Een kraamweek vol hindernissen

Het is 04:15 uur als kraamverzorgende Ilse wordt gebeld. Of ze zo snel mogelijk kan assisteren bij een bevalling. Er volgt een kraamweek vol hindernissen. Ze neemt je mee in haar kraamweek.

Bingo!

Na een nachtwacht waarop ik volop in de weer ben geweest, heb ik opnieuw een nachtwacht. En ja hoor, opnieuw bingo! Om kwart over 4 gaat de telefoon. Er is een bevalling bezig van een eerste kindje en mevrouw heeft inmiddels 9 centimeter ontsluiting.

Oei, dat gaat snel. Snel een verfrissing, pak aan, brood en tas mee en weg. Als ik aanbel doet de aanstaande vader de deur open, ik ben nog op tijd zegt hij. Snel binnenschoenen aan, handen wassen en mondkapje op.

Op handen en knieën

Als ik de slaapkamer binnenstap zit daar de verloskundige. De kraamvrouw zit op handen en knieën, dit vindt ze een fijne houding om de weeën op te vangen. Tussendoor stel ik me even voor op afstand.

De verloskundige heeft zojuist de vliezen gebroken en het is helder vruchtwater. De ontsluiting is razendsnel gegaan - binnen een paar uurtjes - dus iedereen is net op tijd.

Papa vindt het best wel spannend om mee te kijken dus hij blijft naast zijn vrouw zitten.

Na twee keer persen wordt als eerste het hoofdje geboren. Best een mooi gezicht dat dat er zo uitsteekt en nu wil papa ook wel even kijken. Tijdens het wachten op de volgende wee bereiden we mama voor op het feit dat de baby straks tussen haar benen door naar voren komt. Anders komen we in de knoop met de navelstreng en kunnen we mama niet draaien om de baby op haar borst te leggen.

Geboren!

Dan gaat het snel en wordt de baby geboren. En zo gezegd, zo gedaan. De kleine man wordt bij mama op de borst gelegd nadat zij gedraaid is. We drogen hem af en zetten een muts bij hem op om hem warm te houden. Daarna warme doeken en een celstofmatje voor de warmte. De placenta wordt ook met wat haken en ogen geboren.

De kleine man doet het goed en begint al te happen dus we leggen hem snel aan de borst. Als hij klaar is, volgt een korte kennismaking met zijn papa en mama. Dan is het tijd om hem na te kijken en te wegen en daarna aan te kleden. De kleine man is erg koud dus snel zijn kleertjes aan en weer bij mama en papa.

Er is in een paar dagen toch wel wat gebeurd en ook bij het gezin komt dit langzaam binnen. Er goed over praten is een, maar samen huilen en het een plekje geven is twee.
Kraamverzorgende Ilse
Ilse
Kraamverzorgende

Extra controle in het ziekenhuis

Hij heeft toch wel wat moeite na zijn snelle lancering en met een pufje zuurstof extra, besluit de verloskundige in overleg met de ouders om hem toch voor extra controle naar het ziekenhuis te laten gaan. Met de ambulance wordt hij opgehaald. Snel mama haar kleren aan en even wat eten en drinken. Dan komt ook de tweede ambulance voor mama, maar dat blijkt later niet nodig en de ouders gaan er met eigen vervoer achteraan. Ik blijf achter in een leeg huis en ruim alles op en verschoon het bed. De ouders sturen mij op mijn verzoek een berichtje over hoe het gaat.

De volgende dag mag het gezin weer naar huis en ga ik naar ze toe. De kleine man had een wat matige start, maar doet het nu goed! Ook wil hij uit de borst drinken en proberen we verschillende houdingen om hem goed te laten drinken.

Lactatiekundige hulp

De voeding komt maar moeizaam op gang. Het kleine mannetje wordt wat geel en heeft nog weinig plasluiers op dag 4. Om zeker te weten dat we alles doen om borstvoeding te laten slagen, vraag ik in overleg met de ouders en de verloskundige een consult bij de lactatiekundige van De Kraamvogel aan. En omdat de kleine man ook weer 20 gram afgevallen is en inmiddels op 8,5% afvallen zit, moet hij wat extra kunstvoeding na elke borstvoeding 20cc.

Als de lactatiekundige komt, helpt ze met verschillende houdingen die we kunnen toepassen en leert de kraamvrouw wat foefjes om het kleine mannetje beter te laten drinken. Een ervan is druk uitoefenen met een hand tijdens het voeden, compressie noemen we dat. En we zien de kleine man er onmiddellijk op reageren.

Emoties

Er is in een paar dagen toch wel wat gebeurd en ook bij het gezin komt dit langzaam binnen. Er goed over praten is een, maar samen huilen en het een plekje geven is twee. Dit helpt de borstvoeding vaak ook doordat de ‘blokkades’ opgeruimd worden. We horen de kleine man meer slokken nemen. De kunstvoeding blijft hij krijgen totdat hij deze weigert.

Hij groeit weer (elke dag wegen we hem) en plast nu met regelmaat en ook de geligheid neemt langzaam af. De borstvoeding gaat al iets beter, maar heeft nog tijd nodig. Mama voelt zich met de dag sterker en ook papa begint zijn draai weer te vinden en werkt thuis.

Smile!

In deze - nog steeds - coronatijd komt er wel wat kraamvisite, maar alleen familie en die komen alleen in de tuin. De ouders gaan naar buiten en de baby ligt voor het raam in de box. De boodschappen regelt papa, zus of oma en ook kookt oma elke dag voor het gezin en brengt het dan tot aan de deur of papa haalt het op.

Elke dag gaan we 2 stappen voor en 1 achteruit, daarom zijn er ook nog wat extra uren en dagen zorg bijgekomen. Op dag tien krijgt het gezin een newborn fotoshoot in een studio in de buurt en ze vragen of ik mee wil. Heel erg leuk om ook dat eens mee te maken!

Thuis hebben we al de laatste dingen besproken en al een klein beetje afscheid genomen en na de fotoshoot is het echte afscheid daar. Ook dit gezin gaat het weer redden zonder mijn hulp.

Deze kraamvogel vliegt weer door..

Groetjes van kraamverzorgster Ilse Zwaan.

Weegfoto met baby Lucas.
Kraamverzorgende Ilse met pasgeboren Lucas