Aangemeld in de laatste week van maart 2022?

Heb jij je aangemeld voor kraamzorg van de Kraamvogel in de laatste week van maart 2022? Neem dan even contact op met onze Klantadviseurs via info@dekraamvogel.nl om te kijken of al jouw gegevens bij ons bekend zijn. Door de overgang naar een nieuw systeem kan het zijn dat wij bepaalde gegevens missen.

Klein maar fijn…

“Daar zit mama met haar kleine meisje” Kraamverzorgende Ilse kraamt bij een gezin waar een eerste dochter geboren is. In dit blog geeft ze een kijkje in de kraamweek.

Zoeken naar het juiste huis

Weer tijd voor een nieuwe werkweek en al snel gaat mijn telefoon. Ik mag naar een gezin waar gister een eerste kindje is geboren. Het is even zoeken naar het adres en het juiste huis. Er is geen bel, dus bel ik de kraamvrouw. Papa komt naar beneden om de deur open te doen. Via een steile trap kom ik op het dakterras en daarna stappen we het huis binnen.

Dysmatuur

Daar zit mama met haar kleine meisje. Het is een heel tenger poppetje, een klein meisje. Dat wordt ook wel dysmatuur genoemd. Wat betekent dat ze op tijd geboren is, maar een laag geboortegewicht heeft.

Papa en mama hebben redelijk geslapen. Al was het best spannend in het ziekenhuis omdat de kleine meid het benauwd had door nog wat vastzittend slijm.

Als de kleine meid langzaam wakker wordt, verschoon ik haar op de tafel in de kamer op het aankleedkussen. Dan is het tijd voor voeding, ze hapt al gretig. Wel valt ze heel snel in slaap.

Kolven

Na een paar dagen is de kleine meid 7% afgevallen en hebben we overleg met de verloskundige. Zij raadt ons aan om wat melk af te kolven en dit na de borstvoeding te geven. Of anders 10cc kunstvoeding na te geven.

We gaan voor kolven, al blijkt dat toch wel een dingetje. De eerste keer komt er niet meer dan 1 druppel uit de borst. Maar s ‘avonds is het al iets meer.

Omdat het gezin liever geen kunstvoeding geeft en de kleine meid onrustig blijft, leggen we haar daarom vaker aan. Kleine korte sessies helpen de groei in te zetten. En zo gaan we aan de slag.

Kleine korte sessies helpen de groei in te zetten. En zo gaan we aan de slag.
Kraamverzorgende Ilse
Ilse
Kraamverzorgende

Op gang komen

Het gezin woont klein, dus qua huishouding heb ik geen zwaar werk. Wel moet ik elke 3 uur even naar beneden om mijn parkeerkaart te verzetten. Als mama ‘s middags gaat slapen, gaat papa heerlijk op de bank zitten met zijn kleine prinsesje.

Mama is een doener en niet echt een stilzitter, dus die moet ik een beetje afremmen. Maar op dag 8 gaat het gezin toch lekker even naar buiten met hun kleine meid in de wagen.

In deze coronatijd kan het aangeven bij de gemeente online en ook de aanmelding voor de hielprik gaat digitaal. Vervolgens komt de screener op dag 5 langs voor de gehoortest en de hielprik. Visite mag al wel weer komen en dan met name de opa en oma’s (red. ten tijde de dan geldende coronamaatregelen).

Het gaat steeds beter met moeder en kind en ook de voeding loopt goed. De week vliegt voorbij en op dag tien is het voor mij alweer tijd om afscheid te nemen. De kleine meid is dan al over haar geboortegewicht heen (waar normaliter twee weken voor staat). Ook deze papa en mama gaan het redden zonder mij.

Deze kraamvogel vliegt weer door…

Groetjes kraamverzorgende Ilse.

Foto op overzichtspagina: Foto door Polina Tankilevitch via Pexels

Deel deze pagina