Drie keer is scheepsrecht

Kraamverzorgende Ilse kraamt voor de derde keer bij een gezin. Ze vertelt over haar ervaringen met de familie, de geboorte en de week erna.

Voor de derde keer ging ik naar een gezin om bij hun te komen kramen. Het blijft heel speciaal als je door een gezin gevraagd wordt. Drie keer is scheepsrecht zegt men weleens. Zo voelde dat in dit gezin ook…

'Hypnobirthing'

Voor de bevalling hebben we al contact. Zo heeft de kraamvrouw mij meegevraagd naar een cursus ‘hypnobirthing’, een ontspannen manier van bevallen in plaats van persen. Mooi gezegd is het ook wel ‘de baby naar beneden ademen’. De cursus bestaat uit vijf lessen. Hierin worden allerlei ontspanningsoefeningen gedaan om tijdens de bevalling te kunnen gebruiken.

3maal

De bevalling

Zo gezegd, zo gedaan. De oudere kinderen uit het gezin kwamen een aantal weken te vroeg, dus wie weet dit kindje ook wel? Rond de 38 weken ging het inderdaad rommelen, maar de bevalling zette niet door. Afwachten maar…

...Tot ik een berichtje krijg dat de bevalling lijkt door te zetten. Wel wordt er gezegd dat ik rustig aan kan doen. Ik word gebeld als ze me nodig hebben. Twee uur later belt de kraamheer met het bericht dat het nu toch wel heftiger wordt en vraagt of ik wil komen. Met een half uurtje stap ik binnen. De verloskundige fluistert dat de kraamvrouw heel ontspannen is. Wel is de persdrang er en het duurt niet lang voordat de vliezen breken. De kraamvrouw zit totaal ontspannen in haar eigen wereldje op een skippybal met haar partner naast zich. Mooi om te zien, wat kan elke bevalling dan weer totaal anders gaan.

In het bevalplan staat dat het kraamgezin hun eigen wensen kenbaar maakt. Dat is onder andere geen prik in het bovenbeen voor het samentrekken van de baarmoeder en geen vitamine K voor de baby als het niet nodig is. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

De kraamvrouw zit totaal ontspannen in haar eigen wereldje op een skippybal met haar partner naast zich. Mooi om te zien, wat kan elke bevalling dan weer totaal anders gaan.“

De kraamvrouw gaat op bed en de verloskundige toucheert. Er is volledige ontsluiting; het naar beneden ademen/persen kan beginnen! Tien minuten later is het kleine mannetje geboren. Hij geeft één kik en is daarna heel rustig en alert. Hij kijkt ook heel helder in het rond. Dat hoort bij ‘hypnobirthing’. Hij krijgt warme doeken om hem heen en een mutsje op.

Tien minuter later is ook de placenta geboren. Die blijft nog even vastzitten totdat de navelstreng helemaal goed uitgeklopt is. Prachtig en minimaal bloedverlies. Op verzoek van de ouders mag ik de navelstreng doorknippen. Dat is ook weer een speciaal moment. Na de bevalling doen we rustig aan. Als de controles zijn gedaan en iedereen fris en fruitig is, mogen de grote broer en zus komen kijken. Wat zijn ze trots! Grote zus zegt tegen haar mama: “Bedankt dat je de baby eruit hebt gehaald.’’ Smelt…

3maal2

De week die volgt

Het weekend ben ik nog alleen met het gezin. De kraamheer heeft voor zijn bedrijf nog een belangrijke taak in een buurland, waardoor hij de dag erna toch nog even vertrekt. Opa en oma wonen in dezelfde straat, dus er is mantelzorg genoeg. De kleine bink krijgt borstvoeding en hij heeft al heel snel door hoe dat werkt!

De rest van de week komt collega Martine nog gezellig meelopen. Met de kinderen knutselen en wandelen we. Wat kunnen ze goed meehelpen! Ze vinden het een feestje om hun kleine broer in bad te doen.

Na een aantal dagen nemen we afscheid. Dit was weer een kraamweek met een ‘gouden randje’.

Deze Kraamvogels vliegen weer door….

Groetjes, Ilse Zwaan en Martine Jansen

Deel deze pagina