamvisite te ontvangen. In verband met de oplopende besmettingen, mag er in Amsterdam geen kraamvisite ontvangen worden als de kraamverzorgster aanwezig is. Het advies voor kraamvisite blijft dat je voorzichtig moet zijn voor wat betreft het aantal bezoekers tijdens de kraamweek als de kraamverzorgende aanwezig is. Dit ter bescherming van de baby, jouw gezin, maar ook van de kraamverzorgende.

De voorwaarden voor bezoek zijn:

 • 1,5 meter afstand houden moet mogelijk zijn.
 • Bezoekers met klachten mogen niet op bezoek komen.
 • Er wordt rekening gehouden met kraamverzorgenden uit kwetsbare groepen.

De voorkeur blijft dat de kraamvisite komt wanneer de kraamverzorgende niet in huis is.

Tips om besmetting te voorkomen

 • Was regelmatig je handen tenminste 20 seconden of gebruik hygiënische handgel
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes als je je neus snuit
 • Houd afstand als mensen hoesten of niezen
 • Geef geen hand ter begroeting of bij afscheid

Meer weten?
Voor meer informatie kan je ook kijken op www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden. Voor het actuele nieuws over het corona-virus kijk je hier: https://www.rivm.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavirus. Ook kun je bellen met het speciale telefoonnummer 0800 – 1351. Maak je je zorgen of heb je klachten? Neem dan contact op met je huisarts.

Op de website van Pharos staat ook informatie over het Coronavirus voor anderstaligen: https://www.pharos.nl/coronavirus/.