Aangemeld in de laatste week van maart 2022?

Heb jij je aangemeld voor kraamzorg van de Kraamvogel in de laatste week van maart 2022? Neem dan even contact op met onze Klantadviseurs via info@dekraamvogel.nl om te kijken of al jouw gegevens bij ons bekend zijn. Door de overgang naar een nieuw systeem kan het zijn dat wij bepaalde gegevens missen.

En dan ben je ineens een grote zus

Een kraamweek brengt niet alleen een heleboel veranderingen mee voor de (kersverse) ouders, maar ook voor de rest van de familie. Zeker wanneer er zusjes of broertjes in het spel zijn, is het even wennen. Kraamverzorgende Ilse beschrijft het in haar nieuwe blog.

De telefoon gaat: ik mag een collega aflossen voor nog vier dagen. Het gaat om een gezin dat een tweede kindje heeft gekregen. Het meisje is met een keizersnede ter wereld gekomen. Het adres vind ik al snel: het raam is mooi versierd. Wanneer de vader opendoet, slaapt de rest van het gezin nog. Het duurt niet lang voordat ze wakker worden en naar beneden komen. Al snel maak ik kennis met de kraamvrouw en de grote zus van drie jaar. De pasgeboren baby ligt lekker boven in haar wieg, maar ze meldt zich al snel voor een voeding.

Screeners en testen

De screener (medewerker van de GGD) komt langs voor de gehoortest en de hielprik. Ze vraagt eerst of het gezin het oké vindt dat de baby een prikje krijgt. Er luidt een ja, waarna ze verder gaat met de uitleg over de gehoortest. Wanneer ze vertelt dat ze naar haar oortjes gaat kijken, zegt de oudste zus: ’’Dat hoeft niet hoor! Die zijn schoon, want ze is net gewassen’’. Hilarisch, zo’n opmerking! Nadat de screener uitlegt waarom een gehoortest zo belangrijk is, volgt de test voor beide oren (met een positief resultaat) en een vlotte hielprik.

Wanneer ze vertelt dat ze naar haar oortjes gaat kijken, zegt de oudste zus: ’Dat hoeft niet hoor! Die zijn schoon, want ze is net gewassen'

Veranderingen in het gezin

Gedurende de kraamweek maakt het gezin allerlei veranderingen mee. Met een klein gezinslid erbij is dat natuurlijk niet zo gek. De grote zus moet het ook nog een plek geven; eerst was mama een paar dagen weg en sliep ze bij oma, toen had ze ineens een zusje, maar die bleef eerst nog even in het ziekenhuis.

De moeder vertelt me dat ze ook echt aan haar oudste dochter merkt dat ze erg moet wennen. Ze heeft het idee dat ze nu heel veel ‘moet’, zoals zindelijk worden. Dat benauwt haar behoorlijk. Gelukkig hebben papa en mama dit door, en praten ze er veel over met haar. Zo gaat de druk er toch een beetje af. Het zindelijk worden gaat – op een klein ongelukje na – goed.

Grote zus vindt het dan ook steeds leuker: ze knuffelt heel wat af met haar nieuwe zusje. Je kunt haar wel de tweede mama noemen! Ze houdt goed in de gaten wat er allemaal in huis gebeurt en wie er langskomen. Verder probeert het gezin het normale weekritme aan te houden voor haar. Zo gaat ze net als anders gewoon twee keer per week naar de kinderopvang. Nu er thuis zoveel gebeurt, is weggaan wel een grotere stap voor haar; er vloeien toch wat tranen bij het afscheid.

Als kers op de taart maken én versieren we heerlijke cupcakes. Het is een geslaagde dag!
cupcakes
Ilse
Kraamverzorgende

Een grote zussendag

In overleg met papa en mama besluiten we om een grote zussendag te houden. De huishoudelijke taken gaan even op een lager pitje en de aandacht gaat naar de kinderen. We hebben allerlei verrassingen in petto: eerst mogen de zusjes samen in het grote bad (dat is al een feest!), waarna we gaan verven en de voetjes van beide zussen stempelen. Als kers op de taart maken én versieren we heerlijke cupcakes, die natuurlijk ook gelijk opgesmikkeld worden. Het is een geslaagde dag! Aan het einde van de dag zegt de grote zus dan ook: ‘’Dit is zo leuk, mag het nog een keer?’’

Zo wordt het langzaamaan wat rustiger in het gezin. Alles krijgt een plekje en ik neem gerust afscheid.

Deze Kraamvogel vliegt weer door…

Groetjes van kraamverzorgende Ilse