Het mag ook wel eens een keer WEL goed gaan

Kraamverzorgende Ilse komt bij een een voor haar bekend gezin. Vier jaar geleden mocht zij ook al bij dit gezin kramen. Toen verliep de kraamweek helaas niet zoals gehoopt en verwacht. Zal het deze keer anders gaan? Lees het in haar laatste blog!

Bijzondere kraamweek

In het begin van de zomer krijg ik een berichtje van een kraamvrouw waar ik bijna 4 jaar terug heb gekraamd. Zij verwacht nu een 3e kindje en is eind september uitgerekend. Ik moet even diep in mijn geheugen graven maar ik weet het weer…! Het was 4 jaar terug een hele bijzondere kraamweek!

Twee patiënten

Op de dag dat de kraamvrouw een sectio( keizersnede) kreeg, werd de vader op een zebrapad voor het ziekenhuis aangereden. Hij had toen ook zijn oudste zoon van toen 8 jaar bij zich maar die kon hij net op tijd aan de kant duwen en die had verder niks.

De vader lag in de kraamtijd beneden in een bed met een dubbele beenbreuk en de kraamvrouw boven in het kraambed. Een bijzondere situatie met 2 patiënten, heel veel mantelzorg er omheen maar ook bezoek van politie, advocaat etc.

Ik weet nog wel dat ik in die week heel veel gebeld heb met huisarts, verloskundige en verzekering om het maximaal aantal uren kraamzorg te kunnen regelen. Dat was toen heel fijn, nog 8 dagen zorg na een keizersnede. En nu dus een 3e kindje op komst leuk!

Inmiddels heeft ze een heel 'mannen-harem' want ook dit keer is er weer een prachtig mannetje geboren.“
boy-kraamzorg
Ilse
Kraamverzorgende

Geplande sectio

Als de kleine man geboren wordt (ook dit keer met een geplande sectio) ben ik nog een weekendje weg met mijn eigen gezin. Maar na het weekend start ik weer en regelen we met de planning dat ik de resterende dagen mag komen.

Als ik binnen stap voelt het meteen als een warm bad! Het mannetje van toen 8 is dus al een hele bink en inmiddels 11 jaar en de kleine baby is bijna 4 en gaat alweer oefenen op school… Wat vliegt de tijd! En de vader loopt weer als een kievit!

Koemelk allergie

De kraamvrouw ligt op zolder en heeft daar haar eigen coconnetje, ze voelt zich redelijk en doet rustig aan. Inmiddels heeft ze een heel 'mannen-harem' want ook dit keer is er weer een prachtig mannetje geboren. De vorige keer was de baby behoorlijk geel dus daar ben ik op voorbereid.

De kraamvrouw vertelt ook dat na verloop van tijd bleek dat alle mannen een koemelk allergie hadden waar ze op reageerden met veel darmkrampjes. De baby van 4 jaar terug had in de kraamweek ook een soort blaartjes op zijn huidje. De verloskundige dacht toen aan een infectie vanuit het ziekenhuis maar achteraf had dit dus ook al met die koemelk allergie te maken… Dit keer neemt ze dus het zekere voor het onzekere en vermijd ze de producten waar koemelk in zit.

Brandweerslang

Of het nu komt omdat het een heel ander kindje is of door het dieet, het gaat super!

De borstvoeding loopt als een trein, de kleine man valt nauwelijks af en de geligheid is ook na een paar dagen aan het afnemen. Hij plast en poept als een reiger en zodra de luier afgaat komt de ‘brandweerslang’ al in werking en zijn we soms net te laat met het doekje…

Knuffelen

Zijn 2 grote broers raken langzaam aan de nieuwe situatie gewend en komen regelmatig even met hun kleine broertje knuffelen en kusjes geven. Het gaat goed en ook mama voelt zich elke dag een stukje sterker!

En na nog wat 2 halve dagen extra ter ondersteuning gaat het goed met het hele gezin en is het voor mij weer tijd om afscheid te nemen!

Deze kraamvogel vliegt weer door….

Groetjes van kraamverzorgende Ilse Zwaan.

Deel deze pagina