Drie op een rij...

Drie keer op rij kramen in één gezin; het blijft bijzonder als dat mogelijk is. Kraamverzorgende Ilse kraamt deze week bij een gezin waar ze drie en vijf jaar geleden ook bij gekraamd heeft. Benieuwd hoe haar kraamweek verlopen is? Lees dan snel deze nieuwe blog!

Drie op een rij

Na mijn verjaardagsweekend, waarbij alles in het teken stond van Sarah, is het weer tijd om aan het werk te gaan. In mijn avondwacht ondersteun ik bij een bevalling. Na deze dienst gaat om 05:30 alweer mijn telefoon. Opnieuw een bevalling en dit keer bij een gezin die het extra leuk zou vinden als ik op de derde keer op rij bij hun zou willen komen kramen. Natuurlijk wil ik dat! Mevrouw heeft nu 7 cm ontsluiting, dus ik fris me snel op en trek mijn uniform aan. Ik eet snel een broodje en maak brood klaar om mee te nemen. Ik kan het deze week op de fiets af, maar kies nu toch maar even snel voor de auto.

Een bevalling met een staartje

Wanneer ik bij het huis arriveer, staat de voordeur al op een kier. Papa komt net van de trap af en zegt: “Wat leuk dat je er ook deze keer weer bent!”. Boven zijn twee verloskundigen die net de wisseling van de ‘wacht’ doen, want er zijn meer baby’s die deze datum uitgekozen hebben om geboren te worden. Mama ligt op bed rustig haar weeën op te vangen. Wanneer ik de kamer binnenkom volgt een snelle begroeting om even te laten weten dat ik er ben. Ze zegt: “Oh wat vind ik dat fijn!”. Ondertussen haalt papa de twee dochters uit bed die op hun beurt door hun tante opgehaald worden.

Als de meiden weg zijn, zet de bevalling echt door en binnen een mum van tijd krijgt de kraamvrouw persdrang en wordt er een klein hummeltje geboren. Met de vliezen nog op het hoofd en als sterrenkijker, die er ook nog een feestje van heeft gemaakt met de navelstreng enkele keren om haar nek. Het kleine meisje moet heel even bijkomen.. Even daarna mag papa de navelstreng doorknippen als deze uitgeklopt is. Het duurt nog even voordat de placenta geboren wordt en ondertussen leggen we het kleine meisje aan de borst. Ondanks de snelle bevalling krijgt deze toch een staartje en moet er een ambulance aan te pas komen. Mama zwaait nog als ze de ambulance in gaat en papa gaat, met zijn pasgeboren dochter die we intussen snel aangekleed hebben, achter mama aan richting het ziekenhuis.

Ik bel de Kraamvogel om de gegevens van de geboorte en het vertrek naar het ziekenhuis door te geven. Dan verschoon ik het bed, ruim alles op in de slaapkamer en zet een was aan. Dan vul ik alle formulieren in en ga weer richting mijn eigen huis om af te wachten wanneer ze weer thuiskomen.

De kraamweek

Om 18.00 is het zover en ga ik weer naar het gezin toe. Even later stappen ook de grote zussen van vijf en bijna drie binnen. Zij zijn helemaal verliefd op hun kleine zusje en vinden het helemaal geweldig om te helpen met het verschonen van haar luier.

Mama doet het deze week heel rustig aan, haar lijf heeft nog weinig energie. Ze geniet daarom heerlijk in bed van haar jongste dochter en pakt tussendoor haar rust. De grote zussen gaan naar school en naar het kinderdagverblijf. De momenten dat ze thuis zijn vinden ze het heerlijk om mee te helpen. Als mama slaapt, lees ik ze voor of knutselen en kleuren we samen. Papa pakt ook even zijn rust tussendoor. Het is best druk met zijn drie meiden. Daarnaast komt er tussendoor kraamvisite en is hij ook nog eens jarig!

Als grote zus naar school is, is kleine zus druk bezig met haar poppen en beren. In de Maxi-Cosi en in de kinderwagen, maar ook in de box zijn ze te vinden als haar kleine zusje er niet in ligt. ‘s Middags slaapt ze nog een paar uurtjes en als ze weer wakker is, is haar eerste vraag: “Waar is mijn baby?”.

De wasmachine en droger maken ondertussen ‘overuren’, dus er is voor mij tussendoor nog genoeg te doen. De week vliegt voorbij en om mama wat op krachten te laten komen indiceert de verloskundige wat extra uren en extra dagen. We bouwen het opstaan langzaam op…
De kleine meid doet het super op de ‘slagroom’ van mama, ze valt nauwelijks af en zit aan het eind van de kraamweek alweer 300 gram boven haar geboorte gewicht.

De grote zussen vinden het heel erg leuk om met hun mini-schortjes aan mee te helpen met het in bad doen van hun zusje en aan het eind van de week verdienen ze dan ook hun eigen ‘mini-kraamverzorgendediploma’s’. Tussendoor stempelen we van alle 3 de meiden nog hun voeten met roze glitterverf.

Even later stappen ook de grote zussen van vijf en bijna drie binnen. Zij zijn helemaal verliefd op hun kleine zusje en vinden het helemaal geweldig om te helpen met het verschonen van haar luier.
3-meisjes-1-2
Ilse
Kraamverzorgende

Afscheid

Op dag 10 is het dan echt tijd om afscheid te nemen voor alweer de derde keer. Het blijft bijzonder als het zo uitkomt en extra leuk om de ‘baby’s van toen’ die nu alweer zo groot zijn, ook weer opnieuw te zien.

Mama en papa gaan het weer redden zonder mijn hulp met hun ‘harem’. Met een bos bloemen, mooie tekeningen en een prachtige zelfgemaakte bedankkaart zwaai ik het gezin uit.

Deze kraamvogel vliegt weer door…

Groetjes van kraamverzorgende Ilse Zwaan.