Oma - babydokter - Elsa

Kraamverzorgende Ilse neemt je in haar blogs graag mee naar haar kraamgezinnen.

Mijn werkweek start alweer snel en dit keer mag ik aan de slag bij een gezin met een tweede kindje. Een klein jongetje is vanmorgen vroeg geboren; een thuis bevalling waarbij een collega van een andere kraamzorgorganisatie -waarmee we ’s avonds en ’s nachts samenwerken- heeft geassisteerd.

Papa doet de deur voor me open en boven maak ik kennis met mama, grote zus en oma. De kleine man ligt heerlijk bij zijn mama. Grote zus is totaal niet verlegen en danst voorbij in haar nieuwe glitterjurk met vleugels. Al gauw noemt ze mij Elsa, want ja daar lijkt de naam Ilse erg veel op…

De kleine man is nog wat koud, dus we leggen hem heerlijk huid-op-huid bij mama om op te warmen. Hij krijgt borstvoeding, maar hij wil nog niet erg graag aan de borst. Mama vertelt, dat ze bij haar dochtertje een nare ervaring had met het geven van borstvoeding; ze wilde niet graag aan de borst en doordat ze niet genoeg voeding binnen kreeg, werd ze erg geel met een ziekenhuisopname als gevolg. Dit wil mama niet nog keer, dus er wordt bloed geprikt bij de kleine man om zijn geelheid te kunnen checken.

Niet aan de borst

De eerste dagen schommelt de kleine man nog met zijn temperatuur en ook de voeding wil nog niet echt lukken. Soms lukt het om hem heel even aan de borst te laten sabbelen, maar hij duwt de borst daarna gewoon van zich af en wordt heel boos. We proberen van alles: van lepeltje tot tepelhoedje. Ook gaan we kolven, zodat de kleine wel zijn voeding binnenkrijgt. Want de productie is er wel, maar de kleine man wil niet rechtstreeks aan de borst.

Klein prinsje

Grote zus is helemaal verliefd op haar kleine broertje en ze helpt met hem aan- en uitkleden en geeft hem heel veel knuffels. Inmiddels heb ik van haar de titel “oma-babydokter-Elsa “ gekregen; ik voel me vereerd. Samen in het grote bad is helemaal een feest: grote zus wast haar broertje heerlijk terwijl hij als een klein prinsje -op een soort drijfmatje- in het bad rond drijft.

Afwisselen

Met de geligheid gaat het goed. De verloskundige kijkt voor de zekerheid nog even in de kleine zijn mondje of daar nog bijzonderheden zijn wat goed aanhappen aan de borst belemmert. Op het eerste gezicht is er niets te vinden. Wel blijft hij driftig worden als hij aan de borst gaat, dus we wisselen het oefenen af en geven hem op verzoek van zijn mama en papa een flesje met borstvoeding. Of -als er niet voldoende voeding is- aanvulling met kunstvoeding. Dit gaat er zonder mopperen in.

Gezelligheid

De familie van het kraamgezin woont rondom hen: opa en oma aan de overkant en de zus van de kraamvrouw bijna in de achtertuin. Regelmatig kom er iemand binnenlopen, heel gezellig! In deze kraamweek komt er ook voor één dag een stagiaire met mij meelopen; gezellig én hopelijk een toekomstige collega!

Dankbaar

De kraamweek vliegt om. De laatste twee dagen komt een collega mij aflossen, wat gelukkig voor dit gezin geen probleem is. De kleine man groeit, zijn mama voelt zich met de dag sterker en gaat nadenken wat ze met de voeding wil. Als kraamverzorgende kan ik het gezin adviezen geven, maar ik kan geen beslissing voor ze nemen. Op de zesde dag neem ik afscheid van dit lieve gezin. Gelukkig was het een heel andere kraamweek dan bij hun eerste kindje. Daar is het gezin heel dankbaar voor.

Deze kraamvogel vliegt weer door…
Groetjes van kraamverzorgster Ilse.

Deel deze pagina