Een supersnelle start

Alles is goed gegaan, maar het was een echte ‘stortbevalling’. Kraamverzorgende Ilse kraamt in een gezin waar alles snel gaat. Van bevalling tot borstvoeding en een borstontsteking. Lees Ilse haar verhaal.

Alles gaat hier snel

Er is een klein jongetje geboren dat heel veel haast had, lees ik in de portal. Hij is geboren zonder verloskundige en papa heeft alles gedaan.

Bij aankomst is de juiste voordeur zo gevonden. De blauwe vlag hangt uit en boven en beneden is de naam van de kleine man te lezen.

Papa doet open en na een korte kennismaking, een snelle schoenwissel, mondkapje en handschoenen bij de hand en mijn handen wassen, loop ik achter papa aan naar boven waar mama nog heerlijk met haar kleine mannetje in bed ligt.

Een felicitatie en een kennismaking volgt. Mama begint te vertellen dat ze een redelijke nacht gehad hebben. De borstvoeding begint al op gang te komen en de luiers worden steeds voller. Dat is best snel, want het is pas dag 3. Maar alles gaat hier snel!

Een stortbevalling

De kleine man had haast en is met 38 weken en 4 dagen geboren. ‘s Nachts zat mama beneden op de bank omdat het wat rommelde. Het gerommel ging snel, dus belde ze papa wakker want die lag nog boven te slapen. Hij heeft direct de verloskundige gebeld die er meteen aan kwam.

De verloskundige praat via de telefoonspeaker terwijl ze onderweg is naar het gezin. Het ging echter zo snel dat mama uiteindelijk op de grond in de huiskamer met alleen de hulp van papa en de verloskundige via de telefoon bevallen is. Alles is goed gegaan, maar het was een echte ‘stortbevalling’.

De dag voor de geboorte was mama nog met een project op school bezig dat ze graag voor de geboorte af wilde hebben. Dat was gelukt en waarschijnlijk ook het sein om de geboorte te starten.

De verloskundige was nog bij de geboorte van de placenta en daarna kwam mijn collega kraamverzorgende thuis.

Alles is goed gegaan, maar het was een echte ‘stortbevalling’.“
depositphotos51536723-stock-photo-newborn-baby-right-after-delivery1-1
Ilse
Kraamverzorgende

Even landen

Het gezin heeft een paar dagen nodig om te ‘landen’. Het besef begint langzaam te komen, ze kunnen hun zoon ook niet meer wegdenken. Het voelt alsof hij er altijd is geweest.

Het gaat goed met mama. Los van wat hechtingen en pijnlijke borsten, valt het haar alles mee! De kleine man drinkt heel goed, maar we moeten wel blijven letten op het goed aanhappen aan de borst zodat hij geen tepelkloven veroorzaakt. Mijn tips en tricks helpen door in verschillende houdingen te voeden en te letten op het aanhappen.

Papa heeft een eigen bedrijf en pakt tussendoor de momenten om even wat online te kunnen doen en ook regelt hij de boodschappen. Ik op mijn beurt regel de zorg voor moeder en kind en de huishoudelijke bezigheden. De wasmachine maakt overuren en met een paar dagen mooi weer droogt het nog even lekker buiten.

Papa en mama leren snel en om de dag gaat de kleine man of in de tummytub of met papa (in zwembroek) mee onder de douche. Hij vindt het heerlijk! Om de dag wassen we hem alleen.

Hij poept en plast als een reiger dus genoeg was! De kleine man doet het goed. Hij houdt zich goed op temperatuur en groeit! Op dag zes worden de gehoortest en de hielprik afgenomen. Ook dat gaat supervlot en de stoere vent geeft geen kik!

Mama voelt zich met de dag sterker en ook de controles zijn steeds goed. We redden de zorg binnen 8 dagen met 49 uur.

Borstontsteking

Totdat ik op de achtste, de laatste dag van de zorg met een gezellig ‘goedemorgen’ binnenstap in de slaapkamer en vraag hoe de nacht gegaan is… Daarop tref ik een huilende kraamvrouw aan die overal pijn heeft en dan vooral van haar borsten en het idee heeft dat ze koorts heeft.

Een snelle check wijst inderdaad op verhoging en een hoge pols. Meteen maar even telefonisch overleg met de verloskundige die meteen even langskomt om de bloeddruk te meten.

De bloeddruk is goed, wel moeten we haar temperatuur in de gaten houden. Dit wordt dus toch niet de laatste kraamdag, want mama heeft nu nog even extra zorg nodig. In de loop van de dag stijgt de temperatuur steeds meer, wat inderdaad wijst op een borstontsteking. ‘s Avonds heeft ze echt koorts en er is opnieuw overleg met de dienstdoende verloskundige en ook met een vriendin die verloskundige is. Zij komt direct langs om een kolf te brengen.

Het beleid wordt vanaf nu dan ook om de borst te verwarmen, de borst in verschillende houdingen door de kleine man te laten drinken en daarna te kolven met een kolf en koelen met een ijskompres. Papa neemt tussendoor de zorg voor zijn zoon op zich.

De rode plek op de borst wordt met de dag lichter en ook de koorts daalt. Dagelijks hebben we een telefonische update met de verloskundige. Op dag tien gaat het weer de goede kant op en is de ontsteking op zijn retour! De koorts is weg en mama voelt zich ook stukken beter.

Nu is het dan echt tijd om afscheid te nemen. Ook dit gezin gaat het weer redden zonder mij!

Deze kraamvogel vliegt weer door…

Groetjes van kraamverzorgende Ilse Zwaan.

*Foto: Depositphotos - bevalling - mary_smn

Deel deze pagina