Een ijzerrijke kraamweek

Wat als je veel bloed verliest tijdens de bevalling? Kraamverzorgende Ilse kraamde bij een gezin waarbij de kraamvrouw veel bloed verloor tijdens de bevalling. Met alle gevolgen voor de kraamweek die volgde. Ilse deelt haar ervaring en tips om snel weer de oude te zijn.

Een pittige bevalling

Ik heb avondwacht, wat betekent dat ik door werk gebeld kan worden. In de middag woonde ik een bevalling bij, en ’s avonds gaat mijn telefoon weer. Ik mag een gezin ondersteunen! ‘s Middags is er een mooi mannetje geboren in het ziekenhuis Centrum voor Geboortezorg. Bij binnenkomst is de kraamvrouw omringd door familie. Ze heeft een pittige bevalling achter de rug en heeft aardig wat bloed verloren. Dat maakt haar erg slap en duizelig.

Het bed in orde maken is een eerste stap; het bed is namelijk wat te hoog voor de kraamvrouw. Gelukkig kunnen we het iets lager maken. Een iets hoger bed dan normaal is wel fijn in verband met borstvoeding geven en controles, maar deze moet niet véél te hoog zijn. Ik vertel het gezin wat ik tijdens de opstart kom doen. Ik maak ze wegwijs voor de nacht en leer ze om de kruiken te vullen. Daarnaast leer ik ze om hun baby te verschonen. De kleine man is inmiddels wakker geworden: tijd om te beginnen met de borstvoeding!

IJzerrijke voeding

De kraamvrouw heeft een aantal cursussen gevolgd, waaronder hypnobirthing en borstvoeding. Daar heeft ze gehoord dat borstvoeding geen pijn mag doen. Ik vertel haar dat dit in grote lijnen klopt, maar dat het in het begin echt wel wennen is – zowel voor haar als de baby. Indien er onverhoopt klachten ontstaan kan er altijd contact opgenomen worden met een lactatiekundige. De Kraamvogel heeft eigen lactatiekundigen in dienst waarmee men in contact kan komen.

Aangezien de kraamvrouw tijdens de bevalling veel bloed verloren heeft, raad ik haar aan om veel ijzerrijke producten te eten en drinken. Goede opties zijn floradix (ijzer supplement), broccoli, roosvicee Ferro, noten en peulvruchten. De kraamvrouw heeft ook ijzertabletten van het ziekenhuis meegekregen. Deze neemt ze pas in als de ontlasting op gang is. Door het innemen van deze tabletten wordt de ontlasting namelijk wat harder en zwarter.

Aangezien de kraamvrouw tijdens de bevalling veel bloed verloren heeft, raad ik haar aan om veel ijzerrijke producten te eten en drinken.“
beans-2014062_1920
Ilse
Kraamverzorgende

Tot de vijfde dag doet alles zeer bij de kraamvrouw. Niet alleen de onderkant, maar ook de gestuwde borsten. Het is niet zo gek dat ze hier last van heeft: borstvoeding wordt gemaakt uit bloed. De kraamvrouw voelt zich grieperig. Op advies van de verloskundige neemt de kraamvrouw maximaal zes paracetamols in.

Genieten van elkaar (en van Ajax)

De kraamvrouw voelt zich nog niet optimaal. Vanaf de zesde dag gaat het gelukkig wel iets beter. De borstvoeding is weer aardig op peil. Hij groeit als kool, poept en plast als een reiger en houdt zijn temperatuur stabiel. Gelukkig!

Met mama en papa gaat het steeds beter. Tussendoor pakken ze hun rust. Als ze ’s middags samen gaan slapen, neem ik de kleine man mee naar beneden. Zo kunnen ze echt even lekker uitrusten. Papa is fan van Ajax; op zondagmiddag kan hij het dan ook niet laten om bij zijn zoon een Ajax-shirt aan te doen. Zo zitten ze samen liefelijk naar de televisie te kijken.

Papa is fan van Ajax; op zondagmiddag kan hij het dan ook niet laten om bij zijn zoon een Ajax-shirt aan te doen.“
baby ijzerrijke kraamweek
Ilse
Kraamverzorgende

Het gezin vindt langzaam z’n eigen ritme. De kraamvrouw voelt zich met de dag sterker worden. Na negen dagen is het dan ook weer tijd om afscheid te nemen.

Deze Kraamvogel vliegt weer door…

Groetjes, Ilse Zwaan

Deel deze pagina