Consultatiebureau

Na de kraamtijd draagt je kraamverzorgende de begeleiding van de zorg voor je kind over aan het consultatiebureau bij jou in de buurt. De verpleegkundige en de arts van het consultatiebureau houden samen met jou in de gaten hoe je kind groeit en zich ontwikkelt. Totdat je kind vier jaar is, krijg je op vaste momenten een oproep om een afspraak te maken.

  • Je hebt om en om een afspraak bij de verpleegkundige en de consultatiebureau-arts.
  • Ze onderzoeken de oren, ogen, kennis, spraak en motoriek van je kind. Komen er bij de controles redenen naar voren om je kind verder te laten onderzoeken, dan bespreekt de verpleegkundige of arts dit met je.
  • Wil je advies over het ouderschap, voeden, verzorgen, slapen, gezondheid, opvoeden en de ontwikkeling van je kind? Vraag het de verpleegkundige.
  • Bij het consultatiebureau krijgt je kind ook inentingen tegen een aantal ziekten (als je deelneemt aan het Rijksvaccinatieprogramma). De eerste inenting is als je baby twee maanden is.
  • Als je het prettig vindt, kun je op het weeguurtje of inloopspreekuur terecht.

Huisarts of consultatiebureau?

Het consultatiebureau valt onder de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) wat weer onderdeel is van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). De artsen en verpleegkundigen die hier werken zijn gespecialiseerd in de groei en ontwikkeling van kinderen en jongeren tot 23 jaar. Je huisarts blijft je aanspreekpunt wanneer je kind lichamelijke klachten heeft of ziek is.

De eerste keer naar het consultatiebureau

Wanner je baby vier weken oud is ga je voor de eerste keer naar het consultatiebureau. De laatste afspraak is vlak voor zijn of haar vierde verjaardag. Die eerste afspraak kan zomaar een beetje spannend voor je zijn. Het is mogelijk zelfs de eerste keer dat je met je baby op een afgesproken tijdstip ergens moet zijn.

Daarom een paar tips om te voorkomen dat je stress krijgt:

  • “Het kost me nu drie keer zoveel tijd om de deur uit te komen.” Je zult niet de eerste kersverse moeder zijn die dit zegt. Daarom het advies: begin ruimschoots op tijd met vertrekken.
  • Zorg dat je er een kwartier voor de afspraak bent. Je moet je baby namelijk op de luier na helemaal uitkleden en het is voor jou en je baby fijn als jij daar rustig de tijd voor hebt.
  • Neem een omslagdoek mee om je baby warm te houden.
  • Neem de Groeigids en vaccinatiekaarten mee, zodat de verpleegkundige de gegevens van de controles daarin voor je kan opschrijven.
  • Houd er rekening mee dat je misschien moet voeden als het wat uitloopt.
  • Zorg vanaf nu dat je een luiertas hebt klaar staan met de basics erin. Ook handig voor alle andere uitjes. In de tas moeten in elk geval billendoekjes, luiers, luier-wegwerpzakjes, hydrofiele doeken, reservekleertjes en een flesje desinfecterende handgel (handig als je je handen wilt wassen en er geen kraan in de buurt is).
Deel deze pagina