Aangemeld in de laatste week van maart 2022?

Heb jij je aangemeld voor kraamzorg van de Kraamvogel in de laatste week van maart 2022? Neem dan even contact op met onze Klantadviseurs via info@dekraamvogel.nl om te kijken of al jouw gegevens bij ons bekend zijn. Door de overgang naar een nieuw systeem kan het zijn dat wij bepaalde gegevens missen.

Een “wandelende encyclopedie" in huis

Kraamverzorgende Ilse vertelt in deze blog over de 5 uur kraamzorg die zij mocht geven in een gezin, nadat hun dochtertje lange tijd in het ziekenhuis heeft gelegen. Zoveel ervaringen en indrukken in één waardevolle dag!

Ik word gebeld door de planning. Ik mag naar een gezin waar een heel klein meisje geboren is van 940 gram. Door een streptokokken bacterie was de bevalling al met 27 weken begonnen. Het zijn spannende en vermoeiende weken geweest voor de jonge ouders. De kleine meid is tot bijna 3 maanden in het ziekenhuis gebleven.

De kleine meid is tot bijna 3 maanden in het ziekenhuis gebleven.
foto-baby-1
Ilse
Kraamverzorgende

Nu mocht ze eindelijk naar huis!

Een groot spandoek met 'welkom thuis' staat voor het huis, de woning is daarom snel gevonden. Het kleine meisje doet het goed, groeit goed en krijgt afgekolfde borstvoeding (65cc om de 3 uur in een flesje). Ze heeft de kracht nog niet om zelf volledig uit mama’s borst te drinken. Maar oefening baart kunst!

De ouders zijn goed verzekerd en hadden nog recht op 5 uur couveuse-nazorg. Ze vinden het heel fijn dat ik er ben en na de kennismaking zeggen ze nog vele vragen te hebben over de overgang van het ziekenhuis naar thuis. "Brand maar los!", zeg ik daarop en beantwoord hun vragen zoveel ik kan. Ook schrijf ik nog het één en ander voor ze op.

Zo ook de tip om met de fles zo te voeden (baby op de zij) dat het drinken via een flesje niet te makkelijk wordt, neem ik mee in mijn verhaal. In de laatste bijscholing borstvoeding door de lactatiekundige is dit nog extra benoemd.

Eindelijk genieten

Mama is inmiddels al kraamvrouw af en doet eigenlijk alles weer zelf. Papa is nu ook even een aantal weken vrij om lekker thuis te kunnen genieten van zijn 'harem'. De kleine meid moet nog even gebadderd worden en de ouders willen heel graag leren hoe dit in z’n werk gaat. Ook wegen we de kleine meid en ze is nu al 3300 gram!

Als ze op de commode ligt vertel ik nog het een en ander over het badderen. Papa trekt z’n zwembroek aan en springt onder de douche waar ik een paar tellen later z’n kleine meisje aan hem geef, die zich als een “klein aapje tegen hem aan nestelt.” Wat een mooi moment en ik geef de ouders even hun privé- momentje die mama ook even vast legt met haar camera. Wat genieten ze hiervan!

Na het douchen kleedt mama haar lekker aan en krijgt ze haar voeding, want de groei moet er nu in blijven! Omdat ze daarna nog wat onrustig is proberen we ook nog even of ze bij mama aan de borst wil. Ook dat doet ze al heel goed maar wordt snel moe, het kost haar veel energie.
Ik overleg met de ouders of ik nog wat dingetjes voor ze kan doen, wasje ophangen, sanitair schoonmaken. Dat vinden ze fijn maar toch wel een raar idee dat iemand anders dit voor je doet.

Er zijn nog wat vragen en ik bespreek de extra ondersteuning van een lactatiekundige. Hierna gaat het gezin met frisse moed en begeleiding van het ziekenhuis en de lactatiekundige thuis aan de slag met de zorg voor hun kleine meisje. Vijf uurtjes in één dag waren kort maar krachtig, maar voor het gezin toch ook nog heel leerzaam! En nu is het tijd om te gaan genieten met de grote G!

Deze Kraamvogel vliegt weer door…
Groetjes van kraamverzorgende Ilse Zwaan