Diep onder de indruk

Moeder Anneke en dochter Eva Dekker zijn sinds 1981 en 2017 werkzaam bij de Kraamvogel. Vorige week vertrokken de twee naar Ghana in het kader van ‘MamaWise’ om te ervaren hoe de kraamzorg in dit westelijke deel van Afrika geregeld is. In deze blog lees je wat hun eerste indruk is van dit mooie land.

Snelcursus

Kraamverzorgenden Anneke en Eva zijn nu een paar dagen in Ghana voor de stichting Mamawise. Terwijl het buiten maar liefst 39 graden is schuiven zij aan tijdens een bevallingscursus gegeven door oprichtster Lotte en een verloskundige uit Amsterdam. Aan het eind van de dag zijn Anneke en Eva diep onder de indruk van wat ze deze dag hebben meegemaakt.

Een groep van negen hoogzwangere dames krijgt tijdens deze laatste les tips over het geven van borstvoeding. Maar ook onderwerpen zoals het herkennen van danger signs, zoals ernstige hoofdpijn, en ademhalingsoefeningen komen aan bod.

Ghana kraamzorg 1
Ghana kraamzorg 2
Ghana kraamzorg 3
Ghana kraamzorg 4
Ghana kraamzorg 5
Ghana kraamzorg 6

Bijzondere vragen

Anneke en Eva zijn er om tips te geven en om vragen te beantwoorden. Eva: “Zwangere vrouwen durven hier geen vragen te stellen aan hun eigen verloskundige en zijn dan ook eigenlijk niet goed voorbereid op de bevalling en alles wat daarna komt. Vaak gaan zij voor advies naar ‘ervaren moeders’, zonder professionele achtergrond. Een andere optie hebben zij vaak niet. In Ghana bestaat er weinig tot geen voorlichting over zwangerschap, bevallen en zorg voor pasgeborenen". De vragen die zij krijgen zijn dan ook anders dan ze hadden verwacht en anders dan die ze in Nederland krijgen. Vragen zoals: “Krijgt mijn baby het koud als ik koud water drink?”. Of: “Wat is een wee?”. Maar ook vragen over borstvoeding: "Waarom doet borstvoeding pijn en hoe en wanneer wordt die pijn minder?".

Aan het eind van de dag moeten Anneke en Eva alles even verwerken. Wat is de geboortezorg hier in Ghana anders georganiseerd dan in Nederland....

Blijf Anneke en Eva volgen!

Een aantal van deze zwangere vrouwen is bijna uitgerekend. Anneke en Eva mogen bij de bevalling assisteren wanneer het zo ver is. Blijf ze dus volgen!

Eerste blog van Anneke en Eva

Wil je lezen hoe Ghana op het pad is gekomen van deze avontuurlijke moeder en dochter? Lees het in hun eerste blog!

Blog 1 van Anneke en Eva

Deel deze pagina