Voor elk gezin, elke dag een kraamverzorgende

Het is zomervakantie, veel collega's vieren lekker vakantie. Maar natuurlijk worden er elke dag ook lieve kindjes geboren. En is er dus kraamzorg nodig. Kraamverzorgende Liesbeth kijkt met veel ontzag naar onze collega's van de planning, die deze -soms complexe- puzzel elke dag weer weten te maken.

Regelmatig krijg ik tijdens een kraamweek de vraag of ik van tevoren al wist, dat ik bij hen zou komen werken deze week? Net als de vraag: werk je volgende week weer bij een ander gezin? Beide vragen kan ik met ‘nee’ beantwoorden. De vragen zetten me wel aan het denken. Want elk kraamgezin voorzien van een kraamverzorgende, precies op dát moment als de bevalling inzet. Of -als het kindje in het ziekenhuis geboren is- op het moment dat het kindje naar huis gaat. Een kijkje achter de schermen van de gigantische puzzelklus, die mijn collega’s van de planning regelmatig maken.

Zelf werk ik als oproepkracht. Maar ik heb collega’s met allerlei soorten contracten. Bijvoorbeeld contracten voor 33, 50 en 90 procent. Werken op rooster of juist buiten rooster werken. Of -net als ik- op oproepbasis. Elk contract representeert een bepaald aantal werkuren per maand. En dus ook hoeveel vrije dagen er tussen de verschillende werkblokken zitten. Al met al is het een ingewikkelde planningspuzzel om te leggen.


Inventariseren

Mijn collega’s van de planning starten hun werkdag -om zeven uur ’s ochtends- met het inventariseren in welke gezinnen ’s avonds en ’s nachts een kindje geboren is en welke collega’s beschikbaar zijn om in te zetten. Voor mijn regio -de Veluwe- is het soms heel eenvoudig: twee baby’s geboren, dus twee beschikbare collega’s inroosteren. Maar veel vaker is het een stuk ingewikkelder.

Veel factoren

Er zijn veel factoren, waar onze planners rekening mee moeten houden. Zo moet elke collega die een vast aantal uren werkt per maand, precies op dat aantal uren uitkomen. De andere collega werkt altijd een blok van vier dagen, omdat dit beter te combineren is met haar eigen thuissituatie. De volgende collega is allergisch voor katten en kan dus niet in een gezin met deze harige huisdieren werken. Weer een andere collega kan deze week maar zes dagen werken, omdat ze naar een uitvaart moet.

Verschillende situaties

Gezin 1 heeft extra zorgdagen nodig in verband met complicatie, gezin 2 heeft aangegeven minder zorguren nodig te hebben omdat oma is overgekomen uit het buitenland, gezin 3 zou thuiskomen uit het ziekenhuis, maar moet toch nog even blijven omdat ze mama nog even willen houden daar. En zo zijn er vele situaties te benoemen. En net op het moment, dat de planning rond is, belt een verloskundige omdat ze assistentie nodig heeft bij een thuisbevalling.

Petje af

Nu we de zomervakantie ingaan, is deze puzzel nog ingewikkelder omdat een deel van de collega's geniet van een welverdiende vakantie. Met elkaar lopen we hard om de gaten dicht te houden. En zo kan het dus gebeuren, dat een collega uit Nunspeet op woensdag wordt ingezet in Putten en een collega uit Voorthuizen op vrijdag een gezin in Hierden gaat helpen. Het streven is om iedereen zoveel mogelijk in haar eigen buurt in te zetten, maar ook om zo min mogelijk wisselingen binnen één gezin te hebben. Kortom, een complexe puzzel die er elke dag weer anders uitziet. Petje af voor onze planners, die deze puzzel toch elke dag weer compleet maken!

Kraamverzorgende Liesbeth

Deel deze pagina