“De zwangeren hebben ook buiten de bijeenkomsten om contact”

“Het is ontzettend leuk om een groep zwangeren te begeleiden. En mooi om te zien hoe elke vrouw het vertrouwen voelt om haar ervaringen in de groep te delen.” Verloskundige Dana Eleveld en kraamverzorgende Emmy Bodegraven verzorgen in Hoogeveen samen zwangerschapszorg in groepen: CenteringPregnancy (CP).

Hoe is het om vrouwen op deze manier te begeleiden tijdens hun zwangerschap?

Dana: “Medisch gezien is mijn rol hetzelfde als bij individuele consulten. Het verschil is dat bij CP de vrouwen vooral elkáár tips en adviezen geven. Emmy en ik sturen en we vatten samen. En we vullen aan waar nodig. In het begin moest ik er wel een beetje aan wennen om mijn mond te houden.”

Emmy: “Wanneer we het hebben over de bevalling, dan begeleidt Dana natuurlijk wat meer. En als het thema bijvoorbeeld borst- en flesvoeding is, pak ik wat meer mijn rol. De vrouwen krijgen elke bijeenkomst veel kennis en informatie. In twee uur hoor je zoveel.”

Welke meerwaarde heeft het voor de vrouwen?

Dana: “Het uitwisselen van ervaringen werkt heel goed. Zoals wat je kunt verwachten van je bevalling. Ik merk bijvoorbeeld dat de vrouw minder angstig is tijdens haar bevalling en makkelijker accepteert hoe het verloopt. Je krijgt als zwangere behalve handvatten nog zoveel meer. Er worden taboes besproken, de psychische kant - alles wat er bij de vrouwen leeft is bespreekbaar."

Je krijgt als zwangere behalve handvatten nog zoveel meer. Er worden taboes besproken, de psychische kant - alles wat er bij de vrouwen leeft is bespreekbaar.

Emmy: “Tijdens de tiende bijeenkomst (een terugkomdag met de baby’s) vertelde een van de moeders dat zij een postnatale depressie had. Daar reageerden de anderen zo mooi op. We hadden tijdens de achtste bijeenkomst het verschil tussen huilbuien, depressie en psychose besproken. Het is zo fijn dat deze moeder door Centering Pregnancy op tijd door had wat er met haar aan de hand was en hierdoor zelf hulp had gezocht. Anders had ze er misschien mee doorgelopen.”

FAM JORNA_2015-10-07_011

Wat voor type vrouwen doet mee?

Dana: “En komen echt allemaal verschillende types. Je ontmoet als zwangere dus ook vrouwen met wie je anders misschien niet zo snel in contact komt. De dynamiek die je daardoor in de groep krijgt is ook verrassend voor ons als begeleiders.”

Emmy: “Er is een mix van vrouwen die voor de eerste keer zwanger zijn en zwangere vrouwen die al één of meer kinderen hebben. Ik herinner me een vrouw die heel blanco binnenkwam op de eerste bijeenkomst en van weinig dingen op de hoogte was. Zij zat niet op social media, had zich niet ingelezen over zwangerschap en bevalling. Voor haar was het geweldig om mee te doen! En vrouwen die al moeder zijn doen graag mee om even tijd voor zichzelf te hebben en bewust met hun zwangerschap bezig te kunnen zijn. En zij delen hun tips en adviezen.”

Er is ook een partneravond. Hoe reageren de partners?

Dana: “We krijgen altijd heel leuke reacties. Partners vinden vooral de praktische informatie fijn, zoals wanneer zij de verloskundige moeten bellen, wat de fases van de bevalling zijn, hoe zij hun partner kunnen ondersteunen.”

Emmy: “We beginnen vaak met een openingsvraag als: ‘Wat zou je leuk vinden dat jouw kind erft van je vrouw of partner?’ Dan krijg je soms heel komische reacties en er ontstaat meestal gelijk een heel ontspannen sfeer.”

Wat er gedeeld wordt gaat niet verder dan de groep, is de afspraak. Dat geeft vast een veilig en fijn gevoel, dat je alles kunt delen?

Emmy: “Natuurlijk ontstaat vertrouwen in de groep pas na een tijdje. De eerste bijeenkomst is het nog even aftasten voor iedereen. Bij de tweede keer leren de vrouwen elkaar een beetje kennen.”

Bij de derde bijeenkomst zien we vaak een mooie band ontstaan. Ze krijgen een klik met elkaar. Er is verbazing over elkaars buiken.
emmy-kraamverzorgende
Emmy
Kraamverzorgende

“Het komt vaak voor dat vrouwen ook buiten de sessies om met elkaar contact hebben of een groeps-whats-app hebben, bij elkaar koffie gaan drinken. Dat is ook een prachtig resultaat van Centering Pregnancy.”