Doe maar normaal dan komt het goed..

Kraamverzorgende Ilse komt bij een gezin waar de kersverse papa en mama volop genieten van hun pasgeboren dochter. Lees hoe deze kraamweek verder verliep in haar laatste blog.

Opstart

Het nieuwe jaar is alweer begonnen en tijdens mijn eerste avondwacht van het jaar word ik opgeroepen voor een opstart bij een klein meisje en haar mama en papa. De deur wordt open gedaan door opa en als ik binnenkom word ik begroet door een blije hond.

Er stond al wat in ons klantensysteem dus ik ben voorbereid en laat haar alles besnuffelen tot het goed is en ze een plekje zoekt vlakbij het mini-mensje want ook die is erg interessant.

Ik vertel mama en papa dat ik een paar uurtjes uitleg kom geven over de verzorging van hun dochter voor de komende nacht. Morgen kom ik of een collega van mij om een hele week voor hen te zorgen.

Opa en oma luisteren ook aandachtig mee. Dit is hun 2e kleinkind. 3 weken geleden zijn ze voor de eerste keer opa en oma geworden. Wat bijzonder, 2 kleinkinderen in korte tijd!
blog-normaal-goed
Ilse
Kraamverzorgende

Instructies voor de nacht

De kleine meid krijgt borstvoeding maar is nu nog erg misselijk en wil nog niks. Ik bespreek alvast een aantal instructies voor de nacht en vul de papieren in. Opa en oma luisteren ook aandachtig mee. Dit is hun 2e kleinkind. 3 weken geleden zijn ze voor de eerste keer opa en oma geworden. Wat bijzonder, 2 kleinkinderen in korte tijd!

Aan het einde van de avond meldt de kleine meid zich en begint ze wat te smakken en we proberen haar aan de borst te leggen en dat doet ze goed. Ze hapt gretig!

Na de laatste instructies en een berichtje over hun thuiskomst naar de verloskundige via WhatsApp gestuurd te hebben, zeg ik succes en waarschijnlijk tot morgen.

In dromenland

De volgende ochtend mag ik inderdaad een hele week voor dit gezin gaan zorgen. Ze zijn nog helemaal in dromenland als ik voor de deur sta. Aanbellen en hun nummers bellen niks helpt… Uiteindelijk hoort de hond mij en wordt toch de rest van het gezin wakker.

Papa en mama leren snel! Ze leren hun dochter te verschonen en in bad te doen. En ze genieten van elk moment met hun dochter op de borst. Papa en mama zeggen dan ook: “doe maar normaal dan komt het goed!” Langzaam opbouwen en tussendoor rust nemen.

Slagroom

Opa en oma komen ook elke dag en even kijken en de zus van de kraamvrouw met haar kleine man van 3 weken oud komt ook met regelmaat. Gezellig en leuk om de 2 kleintjes naast elkaar te zien. De 2 kleintjes wegen nu ongeveer hetzelfde en schelen 3,5 cm in lengte.

Als mama weer wat iets vaker beneden komt met de kleine meid is het hondenvriendje dolenthousiast maar heel zachtjes en voorzichtig bij de baby’s. Zo lief om te zien! Ze doet het zo goed en accepteert de hele situatie zoals die nu is.

Na 8 dagen is het voor mij alweer tijd om afscheid te nemen. Mama en papa redden zelf de zorg voor hun kleine meisje.

De kleine meid groeit als kool op de ‘slagroom’ van haar mama en ze zit al bijna weer op haar geboortegewicht. Ze doet het super!

Deze kraamvogel vliegt weer door…

Groetjes van kraamverzorgende Ilse Zwaan.