Een bevalling op de boerderij

Leve boerenliefde! Kraamverzorgende Anja ondersteunde voor de tweede keer een gezin op een boerderij in Drenthe. Hoe de kraamweek verliep, lees je in haar blog.

Op een prachtige landelijk gelegen boerenbedrijf in Wittelte (Drenthe) is de lente duidelijk op komst. Wout, Laura en grote zus Emma verwachten een baby. Laura was een week geleden al uitgerekend, dus heel lang kan het niet meer duren. De extra controle in het ziekenhuis laat gelukkig zien dat alles goed gaat met de baby. Zou de wens om thuis te bevallen dan écht uitkomen?

Een kleine op komst

Het is zaterdagavond. Laura en Wout gaan naar bed, nietsvermoedend hoe de nacht zal verlopen. Terwijl Wout nog slaapt, komt het besef bij Laura: het wonder gaat gebeuren! De weeën komen onregelmatig op gang, maar Laura houdt ze keurig bij. Af en toe is er een kleine rustpauze, maar het wordt al snel serieuzer.

Om kwart voor vijf ’s ochtends maakt ze Wout wakker, waarna hij begint met het melken van de koeien. Dan is dat alvast gebeurd voordat de weeën nog veel heftiger worden. Laura is dapper en slaat zich er goed doorheen. Ze belt de verloskundige alvast om te vertellen dat de bevalling niet lang meer duurt. Ze krijgt het advies om lekker te gaan douchen. Wanneer de verloskundige en Wout thuiskomen, is Laura al heel goed bezig. Dit gaat de goede kant op! Grote zus Emma is inmiddels opgehaald door oma, en opa lost Wout af en melkt de laatste koeien.

Een mooie thuisbevalling

Het gezin komt me bekend voor. Tweeënhalf jaar geleden ondersteunde ik ze ook na de geboorte van Emma. Leuk om elkaar weer te zien! Kraamverzorgende in opleiding Julia, mag ook mee. Ze is helemaal blij, omdat ze mag assisteren bij een thuisbevalling van haar allereerste gezin. Gelukkig vindt het gezin het ook prima dat er een extra hulp mee is.

Wanneer we arriveren, zien we dat Laura heel goed elke wee opvangt in bed. Alles is al keurig klaargezet: kleertjes om de kruiken, het bed is beschermd met een matrasbeschermer en celstofmatjes en er staan twee emmers naast het bed (één voor de was en één voor de vuilnis). Het is ook heerlijk warm in huis. Ik vraag aan Wout of hij al iets gegeten heeft, wat niet het geval blijkt te zijn. Ik smeer een paar broodjes voor hem. Het is natuurlijk ook belangrijk dat de vader goed verzorgd wordt op zo’n moment.

Niet veel later begint de bevalling dan echt. Gelukkig verloopt het heel mooi en voorspoedig. De vliezen worden gebroken door de verloskundige. Laura mag meepersen en dat doet ze fantastisch: zo rustig en zo knap! Om 08:18 uur komt Esther Rianne ter wereld. Ze is direct mooi roze van kleur en ze weegt 4220 gram. Wij drogen haar af en doen een warm mutsje op en leggen warme doeken om haar heen. Daarna ligt ze lekker op de borst van Laura. De placenta wordt snel daarna geboren.

Het is hoog tijd dat Esther en haar grote zus Emma elkaar voor het eerst ontmoeten. Wat is ze trots: haar wangetjes glunderen en haar oogjes stralen wanneer ze haar voor het eerst ziet.“

Na een heerlijke douche en het schoonmaken van het bed, is het tijd dat Esther en haar grote zus Emma elkaar voor het eerst ontmoeten. Wat is ze trots: haar wangetjes glunderen en haar oogjes stralen wanneer ze haar voor het eerst ziet. Ze had er al zo vaak tegen gepraat toen ze nog in de buik zat, “baby kom er nu maar uit”, en nu is ze er! De moeder van Laura staat op het punt om te gaan zingen in een koor, maar ze kijkt nog snel op haar mobiel. Ja hoor: oproep gemist! Gauw belt ze terug en ook zij hoort het fantastische bericht.

Nog een bevalling

De kraamtijd verloopt vertrouwd; alsof Julia en ik er al jaren over de vloer komen. Emma geniet ook. Met haar schortje aan helpt ze waar ze kan; bij het wassen en badderen van Esther, het verschonen van de luier en ga zo maar door. Op een ochtend vertelt Wout dat er tweeling kalfjes zijn geboren in de stal. Wat een toeval! Daarbij is alles ook goed verlopen. Als Wout vertelt dat hij de kalfjes Julia en Anja noemt, kan mijn dag al helemaal niet meer stuk. Wat een vreugde! Aan het einde van de dag krijgen we ook nog een mooie rondleiding door Emma en haar ouders op het boerenbedrijf. Emma mag in haar mooie overalletje en laarsjes aan mee met papa op de grote tractor. Het mestseizoen is geopend!

Op een ochtend vertelt Wout dat er tweeling kalfjes zijn geboren in de stal. Wat een toeval!“
boerderij
Anja
Kraamverzorgende

Wij mogen ook in de kraamstal kijken bij weer een nieuw pasgeboren kalfje en haar moeder. De tweeling ligt al in mooie kalverhokjes in de heerlijke lentezon. Het gaat goed met ze. Na acht dagen wensen wij de familie al het geluk en goeds toe. Ze kunnen het samen!

Groetjes van kraamverzorgende Anja.

Deel deze pagina