Broodje pindakaas met suiker

Kraamverzorgende Ilse heeft een fijne werkweek achter de rug, waarbij broodjes pindakaas met suiker een vast ritueel waren. Benieuwd hoe haar werkweek verlopen is? Dat lees je in deze nieuwe blog!

Bekend gezin

Langzaam beginnen de “zomer-baby’s” op gang te komen. Na een nachtwacht waarin het voor mij een “woelnacht” is in plaats van een werknacht, gaat de volgende ochtend om half 8 mijn telefoon. De planner aan de telefoon vertelt dat er een gezin voor mij is. Toevallig heeft het gezin om mij gevraagd, omdat ik bijna drie jaar geleden ook bij hen gekraamd heb bij hun tweede kindje. Even goed nadenken, maar dan weet ik het weer. Ik was er indertijd ook bij voor partusassistentie en daarna de gehele zorgweek.

Dit keer was de partus de avond vóór mijn nachtdienst. De verloskundige had iemand van de eigen kraamorganisatie opgeroepen, wat achteraf dus niet klopte, omdat het gezin kraamzorg had geregeld bij de Kraamvogel. Nou ja, kan gebeuren..

Warm welkom

Nu mag ik er dus opnieuw naartoe. Ik krijg een warm welkom bij het gezin en ik feliciteer hen op afstand met de geboorte van hun zoon. Het gezin vindt het erg leuk dat ik er weer ben. De baby waar ik drie jaar geleden bij gekraamd heb, is al een flinke jongen geworden, die heerlijk zijn oudere broer van vijf napraat. De zus van de kraamvrouw was deze keer ook aanwezig bij de bevalling. Doordat er wat tragedie in het gezin heeft afgespeeld vorig jaar, was het helemaal fijn dat ze er als steun en toeverlaat bij kon zijn.

We bespreken de bevalling en het wel in het gezin deze week. Tussendoor laat de kleine man van zich horen en mag hij even bij zijn mama drinken. Papa is een paar dagen thuis en gaat dan aan het werk. Hij heeft net een nieuwe baan, dus de vijf weken partnerschapsverlof vindt hij niet zo gepast voor zijn nieuwe baas en collega’s. De kleine prins krijgt al heel veel kusjes en knuffels van zijn oudere broers!

Kraamvisite op afstand

De coronamaatregelen worden langzaam weer wat versoepeld. Zo ook bij de Kraamvogel. Er mag weer wat kraamvisite komen op gepaste afstand van gezin en de kraamverzorgende. Het blijft wat lastig, want de jongens willen graag met oma en opa knuffelen. En ook in huis blijft anderhalve meter moeilijk, dus nadat ik koffie en cake met muisjes op tafel heb gezet, stort ik me maar even op de administratie in het kraamdossier.

Pindakaas met suiker

Als de visite weer weg is gaan we samen een broodje eten. De tante gaat even naar opa en oma om bij te tanken en wat boodschappen te doen. Papa regelt zijn eigen tijden en gaat ook even boodschappen doen. Op de vraag wat de broertjes op hun brood willen, antwoordt de oudste: “Pindakaas met suiker!”. En die broodjes worden een dagelijks ritueel. De kleine broer gaat voor hetzelfde concept, maar dan zonder suiker. De moeder kiest voor een wat gezondere variatie. Zelf heb ik mijn eigen brood mee.

Geboortebord

Na de lunch gaat mama even bijtanken en houd ik de jongens bezig. Oma komt ‘s middags met een zelf gemaakt geboortebord welke met hulp de jongens in de tuin wordt gezet. Tussendoor ruim ik het een en ander op. De wasmachine maakt overuren! Met behulp van een verlengsnoer kunnen de wasmachine en de droger tegelijkertijd aan, dat is wel zo prettig. De middelste jongen houdt alles goed in de gaten. Als ik even boven ben roept hij: ”Wat doe je? Mag ik ook boven?”. De oudste is druk met spelletjes op zijn telefoon. Tussendoor zet ik een groot bord fruit met drie vorkjes erin op tafel en daar smullen mama en de mannen heerlijk van.

Oma komt ‘s middags met een zelf gemaakt geboortebord welke met hulp de jongens in de tuin wordt gezet.
geboortebord-damian-3
Ilse
Kraamverzorgende

Een goede start

Het weer is deze week erg regenachtig, maar tussendoor doe ik een poging om nog even met de jongens naar de speeltuin te gaan. Mama geniet ondertussen in alle rust van haar jongste spruit. De kleine man doet het super deze week. Hij drinkt goed uit de borst, poept en plast als een reiger en valt ook nauwelijks af. Hij is vaak wakker en is dan heerlijk aan het rondkijken. Zijn grote broers zitten vaak al klaar om hem vast te mogen houden.

Digitale geboorteaangifte

De aangifte van geboorte wordt digitaal gedaan bij de gemeente. Ook de aanmelding voor de hielprik wordt digitaal geregeld. De hielprik en de gehoortest wordt weer als vanouds gedaan. Per verloskundigenpraktijk versoepelen de regels weer en om de twee dagen komt er iemand langs of bellen ze.

Afscheid

De week vliegt voorbij! Mama voelt zich met de dag sterker en pakt de dingen langzaam zelf weer op. Papa gaat weer werken en de jongens wennen langzaam aan de nieuwe situatie. Op dag acht is het dan echt tijd om afscheid van mama en de mannen te nemen. Ik krijg twee prachtige tekeningen, waarbij iedereen in vol ornaat afgebeeld is, en een drinkfles met mijn naam als cadeautje mee naar huis.

Deze kraamvogel vliegt weer door..
Groetjes van kraamverzorgende Ilse Zwaan