2 mama’s en een papa

'In de portal lees ik dat mama zelf de was wil doen. Huh, is dat wel handig als je net bevallen bent?’ denkt kraamverzorgende Ilse als ze zich voorbereidt op de kraamweek. Al snel leest ze dat het gezin uit twee mama’s en een papa bestaat. Zou dat het 'wasverhaal' verklaren?

Mama 1 en mama 2

Het is weer tijd voor een nieuwe werkweek en al snel word ik ‘s morgens gebeld. Een collega heeft gister na de bevalling de kraam opgestart en nu mag ik er naartoe voor de gehele kraamweek. Ik open de portal en lees dat mama zelf de was wil doen, dus denk even huh? Dat is toch niet handig als je net bevallen bent? Maar al snel komt er duidelijkheid. Het gezin bestaat uit 2 mama’s en een papa.

Ik ga er snel naartoe en dan hoor ik wel hoe het werkt. In elk geval kan ik de hele zorgweek doen. En het gezin heeft maar 3 tot 4 uur per dag nodig, mede omdat ze veel zelf doen.

Als ik binnenkom word ik enthousiast begroet door 2 hondenvriendjes. Mama 1 zit met haar kleine meisje op de bank en papa en mama 2 komen erbij zitten. Twee oudere zussen van 11 en bijna 7 jaar zitten op dat moment op school.

Prima situatie

Onder het genot van een bakje koffie maak ik kennis met het gezin. Mama 2 is met papa getrouwd en papa heeft een relatie met mama 1. Het gaat prima zo met zijn drieën en de kinderen erbij.

Papa is vrachtwagenchauffeur en rijdt voornamelijk op het buitenland en is sinds kort zzp-er. Mama 1 is ook met haar vrachtwagenrijbewijs bezig en gaat hem ook helpen in de toekomst. Mama 2 regelt de rest van de huishouding, de kinderen en de beestjes. Ze kan niet lezen en schrijven en wordt daar door de rest mee geholpen.

Van boemeltje naar sneltrein

Het kleine meisje dat geboren is, had plotseling erg veel haast. Zoals mama 1 het noemt, was de bevalling omgeslagen van een boemeltreintje tot de Thalys (sneltrein) in 3 uur.

De bedoeling was om in het bevallingsbad te bevallen, maar dat is door de snelheid helaas niet gelukt. Ook de verloskundige was nog maar net op tijd… Dus is mama bevallen in het hele grote bed. De oudste dochter van 11 was er wel bij en dat was wel heel bijzonder en mooi!

Het gaat prima zo met zijn drieën en de kinderen erbij.
Kraamverzorgende Ilse
Ilse
Kraamverzorgende

Voedingsmomenten

Mama wil dit keer borstvoeding geven. Waar ik kan, help ik haar daarbij. De kleine meid doet het goed en wil graag aan de borst. Een hondenvriendje is heel waaks over het kleine meisje, dus die moet regelmatig even in de bench als we gaan voeden.

Het kleine meisje houdt wel van spoken 's nachts en dat vindt mama 1 wel erg vermoeiend. Tussendoor haar rust pakken vindt ze best lastig en lukt haar eigenlijk niet.

Daarom maakt ze al snel de keuze om een flesje voeding te laten geven door mama 2 en papa zodat ze zelf even tot rust kan komen.

Mijn advies is dan wel om voor de nacht en de eerste ochtendvoeding borstvoeding te geven vanwege het hoge prolactine gehalte in de borstvoeding (Een hormoon dat zorgt voor de aanmaak van borstvoeding en die ‘s nachts het hoogst is. Dus tussen 4 en 7 ‘s ochtends voeden is dan van belang en komt ten goede aan de borstvoeding.)

Ritme vinden

Het flesje maken doet mama 2 en het gezin met een handig apparaatje, met 2 klikjes meten ze de poeder af. Heel handig! En ook met het afmeten van het water is er een foefje gevonden zodat alles al klaar staat.

Dit gaat goed en de kleine meid groeit gestaag. Ook de borstvoeding gaat goed!

Elke ochtend is het bad-, was- en weegmoment weer erg leuk en ook de kleding uitzoeken is een spektakel. Wat past ze en soms hebben we ‘jurk waar ga je met het kind naartoe’. Waar we ook weer om kunnen lachen.

Het is allemaal even wennen voor iedereen, maar aan het einde van de kraamweek is het ritme gevonden. Doordat corona nog steeds heerst, zijn de voorzorgsmaatregelen nog steeds mondkapje en handschoenen bij minder dan 1,5 meter. De scholen gaan eerder dicht en ook de winkels moeten weer sluiten door de lockdown. De oudere zussen gaan tussendoor ook bij hun vader logeren, dus die zie ik maar heel even deze week.

Op dag acht is het tijd om afscheid te nemen. Het gaat goed en alles is prima geregeld in dit gezin! En met heerlijke verzorgingsspulletjes als cadeau verlaat ik het gezin.

Deze kraamvogel vliegt weer door….

Groetjes van kraamverzorgster Ilse.

foto met Fay in jurk.
Kraamverzorgende Ilse met kleine Fay in haar jurk