Er is een baby geboren!

Kraamverzorgenden Anneke en Eva zijn inmiddels 2 weken in Ghana. De afgelopen weken mochten zij regelmatig aanschuiven tijdens cursussen, maar nu mogen ze ook mee naar de verloskamer om te helpen bij een bevalling. Lees snel mee!

Paniek

Er komt een hoogzwangere vrouw met weeën binnengelopen. De vrouw wordt meegenomen naar een kamertje waar ze eerst onderzocht wordt. Ze heeft inmiddels 2 centimeter ontsluiting. Omdat het haar eerste kindje is was ze volledig in paniek.

Je weet nooit hoe lang een vrouw thuis al weeën heeft gehad. Ze moeten toestemming vragen aan de man om naar het ziekenhuis te mogen gaan. Vaak komen vrouwen dan ook te laat. Met alle gevolgen van dien....“

Een jongen!

Na de eerste controle mag de vrouw naar een ander kamertje (first stage room) waar ze op een matras op de grond moet wachten totdat ze 10 cm ontsluiting heeft. Wanneer ze persweeën krijgt mag ze naar de verloskamer (second stage room) waar drie bevalbedden staan. Na 20 minuten bevalt de vrouw van een kleine jongen! Wat mooi!

De man is nooit aanwezig tijdens de bevalling. Omdat er 3 bevalbedden naast elkaar staan, de ruimte heel klein is mogen de mannen er dus niet zijn.“

Huid op huid?

Het kindje wordt heel even bij de moeder gelegd. Maar niet zoals wij in Nederland kennen 'huid op huid'. De baby wordt vrijwel direct op een onderzoekstafel neergelegd, gewogen en in een doek gewikkeld. De vrouw bevalt inmiddels van de placenta en wordt daarna gehecht. Tot onze grote verbazing moet ze daarna lopen (!) naar een bed op de gang.

Wordt er een meisje geboren? Dan krijgt zij direct oorbelletjes in!“

Geen hand om vast te houden

Vrouwen die (moeten) bevallen worden dus niet geholpen met in of uit bed gaan. Ze krijgen nauwelijks informatie over hoeveel centimeter ontsluiting ze hebben en ze hebben geen hand die ze kunnen vasthouden. Gelukkig heeft Lotte van Mamawise deze vrouw kunnen uitleggen wat ontsluiting is, wat weeën zijn en haar wat puftechnieken kunnen uitleggen. Hoe vreselijk belangrijk is het werk van Mamawise toch!

Kraamzorg Ghana blog 4 foto 1
Kraamzorg Ghana blog 4 foto 2
Kraamzorg Ghana blog 4 foto 3
Kraamzorg Ghana blog 4 foto 4
Kraamzorg Ghana blog 4 foto 5
Kraamzorg Ghana blog 4 foto 6
Ze houden hier de pasgeboren baby's vast aan de armpjes! Ik heb uitgelegd hoe gevaarlijk dat is en laten zien hoe je het beste een baby kunt tillen.“
Ghana kramzorg baby vasthouden
Eva
Kraamverzorgende

Uitleg

Wij hebben de verloskundige uitgelegd hoe bevallingen in Nederland gaan en ze vond deze informatie zeer nuttig. We hopen dan ook dat ze dit weer mee kan nemen in de volgende bevallingen.

Vorige blog Anneke en Eva

In de vorige blog van Anneke en Eva lees je alles over hun bezoek aan een medical centre.

Blog 3 van Anneke en Eva

Deel deze pagina