Een kraamweek met een Russisch tintje…

Kraamverzorgende Ilse mag deze week een gezin van Russische afkomst ondersteunen. Het is het derde kindje in het gezin dus het is lekker druk. In haar nieuwste blog vertelt ze hoe deze week verliep.

De telefoon gaat

Ik heb nachtwacht en om 03.45 uur gaat mijn telefoon. Er is een bevalling in het ziekenhuis! Ik kleed me snel aan en pak mijn brood uit de koelkast wat al klaarligt. Ik pak ook nog een paar broodjes voor onderweg want eten is wel even belangrijk. En op weg…

Ik loop via de eerste hulp naar binnen en via de lange gang richting lift en naar de 2e verdieping. Van de planner had ik het nummer van de verloskamer al gekregen dus ik kan zo doorlopen.

De kraamvrouw doet het liefste alles in haar eigen ‘coconnetje’.

Bevallen op een baarkruk

Als ik de verloskamer binnenkom zit de verloskundige met de aanstaande vader rustig naast het bed. De kraamvrouw staat naast het bed haar weeën op te vangen. De verloskundige geeft mij wat informatie over hoe de bevalling ervoor staat. Er is een 3e kindje onderweg. Het gezin is van Russische afkomst maar ze praten prima Nederlands.

Mevrouw doet het liefste alles in haar eigen ‘coconnetje’. Af en toe een andere houding, hangend op en over het bed vindt de kraamvrouw het fijnst. Ze wil het liefst op de baarkruk bevallen dus ook die staat al klaar.

Tussendoor controleert de verloskundige nog even de hoeveelheid ontsluiting en de harttonen van de baby. De baby vindt alles prima en het geluid lijkt wel op een galopperend paardje.

Na een tijdje krijgt de kraamvrouw persdrang en gaat ze op de baarkruk zitten met haar man op het bed achter zich. Dan gaat het snel en wordt er heel vlot een klein meisje geboren dat het meteen goed doet. Wat fijn!

Naar huis!

De kraamvrouw kan even bijkomen en kan daarna weer in bed gaan liggen waar mama toch iets lekkerder ligt met de kleine. Een paar uur later zijn alle controles gedaan en is de kleine meid aangekleed door haar papa. Wanneer de moeder gegeten heeft, gedoucht en aangekleed is mag het gezin naar huis.

Ik ruim alles op en zorg dat de verloskamer netjes en schoon achtergelaten wordt. Ik rij daarna achter het gezin aan naar hun huis want daar mag ik de komende 8 dagen de zorg doen.

Geen kraamvisite

De kraamvrouw legt uit dat het een Russische gewoonte is om het kindje de eerste maand aan niemand laten zien. Behalve mensen die het kindje verzorgen natuurlijk. Het gezin ontvangt dus ook de eerste maand geen kraamvisite! Wel zo lekker rustig voor de kraamvrouw en baby.

Twee grote zussen

Inmiddels wachten 2 grote zussen vol spanning thuis op hun kleine zusje. Grote zus van 5 is meteen helemaal verliefd terwijl de kleine zus van 2 het nog even spannend vindt en ‘de kat eerst nog even uit de boom kijkt’…

Papa is 2 weken thuis en helpt waar hij kan. Ook vindt hij wassen erg leuk en wast dan deze week ook alles wat los en vast zit…

De papa vindt wassen leuk dus wast alles wat los en vast zit.

Russische boekjes

De familie van het gezin woont allemaal ver weg en niet in Nederland. Als papa weer aan het werk gaat komt er een tante een maand bij het gezin in huis om te helpen.

Als mama en papa en de 2 jongsten slapen vindt grote zus het erg leuk om te tekenen of een spelletje te doen. Kleine zus is erg van het ‘boekje lezen’ en komt regelmatig wat brengen. Soms een Nederlands boekje en de andere keer een Russisch boekje. En tja dan bedenk ik zelf maar wat want mijn Russisch is niet zo goed….

Kleine zus wil voorgelezen worden uit Russische boekjes. Tja, dan verzin ik zelf maar wat want mijn Russisch is niet zo goed.
ilse---boekjes-1
Kraamverzorgende Ilse

De kraamweek vliegt voorbij

De kraamweek vliegt voorbij, het gaat goed met mama en ook bij de kleine meid zit de groei er al weer in. Ze krijgt borstvoeding dus regelt haar eigen etenstijden wel. Iedereen vindt langzaam zijn draai weer en papa wast vrolijk door!

Na 8 dagen zit de kraamweek erop en is het weer tijd om afscheid te nemen. Met een goed gevoel sluit ik de zorg af en vertrek ik door een inmiddels witte en besneeuwde winterse wereld weer richting huis.

Deze kraamvogel vliegt weer door…

Groetjes van kraamverzorgende Ilse Zwaan.

Deel deze pagina