NL

Branche erkende opleiding Kraamzorg

Als je kraamverzorgster wil worden, kun je er voor kiezen om een branche erkende opleiding te volgen. Hiermee behaal je het erkende certificaat Kraamzorg. Bij deze opleiding werk en leer je tegelijkertijd, het zogenaamde Beroeps Begeleidend Leren (BBL) traject. Je doet, onder toeziend oog van een gediplomeerd kraamverzorgende, ervaring op bij onze gezinnen.

Theorie en praktijk

Het theoretische gedeelte volg je bij een erkende opleider. Door heel Nederland zijn er verschillende opleidingsinstituten. De opleiding wordt aangeboden door ROC’s, particuliere scholen en ook door de Geboortezorg Academie. De duur van de opleiding kan variëren van 1 tot 1,5 jaar.

Het praktijkgedeelte leer je bij een erkend leerbedrijf en hiervoor kun je dus ook solliciteren bij de Kraamvogel. Met werkend leren in de praktijk vul je de meeste tijd.

Een goede start is om eerst een erkend leerbedrijf (een kraamzorgorganisatie) bij jou in de buurt te zoeken die opleidingsplekken aanbiedt. Elk leerbedrijf werkt samen met een opleidingsinstituut om jouw opleidingstraject vorm te geven.

De Kraamvogel biedt het BBL-traject momenteel aan in samenwerking met de Geboortezorg Academie.

Veelgestelde vragen


Welke eisen worden er gesteld om te starten met het BBL-traject?

 • Je bent 18 jaar of ouder (geldt niet voor elke opleiding, voor sommige opleidingen geldt een minimumleeftijd van 21 jaar!)
 • Je bent in het bezit van (minstens) één van de onderstaande diploma’s:
  - een vmbo diploma (kaderberoepsgerichte-, gemengde- of theoretische leerweg)
  - mbo niveau 2 (in de zorg);
  - een aan de zorg gerelateerd gelijkwaardig diploma;
  - een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo;
 • Je beheerst de Nederlandse taal (gemiddeld niveau 2F). Eventueel kan een niveautoets worden afgenomen.

Hoe weet ik of een kraamzorgorganisatie leerplekken heeft?

Als wij het BBL-traject aanbieden bij de Kraamvogel, vind je deze vacature voor ‘Leerling Kraamverzorgende’ hier in ons vacatureoverzicht.

Goed om te weten: een leerbedrijf bepaalt zelf het aantal leerplekken en het moment waarop deze trajecten van start gaan. Het is dus verstandig om je zoektocht te beginnen met het vinden van een leerbedrijf voor je je aanmeldt bij een opleiding.

Krijg ik een salaris?

Ja, bij de meeste bedrijven krijg je bij een BBL-traject een contract met een leerarbeidsovereenkomst. Vanuit de Cao Kraamzorg word je inschaling bepaald. Het is wel goed om van tevoren duidelijk met je leerbedrijf af te stemmen hoe jouw contractbepalingen eruit gaan zien.

Wordt de opleiding bekostigd?

De bekostiging van de opleiding wordt niet vanuit de Cao Kraamzorg geregeld. Sommige leerbedrijven betalen de opleiding voor jou, anderen doen dit niet. Ook opleidingsuren behoren soms wel tot kosten die het leerbedrijf op zich neemt, maar soms is dit eigen tijd voor de leerling. Goed om dus duidelijk uit te vragen bij je leerbedrijf.

Bij de Kraamvogel worden de opleidingskosten betaald en krijg je een leer-arbeidscontract op basis van 24 uur.

handje