Een goed begin, na een onrustige start..

Kraamverzorgende Gusta wordt gebeld om te assisteren bij een thuisbevalling. Eenmaal aangekomen verloopt de bevalling anders en eindigt in het ziekenhuis met de geboorte van baby Ivo. Na een wat onrustige start, is Gusta blij dat ze de familie ook tijdens de kraamweek mag begeleiden.

Van thuis- naar ziekenhuisbevalling

Het is 16:00 uur als ik word opgeroepen voor een thuisbevalling waar een derde kindje wordt verwacht. Daar aangekomen is er al volop actie in het gezin. Alles is klaargezet, de baby mag komen…

Maar de vlotte bevalling die werd verwacht, verloopt anders. De baby heeft in het vruchtwater gepoept en de ontsluiting vordert niet. We pakken alles op om naar het ziekenhuis te gaan.

De verloskundige, Beppe (oma in het Fries, ook kraamverzorgster geweest) en de kraamvrouw gaan in de auto voorop. Onderweg rijden we door regen, onweer en hagelbuien.

Aangekomen in het ziekenhuis is er direct actie. Er wordt waarschijnlijk een zwaardere baby verwacht dan gedacht... En ook de klinisch verloskundige en de gynaecoloog komen even kijken hoe het gaat.

Om 20.35 uur wordt een flinke zoon met een prachtige bos haar geboren. Hij krijgt de mooie naam Ivo.

Schouderdystocie

Doordat Ivo vast zat met zijn schoudertjes (schouderdystocie) kon hij niet mooi de draai maken om geboren te worden en zo is toch de hulp ingeroepen van de gynaecoloog.

Schouderdystocie is een complicatie die kan optreden tijdens de bevalling. Bij een normale bevalling wordt eerst het hoofdje geboren, waarna de schoudertjes van de baby spontaan volgen. Bij een schouderdystocie is dat niet het geval. Na geboorte van het hoofdje van de baby blijft de voorste schouder hangen achter het schaambeen van de moeder.

Doordat Ivo vast zat en een matige start had, moesten moeder en baby een nachtje in het ziekenhuis bijkomen. Ook werden zijn suikers geregeld gecheckt en kreeg hij een beetje kunstvoeding naast de borstvoeding.

Vervolgens heeft de kinderarts Ivo en zijn schouders nagekeken. Het was geen gebroken sleutelbeentje, maar een uitgerekte spier/zenuw van de arm/hals en armpje. Met rust en goede begeleiding van het armpje en de kinderfysio moet het verder met geduld en rust weer goed komen.

Fijn dat ik ook de zorg in dit gezin kon opstarten en dat we zo ook nog konden napraten over deze hele ervaring.
KVZ - Gusta - baby in bad
Gusta
Kraamverzorgende

Lekker naar huis

De volgende dag mocht iedereen naar huis. Mem (mama in het Fries) en baby Ivo werden samen opgehaald door heit (papa in het Fries) en de trotse grote zus en broer. Wat zijn ze blij! Fijn dat ik ook de zorg in dit gezin kon opstarten en dat we zo ook nog konden napraten over deze hele ervaring.

Direct werd er een kinderfysio geregeld en er volgde snel een huisbezoek. Hier kregen we duidelijke tips qua het dragen, aan-/uitkleden en badderen van de baby. Bijvoorbeeld dat het gebruik van een Maxi Cosi niet handig is in verband met de riempjes die over de schouder gaan, zodoende werd een draagdoek geadviseerd. En toevallig had dat ook de voorkeur van moeder.

Een tevreden manneke

Ivo deed het super in de kraamtijd, was tevreden. Hij kreeg borstvoeding op verzoek en groeide als kool, een tevreden manneke. Met de dag zag je wat meer bewegingen in het armpje. Elke week volgt er nu een fysiobezoek aan huis. En verder veel geduld hebben..

Ivo kreeg volop aandacht, kusjes en knuffels van zijn grote zus en broer. Het waren geweldige hulpjes tijdens de kraamweek. Baby verzorgen, wassen, afdrogen en de luier verschonen. Zelfs de mooie raamposter met Ivo zijn naam werd uitgebreid ingetekend met een heleboel baby’s. De trotse zus en broer werden verrast met een mooi diploma en een leuke tekening.

Mooi om te zien dat in deze zorg echte stoffen luiers werden gebruikt met een vrolijk luierbroekje er omheen. Heel duurzaam.

Heel veel succes met het verdere herstel van Ivo en nu heerlijk genieten met z'n vijven.

Bedankt voor alle gastvrijheid.

Groetjes kraamverzorgende Gusta

Deel deze pagina
KVZ - Gusta - baby in bad
KVZ - Gusta - broer helpen
KVZ - Gusta - Ivo geboren