Ik houd wel van uitdaging in mijn werk

Als kraamverzorgende word ik altijd met open armen ontvangen. Ik vind het fantastisch om gezinnen te helpen met hun reis door de kraamtijd. Het is echt een achtdaagse reis waarin je met ouders zoekt naar antwoorden op vragen als: wat bedoelt de baby met dit gedrag, met dit huiltje?

mirjam1

Het moet gewoon een mooie week worden. Het is geweldig om te kunnen helpen. Bijvoorbeeld als de borstvoeding nog niet goed loopt, dan kan ik moeder en kind daarin begeleiden. Het belangrijkste is dat ouders goed leren kijken en luisteren naar hun baby.

Ik heb mijn werk goed gedaan als ouders na de kraamweek zeggen: ‘Fijn dat je er was, goed dat je gaat. Je hebt ons op de rit gezet, we kunnen het.’“

Ik heb ook speltherapie gestudeerd, dat is wel een meerwaarde in mijn werk. Ik heb veel geleerd over de ontwikkelingspsychologie van kinderen en de relaties binnen gezinnen. Deze kennis kan ik in vrijwel alle gezinnen toepassen, bijvoorbeeld wanneer ik merk dat een broer of zus moet wennen aan de komst van de baby. Ook mijn achtergrond in de fysiotherapie komt ook nog wel eens van pas. Het is inmiddels 15 jaar terug dat ik de verkorte opleiding bij de Kraamvogel deed (destijds Particura). Bij mijn stages liep ik onder andere mee met een verloskundige bij bevallingen en op visites. Leerde de ik baarmoederstand voelen en zo. Het was een mooie tijd.

Je werkt dus al 15 jaar bij de Kraamvogel. Over zo’n periode verandert er natuurlijk wel eens wat. Wat heeft echt invloed gehad op je werk?
Vroeger konden we 64 uur kraamzorg geven in een gezin. Nu is dat in de meeste gezinnen 49 uur. In het begin probeerde ik nog alles in die 49 uur te proppen, maar dat ging natuurlijk niet. Ik probeer nog steeds wel het hele pakketje te geven, maar mijn aandacht ligt bij moeder en kind. Daar focus ik op. Dus als daar een keer extra aandacht nodig is, dan moet ik handelen en kan ik misschien een keer niet het avondeten voorbereiden. Ik vind het fijn als vaders en moeders zeggen wat ze willen. Dan kan ik daar rekening mee houden.

Ik overleg ook altijd in het gezin: wat is voor jullie op dit moment het belangrijkste, waar is de hulp nodig?“
mirjam2
Mirjam
Kraamverzorgende

Onveranderd is wat mijn werk zo mooi maakt: het contact met mensen. Hoe je binnen een korte tijd zo’n intensief contact met elkaar opbouwt. Ik kan zoveel leren van anderen: hoe zij in het leven staan, waarom er bepaalde beslissingen zijn genomen, hoe zij omgaan met verschillende situaties. Ik leer elke keer weer!

Op welk manier kun jij je ontwikkelen?

Ik houd wel van uitdaging in mijn werk. Daarom werk ik ook met kwetsbare moeders, daar word ik door de planningsmedewerkers specifiek voor gevraagd. Kwetsbare moeders zijn bijvoorbeeld tienermoeders, moeders met een verstandelijke beperking en vrouwen die in omstandigheden leven of geleefd hebben waardoor ze minder bagage hebben om goed voor hun kind te kunnen zorgen.

Het is fantastisch om met deze kwetsbare moeders te werken. Ik ben zo trots op hen als ik zie hoe goed zij het doen.“

In Nibbixwoud is er een moeder-kindhuis waar ik en collega’s werken. Daar ben ik eerst een keer samen met mijn teamleidster heen geweest om contact op te bouwen. De moeders die daar wonen hebben heel veel moeite met plannen en het is heel handig dat je hen een kapstokje meegeeft. Daarom heb ik ook formulieren ontwikkeld voor collega’s die daar komen kramen: wat is van belang, welke volgorde kunnen we aanhouden? Zodat we deze moeders extra houvast geven, het wat makkelijker voor hen maken.

mirjam3

Ik doe nog meer bij de Kraamvogel en heb bijvoorbeeld jarenlang meegeholpen bij voorlichtingsavonden van de verloskundigenpraktijk Heerhugowaard e.o. Ik zit ook in de achterbanraadpleging van de ondernemingsraad van de Kraamvogel en ben blij dat ik daarmee mijn stem kan laten horen als er beslissingen worden genomen. Je merkt het al wel: ik kan bij de Kraamvogel op allerlei gebieden mijn ei kwijt.

Deel deze pagina