Een kraamweek met een Indonesisch tintje

Nieuwe week, nieuwe familie. Kraamverzorgende Ilse ondersteunt een moeder uit Indonesië, die samen met haar achttienjarige dochter en Nederlandse man in Nederland woont. Het gezin is dolgelukkig met hun pasgeboren dochter, maar niet alles loopt vlekkeloos tijdens de kraamweek.

In Indonesië kennen ze geen kraamzorg. Dat ik het gezin ondersteun is dus helemaal nieuw voor de moeder. Na de kennismaking begin ik met de uitleg, want wat doet een kraamverzorgende eigenlijk? Ik vertel dat ik me voornamelijk op de zorg van moeder en kind richt en licht-huishoudelijk werk verricht.

De vader is niet zo’n stilzitter, dus hij helpt graag een handje mee. Zo doet hij boodschappen, kookt hij en helpt hij waar het maar nodig is. De achttienjarige dochter van de vrouw helpt ook graag mee. Ze heeft toevallig nog een week vakantie en ze is ook bij de bevalling geweest. Wat bijzonder en mooi! Het gezin heeft ook nog een langharige kat, die vaak toekijkt vanaf de vensterbank.

Borstvoeding of kolven

De kraamvrouw geeft borstvoeding, maar ze vindt het best een gedoe. Het is pijnlijk. In het begin is dat helemaal niet gek; tijdens de borstvoeding zuigt de baby stevig aan de tepel. Dan kan soms best veel pijn doen. Maar na een tijdje wordt de pijn minder.

De kraamvrouw heeft een kolf in huis. Ze wil proberen of dit beter werkt voor haar. De kleine meid is erg hongerig; ze wil maar blijven drinken! De volgende dag kom ik bij het gezin. Ze hebben een gebroken nacht achter de rug. Het kleintje heeft het gezin goed bezig gehouden 's nachts. Maar de baby slaapt eindelijk. Tja, het is ook zeer vermoeiend om drie mensen ’s nachts wakker te houden…

De kraamvrouw is af en toe verdrietig. Ze mist haar familie in het verre Indonesië. De borstvoeding wordt uiteindelijk iets beter en met vooral de linker borst werkt het goed. De rechter borst is nog wat pijnlijk. Wanneer de borstvoeding stroef verloopt, kan er altijd contact worden opgenomen met de lactatiekundige. De lactatiekundige kan adviseren wat het beste is voor jouw situatie.

De baby slaapt eindelijk. Tja, het is ook zeer vermoeiend om drie mensen ’s nachts wakker te houden…“
indonesisch
Ilse
Kraamverzorgende

Dorstkoorts

Na een goed gesprek, een paracetamol en een paar uur slaap komt mama weer iets bij. Papa regelt de voeding van zijn kleine meisje; dit is afgekolfde borstvoeding met af en toe een aanvulling met kunstvoeding. De kleine meid moet nu echt gaan groeien, maar mama heeft nog niet zo’n hoge melkproductie. Gelukkig is kunstvoeding altijd nog een optie!

De kleine meid is wat afgevallen. Haar temperatuur schommelt flink; ze zit nu rond de 38 graden. Een baby is normaal tussen de 36.5 en 37.5 graden, dus ze is ietsje te warm. Op mijn verzoek komt de verloskundige langs om de situatie te bekijken. De baby blijkt ‘dorstkoorts’ te hebben. Dit betekent dat de baby flink afvalt en een te hoge temperatuur heeft – met koorts als gevolg. Het plan van aanpak? Wanneer mama het te pijnlijk vindt om borstvoeding te geven, voeden we de baby met afgekolfde borstvoeding en eventueel kunstvoeding.

Een wereld van verschil

Zo gezegd, zo gedaan. Elke dag gaat het een stukje beter. Op de zesde dag hebben we een klein meisje die flink gegroeid is. Ze heeft een stabiele temperatuur. Mama voelt zich stukken beter; ze heeft zelfs zin om Indonesisch te koken – zodat ook ik die heerlijke gerechten kan proeven. Ze deelt zelfs enkele recepten.

De verloskundige ziet ook een wereld van verschil. Gelukkig maar! Niet veel later vraagt de kraamvrouw ons (de verloskundige en ik) om even te gaan zitten. Ze wil ons namelijk een cadeau geven. Wat lief! Ze is zo blij dat alles beter gaat; ze voelt zich een stuk beter en de baby doet het ook zo goed. Ze heeft haar familie in Indonesië zelfs verteld dat de geboortezorg en kraamzorg zo goed zijn geregeld in Nederland. Als cadeau krijgen we een batik-blouse en een Wajangpop, zoals op de foto te zien.

Wat bijzonder! Toch is een happy-family na zo’n kraamweek het grootste cadeau. Na acht dagen sluit ik hier de deur; ik laat weer een lief en blij gezin achter.

Deze Kraamvogel vliegt weer door….

Groetjes, Ilse Zwaan

Deel deze pagina