Een gezellige kraamweek in het keuzegezin

Eén keer per jaar kan een kraamverzorgende kramen bij een keuzegezin. Een gezin waar zij op haar verzoek de kraamzorg mag verlenen, bijvoorbeeld bij een familielid, buren of vrienden. Kraamverzorgende Ilse schreef een blog over haar ervaringen in het keuzegezin.

Bijzonder leuk en spannend

Eén keer per jaar kramen in een keuzegezin is altijd bijzonder leuk, maar ook weer spannend. Wanneer en hoe komt de baby? Dit keer mag ik voor een tweede keer kramen in het gezin. En omdat mevrouw zwangerschapssuiker heeft net als bij het eerste kindje, wordt ze dit keer ingeleid in de 38e of 39e week van haar zwangerschap.

Via de app houdt de moeder mij op de hoogte. Inmiddels weet ik van haar dat ze op zondag of maandag ingeleid wordt, dus op zaterdag nog tijd voor een fietsronde Texel met mijn man samen. Op maandag wordt de kleine man uiteindelijk geboren en komen ze midden in de nacht naar huis.

Een opstart vinden ze niet noodzakelijk, dus alleen wat tips voor de nacht en we zien elkaar de volgende dag.

Apetrotse familie

Ik kan het deze week lopend af naar het gezin, ook wel weer luxe! Bij binnenkomst word ik enthousiast begroet door het hondenvriendje. Ook zijn opa en oma hun nieuwe kleinzoon aan het bewonderen en staat er een glunderende grote broer van 1 jaar en 8 maanden naast.

De bevalling was uiteindelijk toch behoorlijk pittig geweest en mama ligt heerlijk op haar bed in de kamer uit te rusten. En ook een apetrotse papa komt binnengelopen. Na alle felicitaties, is het tijd voor een schone luier voor de kleine man en daarna een voeding. Hij is nog wel wat misselijk.

Alles wordt ondertussen gadegeslagen door zijn grote broer.

Het voelt weer als een warm bad en al snel weet ik weer alles te vinden.
Lux en Ace.
Ilse
Kraamverzorgende

Alles weer vinden

Het voelt weer als een warm bad en al snel weet ik weer alles te vinden. Het weer is deze week niet zo denderend, maar tussendoor een rondje naar de speeltuin lukt nog. Grote broer vindt dat helemaal geweldig en roetsjt met regelmaat van de glijbaan. Lachen, gieren, brullen. Blij rent hij de hele speeltuin door.

De coronaregels versoepelen alweer iets (red. op het moment van de uitvoering van deze zorg), dus in overleg met het gezin mogen er 1 of 2 personen komen als ik in huis ben. De rest regelt het gezin als ik weer weg ben. In overleg doe ik de huishoudelijke taken. Eten wordt geregeld en ook de boodschappen worden wekelijks afgeleverd door een grote supermarktketen.

Snel zwanger

Het gaat steeds een stukje beter met mama en ze doet rustig aan. Er valt ook voor de ouders veel te verwerken. Allereerst was deze zwangerschap al een beetje een verrassing. Dat wil zeggen de snelheid van het zwanger zijn, want het AMC heeft er aan meegeholpen. Om hun eerste zoon te krijgen hadden ze een behoorlijk lange aanloop en nu bij de eerste behandeling (een cryo terugplaatsing d.w.z. er lag nog wat in de vriezer van de icsi-behandeling zo’n twee jaar geleden) en met één terugplaatsing was het dus al raak!

Broertjes

De twee mannen zijn ook echt broertjes zo te zien. En de kleine man reageert ook al echt op het doen en laten van zijn grote broer, erg leuk om te zien! En hij wordt overspoeld met kusjes. Sokjes aandoen of een luier brengen is meteen een leuke bezigheid voor hem. Tussendoor weegt hij op zijn manier zijn knuffels en zijn broertje wegen doen we maar even samen. Als kleine broer slaapt gaan we even blokken bouwen of voorlezen, tekenen of dansen op de muziek van de tv.

De week vliegt om. Met mama gaat het goed en ook de kleine man groeit als kool. Want net als de vorige keer stroomt de borstvoeding weer rijkelijk! Op dag acht is het weer tijd om afscheid te nemen, want ook dit gezin gaat het weer redden zonder mijn hulp.

Deze kraamvogel vliegt weer door…

Groetjes kraamverzorgster Ilse Zwaan.

Deel deze pagina