Aangemeld in de laatste week van maart 2022?

Heb jij je aangemeld voor kraamzorg van de Kraamvogel in de laatste week van maart 2022? Neem dan even contact op met onze Klantadviseurs via info@dekraamvogel.nl om te kijken of al jouw gegevens bij ons bekend zijn. Door de overgang naar een nieuw systeem kan het zijn dat wij bepaalde gegevens missen.

Een hele harem

“Als een gezin vraagt of je voor de derde keer bij hun wil komen kramen, dan vind ik dat best een hele ‘eer’.” Kraamverzorgende Ilse kraamt voor de derde keer bij een gezin. En met een derde dochter erbij, zorgt ze voor ‘een hele harem’. Lees snel haar blog.

De volgende dag ontmoet ik de grote zussen. De baby’s van bijna 5 en 3,5 jaar geleden.
baby-eva-kz-ilse-3
Kraamverzorgende Ilse

Een geplande keizersnede

Dit keer kreeg moeder een geplande sectio (keizersnede). Ze hield me van te voren al wat op de hoogte en stuurde af en toe een berichtje over het wel en wee in haar zwangerschap. Hun derde dochter zou binnenkort geboren worden. En zo geschiedde… Volgens planning ging moeder op de geplande datum het ziekenhuis in en twee dagen later mocht het gezin lekker naar huis.

Een warm bad

Bij binnenkomst voelde het thuis weer als een warm bad, hetzij iets meer op afstand deze ronde vanwege corona. Een trotse papa opende de deur en leidde me naar een evenzo trotse mama die heerlijk met haar kleine meid op de bank zat. De andere meiden waren nog bij opa en oma en zij zouden ‘s avonds weer thuiskomen.

Mama en papa vertellen het verhaal van hoe het er in het ziekenhuis aan toe is gegaan. Een dag van te voren moest mama al een Covid-test ondergaan, dit was in verband met het protocol voor een operatie.

De kleine meid is met een ‘gentle-sectio’ (natuurlijke keizersnede) geboren en mama heeft alles daardoor heel bewust meegemaakt. Ook de nazorg ging voorspoedig en de jongste dochter heeft ook al een paar keer uit de borst gedronken.

Net als haar zussen heeft ook deze kleine meid een flink gewicht. Ze is officieel de zwaarste van de drie. Ze doet het goed en ook mama voelt zich met de dag beter. Rustig aan, twee stappen vooruit en een achteruit.

Kleine zussen worden groot

De volgende dag ontmoet ik de grote zussen. De baby’s van bijna 5 en 3,5 jaar geleden. Het zijn al hele dames geworden en ze vinden het geweldig om overal met mee te helpen. Hun kleine zusje in de tummytub doen is helemaal een feest! Samen op de grote tafel en helpen met kleertjes uit trekken en het tillen van de unster om te kijken hoe zwaar ze is. Ze gaat dan even ‘vliegen’ zoals we dat benoemen.

Baby-dokter

De kleine meid vindt het heerlijk in de tub en kijkt van de ene zus naar de andere. De grote zussen wassen haar voorzichtig. Daarna helpen met afdrogen en ook de navelklem is erg interessant. We vertellen dat via dat slangetje hun kleine zusje eten kreeg in mama’s buik. Nu ze eruit is gebruikt ze haar mondje en kon het slangetje doorgeknipt worden. De baby-dokter heeft er een klemmetje op gezet. Ze kijken vol verbazing als ik vertel dat het klemmetje er ook nog af gaat vallen en sindsdien krijg ik ook de titel ‘dokter’.

Samen met mij of papa hun zusje naar mama tillen is inmiddels een vast ritueel geworden. Met mama gaat het steeds een stukje beter, de controles blijven stabiel en de wond trekt met de dag minder. In de loop van de week probeert ze ook weer even buiten te lopen en hoewel dit in het begin nog erg vermoeiend en ook wel pijnlijk is, gaat ook dit elke dag ietsje beter.

Ondanks dat alle drie haar bevallingen totaal anders waren, valt moeder ook in deze kraamweek weer heel snel af. Daardoor moet ze wel elke twee uur wat eten en met regelmaat wat drinken om stabiel te blijven.

De kleine meid doet het super; drinkt, poept, plast en slaapt. Af en toe laat ze zich ook even horen en is ze alweer aan het groeien.

Plekje terugvinden

De grote zussen moeten ook weer even hun plekje terugvinden. De oudste gaat elke dag naar school en als ze thuis komt doen we spelletjes, lezen we, knutselen we wat of gaat ze haar eigen gang. De jongste, inmiddels middelste dochter, heeft iets meer moeite om haar plekje terug te vinden. Ook zij mag twee keer in de week naar school. Soms vindt ze het heerlijk om bezig gehouden te worden, maar haar antwoord is ook vaak “NEE”. Maar tussendoor voetjes stempelen en met drie zussen in het grote bad is ook wel heel erg leuk!

Alles gaat voorspoedig en met nog twee extra dagen is het op dag 10 alweer tijd om afscheid te nemen. Het gezin heeft genoten en ik ook! En met een lekker cadeau en mijn tas in de hand, zwaai ik het gezin met een kus en knuffel op afstand weer uit.

Deze kraamvogel vliegt weer door….

Groetjes kraamverzorgende Ilse Zwaan.

Deel deze pagina