Aangemeld in de laatste week van maart 2022?

Heb jij je aangemeld voor kraamzorg van de Kraamvogel in de laatste week van maart 2022? Neem dan even contact op met onze Klantadviseurs via info@dekraamvogel.nl om te kijken of al jouw gegevens bij ons bekend zijn. Door de overgang naar een nieuw systeem kan het zijn dat wij bepaalde gegevens missen.

Grote broer (11) ontwerpt het geboortekaartje

Er wordt een tweede zoon geboren in het gezin waar Ilse kraamt. En extra bijzonder, de oudste zoon van 11 jaar heeft het geboortekaartje ontworpen. Je leest er meer over in het blog van kraamverzorgende Ilse.

Even bijtanken

De deur wordt geopend door een trotse papa, in de kamer zit de grote broer van 11 jaar. Het gezin is Pools en spreekt Engels, ik doe mijn best in het Engels. De baby en mama zijn boven voor het voeden.

We maken kennis en ik feliciteer ze met hun zoon. Daarna vraag ik hoe het met ze gaat en hoe de nacht is geweest. Die verliep wat rommelig. Het kleine mannetje wilde veel drinken en ook nu tankt hij nog even flink door.

Mama heeft de bevalling aan de ene kant heel heftig ervaren. Het is thuis begonnen, maar uiteindelijk zijn ze op eigen verzoek naar het ziekenhuis gegaan. Daar is de kleinste zoon snel geboren zonder complicaties. Een paar uur later, mochten ze dus alweer naar huis. Daar heeft een collega ze ontvangen en het gezin wegwijs gemaakt voor de nacht.

Ondersteunen met de zorg

De oudste zoon heeft vakantie en papa is thuis, dus het huishouden wordt deze week prima geregeld. Het gezin vindt het fijn dat ik ze vooral ondersteun met de zorg voor hun kleine mannetje. Want tja, de eerste van moeder was 11 jaar geleden. Dus alles lijkt weer nieuw en ook papa vindt het leuk om te leren zorgen voor zijn zoontje.

Mama doet rustig aan en blijft heerlijk op bed. In de slaapkamer vindt de zorg voor moeder en kind plaats.

Het eerste badje doe ik alles voor en stellen de ouders hun vragen. Ook weeg ik het kleine mannetje in de weegdoek aan de unster. Hij is minimaal afgevallen, dat is fijn om te weten voor de ouders. Bij borstvoeding kan er soms twijfel zijn of de baby wel genoeg binnenkrijgt. Ik leg dan uit aan de ouders dat we naar het totaalplaatje kijken van plas, poep, onrustig zijn of tevreden en goed drinken. Het gewicht alleen is namelijk niet het allerbelangrijkste.

Al met al leren de ouders hun kleine mannetje te verzorgen. Ook met mama gaat het steeds een stukje beter en voelt zich met de dag sterker. Tussendoor komt de screener voor de gehoortest en de hielprik. De verloskundige komt ook weer om de dag of ze maken een belafspraak.

Al met al leren de ouders hun kleine mannetje te verzorgen. Ook met mama gaat het steeds een stukje beter en voelt zich met de dag sterker.

Geboortekaartje

Wat bijzonder is, is dat ze een geboortekaartje versturen. Dat komt niet vaak voor binnen andere culturen. De oudste zoon heeft een prachtig kaartje ontworpen, waar de ouders en hijzelf best trots op zijn. Ook ik krijg er een mee voor in mijn plakboek (want ook na 30 jaar in de kraamzorg houd ik alles nog bij in plakboeken).

De week vliegt om en op dag 8 is het tijd om afscheid te nemen onder het genot van koffie en Poolse cake.

Ook dit gezin gaat het weer redden zonder mijn hulp!

Deze kraamvogel vliegt weer door..

Groetjes van kraamverzorgster Ilse Zwaan.

Deel deze pagina
Overzichtsfoto - Blog - dkv.nl (1)